reizen gambia veilig

Is een vakantie naar Gambia veilig?

Een vakantie naar Afrika staat voor veel mensen hoog op de bucketlist. Niet zo gek, want je kunt fantastische reizen maken in dit continent. Al kun je er niet alleen toffe safari reizen maken, maar ook fantastische zonvakanties beleven. De vraag die alleen ook vaak horen: Is een vakantie naar Gambia veilig? Wij hopen met dit artikel al je zorgen weg te nemen zodat jij gewoon die vliegtickets boekt naar the smiling coast of Africa!

Is een vakantie naar Gambia veilig?

eten vakantie gambia veilig locals fotografie gambia veilig

Presidentsverkiezingen & het reisadvies voor Gambia

Begin januari dit jaar werd de noodtoestand in Gambia uitgeroepen. De maand ervoor mochten de Gambianen naar het stembureau voor de presidentsverkiezingen. President Yahya Jammeh was 22 jaar aan de macht geweest, maar de inwoners vonden het tijd voor een frisse wind: Adama Barrow kwam als grote winnaar uit de bus. Na bijna een week lang feest te hebben gevierd, kwam er slecht nieuws: Jammeh liet het er niet bij zitten en weigerde zijn positie af te staan aan zijn opvolger. Wat volgde was een periode van onzekerheid. Zouden de Gambianen in opstand komen? Zou de huidige president maatregelen nemen? Er werd besloten het reisadvies naar Gambia aan te passen en touroperators evacueerden hun hotels. Gelukkig kwam Jammeh bij zinnen en besloot hij alsnog zijn presidentszetel te verlaten.

De rust is wedergekeerd, Gambia weer veilig

Eind januari 2017 werd het reisadvies versoepeld en konden de toeristen weer terug naar een van de mooiste landen van Afrika. Maar zoals vaker in dit soort situaties, durfden niet veel mensen direct het vliegtuig in te stappen. Wij bezochten Gambia in maart dit jaar (2017) en kunnen je verzekeren: de rust is volledig wedergekeerd en de Gambianen ontvangen je niets liever dan met open armen en een grote glimlach op hun gezicht. Ja, veel locals zullen het – voornamelijk met elkaar – over de verkiezingen hebben, maar dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat ze 22 jaar niets te zeggen hadden.

Zijn er nog dingen waar je rekening moet houden tijdens je vakantie in Gambia?

zwemmen natuur vakantie gambia veilig vakantie gambia veilig markt

Cultuurverschillen in Gambia


Gerustgesteld en een ticket geboekt? Dan is het handig om met een paar cultuurverschillen rekening te houden. Waar we in Nederland bijna verrast zijn als je gedag wordt gezegd op straat, is het in Gambia de normaalste zaak van de wereld om iedereen – maar dan ook echt iedereen – te begroeten. Of je de persoon in kwestie nu kent of niet, Gambianen geven elkaar altijd een hand. Denk dus niet gelijk dat ze iets aan je willen slijten: of je nu bij het ontbijtbuffet in je hotel staat of een wandeling maakt over de markt, er zal – uit beleefdheid – altijd aan je gevraagd worden hoe het met je gaat. Daarnaast is het in Gambia een teken van respect als je een ouder persoon niet in de ogen kijkt tijdens een gesprek, precies het tegenovergestelde hoe het bij ons werkt. Je wordt dus niet genegeerd: uit eerbied kijken ze naar beneden.

Sekstoerisme

Gambia staat bekend om de westerse vrouwen van middelbare leeftijd die op zoek gaan naar jong, mannelijk schoon. De – veelal – arme Gambianen zorgen voor een warm onthaal, in ruil voor luxe cadeaus en financiële bijdrages. Ben je bang dat je als vrouw in Gambia belaagd wordt door mannen? Wees niet bang. Net zoals in Nederland geldt: nee, is nee. Ja, je zult aangesproken worden door mannen voor een praatje, maar zolang je duidelijk maakt dat je niet op zoek bent naar wat zij bieden, zullen ze je met rust laten. Voel je je niet helemaal op je gemak bij het idee? Zorg er dan voor dat je op pad gaat met een gids, en niemand zal je lastigvallen.

Foto maken? Maak een praatje

En tot slot nog een handige tip om vervelende situaties te voorkomen (dit geldt overigens niet alleen in Gambia, maar eigenlijk in vrijwel alle niet-westerse landen). Wil je een foto maken van een mooie fruitkraam langs de kant van de weg? Of van een vrouw in prachtige kleding? Haal dan niet direct je camera tevoorschijn, maar maak eerst even een praatje. Op die manier stel je ze op hun gemak en creëer je vertrouwen. En koop die tros bananen, of geef ze een klein fooitje. Vertel ze dat je graag een foto wilt maken als herinnering en ze zullen met een brede glimlach voor je poseren.

Dus… Is een vakantie naar Gambia veilig of niet?

Met een beetje voorkennis is Gambia dus niet onveiliger dan andere vakantielanden. Wil je weten wat je allemaal kunt doen in Gambia, lees dan dit artikel. Goedkope vliegtickets vind je bij Tui en Corendon.

→ Bekijk hier al onze Gambia artikelen