Koningsteden marokko rondreis

Zo maak je een rondreis langs de koningssteden van Marokko

Marokko kent een aantal bijzondere koningssteden: Fez, Marrakech, Meknes en Rabat. De ene stad is nog mysterieuzer dan de ander, maar in vrijwel alle kun je goed shoppen en geweldig eten. Als je alle koningssteden in Marokko wilt zien, kun je het beste beginnen in het noorden van Marokko bij Fez of juist in het zuiden bij Marrakech. Van de ene stad kun je dan gemakkelijk naar de andere koningssteden reizen en zo maak je een bijzondere rondreis door heel Marokko. Benieuwd naar meer informatie over alle koningssteden van Marokko? Lees dan gauw verder en ontdek de 4 steden, welke route je het beste kunt kiezen tijdens je rondreis en ook kom je meer informatie over vervoer tegen in Marokko en de kosten voor zo’n reis.

Koningsteden van Marokko op de kaart

Wat te doen in marokko in Backpack Bestemmingen boek

In ons boek Backpack Bestemmingen staat een uitgebreide route voor een reis door Marokko, bestel het boek online via Bol.com

Route van je rondreis langs de koningssteden van Marokko

Zoals we al zeiden kun je jouw rondreis door Marokko het beste beginnen in Marrakech of Fez. Waarom? Omdat je dan gemakkelijk van het noorden van Marokko naar het zuiden kan reizen of andersom. Maar bovenal ook omdat een vliegticket naar zowel Fez als Marrakech veelal goedkoop zijn vanuit bijvoorbeeld Amsterdam (met Easyjet en Transavia) of Eindhoven (met Ryaniar). Kies je als begintpunt Fez? Dan kun je vanuit Fez het beste met de trein naar Meknes afrijzen om vervolgens Rabat te ontdekken en je reis te eindigen in Marrakech. Kies je juist voor Marrakech als starpunt, dan reis je allereerst naar Rabat, vervolgens naar Meknes om in Fez te eindigen. De route van je rondreis kun je ook nog eens nachecken hierboven op de kaart van Marokko.

Vervoer tijdens je rondreis langs de koningssteden

Tijdens je rondreis kun je in Marokko goed rondreizen per trein. Je kan gemakkelijk in Fez of in Marrakech een kaartje kopen bij het treinstation. Tijdens je treinreis verblijf je als je in eerste klas reist in coupé’s van zes personen. Tijdens de reis van de ene naar andere plek kun je soms een aantal uur onderweg zijn, maar gelukkig bevindt zich in de trein een wc en ook komt er om de zoveel tijd iemand voorbij de eten en drinken verkoopt. Wat wij erg leuk vonden aan reizen met de trein, was ook dat je veel van het landschap van Marokko ziet en in de trein leuke gesprekken aan kan knopen met de locals. Zo leer je al gauw meer over dit bijzondere land.

Koningsteden marokko rondreis

Ontdek de 4 koningssteden

Hieronder vind je tips voor alle vier de koningssteden van Marokko. Van Fez, Meknes tot aan Rabat en Marrakech. Ook vind je over een aantal van deze bestemmingen nog meer tips in andere artikelen.

1. Fez

Fez is volgens velen de culturele hoofdstad van Marokko. Met name de medina van Fez is erg bijzonder en telt meer dan 9.000 straatjes. Verdwalen in Fez kan dan ook gemakkelijk en wij vonden het dan ook leuk om met een gids Fez te ontdekken. Zo kom je ook bij bijzondere plekken als de koranschool Medersa Bou Inania en de leerlooierij. Maar vergeet ook niet iets simpels te doen als naar alle mooie deuren in Fez te kijken, in elk straatje vind je namelijk de mooiste betegelde of hout bewerkte deuren die je ooit hebt gezien. Benieuwd wat je nog meer moet doen, ontdekken en proeven in Fez? Lees dan ook deze tips voor Fez.

Koningsteden marokko rondreis leerlooierij

2. Meknes

In Meknes, redelijk dichtbij Fez, vind je vooral veel indrukwekkende paleizen en monumenten. Wist je dat ze in Meknes zelfs meer dan 50 paleizen hebben? Wie van cultuur houdt en bijzondere architectuur moet dan ook zeker naar deze koningsstad afreizen. Verder kun je Meknes bijna zien als het kleinere Fez omdat alles er stukken compacter is en omdat het kleiner is, kun je hier ook veel gemakkelijker zelf op ontdekkingstocht gaan. De stad is ook ommuurd, dus zolang je daar binnen blijft is écht verdwalen ook bijna geen optie. Heb je genoeg rond gewandeld in het bijzondere Meknes? Dan vind je overal genoeg cafeetjes en restaurantjes om ‘s middags zoete muntthee te drinken of ‘s avonds een tajine te eten met vlees en warme pruimen.

Rondreis Koningsteden marokko winkelen

3. Rabat

Rabat is niet alleen een koningsstad maar ook de hoofdstad van Marokko. Rabat is stukken rustiger dan Fez of Marrakech en je komt hier ook veel minder opdringerige verkopers tegen. In Rabat kom je verder veel blauw met witte huisjes tegen en om die reden wordt de stad ook vaak met deze eerste kleur geassocieerd. Naast de kronkelstraatjes, vind je ook allerlei bezienswaardigheden in deze koningsstad. Bezoek bijvoorbeeld de Kasbah moskee, een van de oudste moskeeën van Marokko. Deze moskee vind je bij het fort Kasbah des Oudaias.  Verder is het bijzonder om langs de Bouregreg rivier te wandelen, de Andalusische tuinen te bezoeken, het mausoleum van Mohammed V of duik gewoon de kronkelige straatjes van de medina door te lopen op zoek naar een mooie souvenir.

Wat te doen in Marrakech tips kamelentocht woestijn

4. Marrakech

In Marrakech valt zoveel te doen, dat je er eigenlijk één apart artikel aan moet wijden en dat hebben we dan ook gedaan. Lees ‘Wat te doen in Marrakech‘ als je meer wilt weten. Natuurlijk zullen we je hier ook al wat tips verklappen. Wat namelijk vooral leuk in Marrakech is, is ‘s avonds eten op het Djemaa El Fna plein. Maar duik vooral ook ‘s middags de souks in en geniet van al het moois in de vele straatjes en kraampjes. Oh, en wil je wat kopen? Zorg dat je je afding-vaardigheden paraat hebt, want dat is zeker nodig op de markten van Marokko en de verkopers zullen je niet gauw met lege handen weg laten gaan. Heb je veel tijd in Marrakech? Dan is het ook zeker leuk om een kamelentocht te doen of een kookcursus te volgen, bij voorkeur bij Lala Fatima. Zij laat je een hele andere kant van Marrakech zien, die stukken rustiger is en bovendien leer je de lekkerste gerechten maken.

Wat te doen in marokko in Backpack Bestemmingen boek

Bestel het boek Backpack Bestemmingen, daarin staat een compleet hoofdstuk over Marokko

Kosten voor een rondreis in Marokko

In Marokko kun je tijdens een rondreis per dag tussen de 20 en 30 euro uitgeven. Hoeveel je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk af van je manier van reizen. Ben je een echte backpacker of houd je er juist van om wat luxer te slapen en eten? Ook hangen de kosten af van het aantal excursies die je doet en hoeveel souvenirs je gaat shoppen in de souks. Hieronder vind je een indicatie van de kosten voor een aantal producten om je toch een richtlijn te geven voor de kosten voor een rondreis in Marokko:

Kosten voor eten & drinken in marokko

In Marokko wordt overal en vrijwel elk uur een zoete muntthee gedronken. Deze krijg je soms na de aankoop van een souvenir en anders kun je een muntthee bij een cafeetje bestellen voor één euro of minder. Ook verse jus d’orange wordt volop in Marokko verkocht en ook dit kun je al voor minder dan één euro bestellen. Qua eten liggen de bedragen veelal ietsje hoger. Denk bijvoorbeeld aan tajines, die vind je soms al voor ongeveer 4 euro en indien je in een wat luxer restaurantje zit rond de 7,50 euro. Vaak krijg je voor het eten al gratis een voorgerechtje met brood en een kruidendipje. Bestel dus niet te veel, want het voorafje vult vaak ook al meer dan goed. Als je er trouwens van houdt om af en toe een (alcoholisch) drankje te doen, dan moet je er wel rekening mee houden dat niet overal in Marokko gedronken wordt. Wil je toch een biertje, dan zal dit vaak tussen de één en twee euro kosten.

Kosten voor je overnachting en rondreis

Qua overnachtingen kun je ongeveer tussen de 10 en 25 euro per nacht kwijt zijn in Marokko. Verder zijn taxi’s slechts enkele euro’s, maar voor een treinkaartje betaal je uiteraard wat meer aangezien die afstanden ook groter zijn. Wij zijn ooit naar Marokko gereisd in samen met Riksja Travel. Voor minder dan 500,- euro per persoon konden zij toen een hele mooie rondreis van 9 dagen voor ons vormgeven. Hier zitten dan overnachtingen, excursies, vervoer met de trein, een aantal taxi’s en het ontbijt dan bij inbegrepen. Wij vonden de georganiseerde reis heel fijn, omdat je van te voren kon uitkiezen waar je naartoe wilde en voor vertrek ontvingen we doen een volledig gepersonaliseerde rondreis waarbij het overgrote deel al geregeld was. Scheelt weer heel wat stress op de bestemming zelf, verder is het wel georganiseerd maar toch reis je individueel en uiteindelijk zie je toch alles dat je wilt zien in Marokko. Check hier het aanbod van Marokko reizen

Wil je naar Marokko?

Gespot voor jou:

Vliegticket-deals naar Marrakech Hotels in Marrakech

→ Bekijk hier al onze Marokko artikelen