Praktische tips voor als je op vakantie gaat naar Gambia

Gambia is het kleinste land in het continent Afrika en het grenst aan het buurland Senegal. Gambia beslaat een breed gebied. Zo is het land van oost naar west 250 km breed en in de lengte slechts tientallen kilometers groot. Gambia is een vakantiebestemming die onder andere populair is bij echte natuurliefhebbers, zo zie je tijdens een vakantie in Gambia vele vogels en de oude apenbroodboom. Deze boom wordt ook wel de Baobap genoemd en wordt gekenmerkt door haar flinke dikke stam. Daarnaast is ook de Gambiarivier een highlight in dit Afrikaanse land evenals de hoofdstad Banjul met haar gezellige markt. Voor een vakantie gevuld met zon, strand en zee kun je in Gambia ook terecht. Zo vind je er uitgestrekte stranden waar je heerlijk niks hoeft te doen onder wuivende palmbomen, bijvoorbeeld in Kololi.

Gambia bezienswaardigheden

Gambia kent heel wat leuke bezienswaardigheden, hier kun je onze 9 favoriete to do’s vinden. Maar om je alvast een idee te geven van bezienswaardigheden die je echt moet zien in Gambia hebben we hieronder voor jou al een paar tips op een rij gezet:

  • Bezoek de Wassu Stone Circles
  • Relaxen bij het Kololi strand in Gambia
  • Dieren kijken in het Abuko Nature Park
  • Ga naar Arch 22, het grootste gebouw van Gambia
  • Naar de grote Royal Albert markt van Banjul
  • Baobab Island, spot hier vogels en de Baobap boom
  • Krokodillen kijken in de krokodillenpool van Bakau
  • Bezoek het Gambia National Museum en leer meer over de cultuur
  • Benieuwd wat je nog meer kan doen in Gambia? Lees hier verder!

Meer tips voor je vakantie naar Gambia:

Waar ligt Gambia?

Gambia ligt in het westen van Afrika aan de kust. Gambia wordt in zijn geheel omringd door het land Senegal en hiermee is Senegal dan ook het enige buurland van Gambia.

Betalen in Gambia

In Gambia kun je betalen met de Gambiaanse Dalasi (GMD). In het land zijn niet overal pinautomaten te vinden. Zorg daarom dat je in de grotere steden genoeg geld opneemt. Wat betreft prijzen is Gambia geen duur land, alleen in de toeristische kustplaatsen kunnen prijzen nog wel eens oplopen maar over het algemeen is het een goedkope vakantiebstemming.

Visum voor Gambia

Wanneer je naar Gambia op vakantie gaat is een visum niet nodig. Alleen als je langer dan 90 dagen in dit Afrikaanse land blijft, zijn de regels anders. Verder betaal je als je vertrekt uit Gambia altijd een vertrekbelasting. Houd hier dus rekening mee.

Beste reistijd vakantie Gambia

Gemiddeld is de temperatuur in Gambia tussen de 25 en 30 graden en de beste reistijd is in onze wintermaanden: december, januari en februari. Wanneer je in deze periode op vakantie naar Gambia gaat is het er aangenaam warm en de kans op regen is klein. In maart en april begint het echt heet te worden en vanaf juni tot en met oktober is het regenseizoen in Gambia.

Goedkoop naar Gambia

Er zijn ook een aantal reisorganisaties en reisaanbieders die extra goedkope vakanties aanbieden naar Gambia. Zo kun je goedkoop naar Gambia met
Corendon of Tui.

Vaccinaties Gambia

Wanneer je op vakantie naar Gambia gaat wordt een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A vrijwel altijd aangeraden. Een inenting tegen Gele koort is alleen verplicht als je zeven dagen voor aankomst in een gele koorts land bent geweest. Verder moet je tijdens je vakantie rekening houden met malaria, het nemen van malariapillen wordt namelijk soms aangeraden. Kom je via land Gambia binnen? Zorg dan dat je een cholerastempel hebt. Ook een BMR inenting wordt door sommige huisartsen aangeraden, dit gebeurd meestal wanneer een persoon vroeger geen mazelen heeft gehad of geen intenting daartegen. Bij een lang verblijf worden tot slot een inenting tegen Hepatitis B, Rabiës en Buiktyfus ook aangeraden. Voor een persoonlijk advies is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts.

Taal in Gambia

In dit Afrikaanse land wordt over het algemeen Engels gesproken.

Vliegtijd Gambia

Vanaf Amsterdam bedraagt de vliegtijd naar Gambia net iets meer dan 6 uur. Naast die vliegduur moet je qua reistijd ook nog de tijd rekenen die je nodig hebt om naar het vliegveld te komen en vanaf het vliegveld naar je accommodatie in Gambia.

Veiligheid

Gambia is enerzijds een welbekende vakantiebestemming, maar anderzijds krijgen we ook nog steeds vaak de vraag of het veilig is om hier naartoe op reis te gaan. Of Gambia veilig is, lees je hier

Rondreis door Gambia

Wanneer je naar Gambia op vakantie gaat kun je ervoor kiezen om zelf je reis te plannen. Daarnaast kun je kiezen voor een georganiseerde groepsreis, bijvoorbeeld via reisorganisatie Baobap of Sawadee.

→ Bekijk hier al onze Gambia artikelen