Wat te doen in Gambia bezienswaardigheden 1

Wat te doen in Gambia? Deze bezienswaardigheden mag je niet missen!

Terwijl Afrikaanse landen als Tanzania en Kenia volop bezocht worden door avontuurlijke reizigers, moet Gambia het doen met resortgangers en westerse vrouwen op zoek naar ‘warmte’. Zonde, want ook in het kleinste land van dit continent valt er veel meer te ontdekken dan zwembaden en lopende buffetten. Ga mee op reis door Gambia in negen bezienswaardigheden en ontdek waarom ook dit land jouw bezoek verdient.

Wat te doen in Gambia? 9 bezienswaardigheden

→ Tip: Boek hier een complete vakantie naar Gambia
→ Hotel tip: Ngala Lodge

Gambia bezienswaardigheden Monkey ParkWat te doen in Gambia Monkey Park vliegende aap

Wat te doen in Gambia Monkey Park voeren Monkey-Park gambia bezienswaardigheden

1. Bijilo Monkey Forest

Het bezoeken van dieren in het buitenland is nogal controversieel. Op veel plekken zitten dieren opgesloten in kleine hokken en moeten ze de hele dag door kunstjes opvoeren voor de mensen die naar ze komen kijken. Hoe anders is dat in het Bijilo Monkey Forest. De apen die in dit bos zitten, leven in vrijheid en komen af en toe naar beneden geslingerd wanneer er pinda’s te vinden zijn. Er loopt een pad door het bos dat je kunt volgen als toerist, en dat is ook zo’n beetje de enige voorziening die er is. Zo zou het overal moeten zijn.

Wat te doen in Gambia Tanje Village Museum Wat te doen in Gambia Tanje Village Museum 2

Gambia bezienswaardigheden Tanje-Village-Museum Gambia bezienswaardigheden Tanje-Village-Museum-6

2. Tanje Village Museum

Dacht je dat een land dat nóg kleiner is dan Nederland (Gambia heeft een kleine twee miljoen inwoners) maar weinig cultuur heeft? Het Tanje Village Museum bewijst het tegendeel. Dit bijzondere museum is in 1997 opgericht door Abdoulie Bayo. Abdoulie studeerde in zijn jongere jaren in Leiden en werkte in het Amsterdamse Tropenmuseum. Met de kennis die hij in Nederland opdeed, richtte hij deze bijzondere plek op, waar je je onderdompelt in de Gambiaanse cultuur. We raden je aan een bezoek aan Tanje Village aan het begin van je reis te plannen, zodat je het land net even een stukje beter begrijpt.

Gambiaans-worstelen-2 Gambiaans-worstelen

3. Gambiaans worstelen


Een van de bijzonderste activiteiten die we in Gambia meemaakten? Gambiaans worstelen. De nummer één sport van het land. Ga op de eerste rang zitten en laat het hele festijn over je heen komen, want dit ga je waarschijnlijk niet snel nog een keer meemaken. Lees: extreem gespierde mannen, uiterst kleine broekjes, oergeluiden, Gambiaanse muziek en bijzondere rituelen. Inderdaad, once in a lifetime.

Gambia bezienswaardigheden Serrekunda Market Wat te doen in Gambia Serrekunda Market

4. Serrekunda Market

Een plek waar alle geuren en kleuren van Gambia samenkomen, is de Serrekunda Market. Sla de toeristenmarkt over (vooruit, nadat je een gezellig gevlochten mandje hebt gescoord) en wandel over het gedeelte waar de inwoners zelf hun boodschappen doen. Het is voor ons westerlingen soms even slikken om te zien wat hier de standaard is op het gebied van hygiëne, maar je zintuigen worden op alle mogelijke manieren geprikkeld.

Wat te doen in Gambia Tanji-Fishing-Village-1 Wat te doen in Gambia Tanji-Fishing-Village-2

Gambia bezienswaardigheden Tanji-Fishing-Village

5. Tanji Fishing Village


Tijdens een bezoek aan het Tanji Fishing Village sta je pas echt met beide benen in Gambia. Aan het einde van de dag komen vissers met hun vangst terug naar het land. Direct op het strand wordt de vis verkocht en dat gaat gepaard met een mierennest aan mensen en meeuwen. Een bijzonder schouwspel.

Bezienswaardigheden Gambia Lamin-Lodge Wat te doen in Gambia Lamin Lodge Gambia bezienswaardigheden Lamin-Lodge-3 Wat te doen in Gambia Lamin Lodge 2

6. Lamin Lodge

Gek op oesters? Dan zit je bij Lamin Lodge als een God in Frankrijk. Deze oesterkwekerij ligt verscholen in de mangrovebossen en is een puur en authentiek stukje Gambia. Je kunt er boottochten maken (variërend van twee uur tot drie dagen) die je meenemen langs de oesters en diep de mangrovebossen in. Geen held op het water? Je kunt er ook in de avond voor een diner — met uiteraard verse oesters — aanschuiven en genieten van de zonsondergang.

Gambia St. James Island 2 Gambia St. James Island Gambia St. James Island 3 Gambia St. James Island 4

7. St. James Island

Een boottochtje als het kwik boven de 35 °C uitstijgt, is natuurlijk nooit verkeerd, maar tijdens de Roots Trip op de Gambia River is het niet enkel zonneschijn. Tijdens deze excursie word je meegenomen naar St. James Island (ook wel Kunta Kinteh): een klein eilandje midden in de rivier, waar slaven gevangen werden gehouden voor ze op ‘transport’ werden gezet naar andere delen van de wereld. Je wordt weer even met je neus op de feiten gedrukt wat een afschuwelijke geschiedenis zich hier af heeft gespeeld en aan wat een vreselijk lot deze mensen overgeleverd waren. Een indrukwekkende excursie.

Palmwijn gambia Wat te doen in Gambia Palmwijn

8. Palmwijn

Doen zoals de locals doen? Dan drink je palmwijn. Je zult het woord meerdere malen tegenkomen langs de kant van de weg en op menukaarten. Palmwijn wordt gemaakt van het vocht dat uit palmbladeren komt. Dit wordt in flessen opgevangen en hoe langer de fles staat, hoe sterker het wordt. Wil je palmwijn proeven, dan raden we je aan het zo vers mogelijk te drinken. Kijk ook uit waar je het drinkt, want niet alle brouwerijen voldoen aan de hygiënestandaarden die wij gewend zijn.

Gambia locals

Locals in Gambia

9. De mensen
 maken Gambia zo bijzonder

Een activiteit of bezienswaardigheid kunnen we dit niet noemen, maar toch zijn het de inwoners die dit land zo ontzettend mooi maken. Gambia wordt ook wel The Smiling Coast of Africa genoemd en daar is geen woord van gelogen. Iedereen die je tegenkomt zegt je stralend gedag. De oprechtheid is hartverwarmend en mede om die reden is het moeilijk niet ontzettend verliefd te worden op Gambia. Het mag dan het kleinste land van Afrika zijn; nergens is de glimlach zo groot als op het gezicht van de Gambianen.

Locals Gambia

Deze bezienswaardigheden met eigen ogen zien in Gambia?

Tip: hoewel Gambia een ontzettend veilig land is, raden we je aan deze bezienswaardigheden met een gids te bezoeken. Zij weten de weg en kunnen je doorgaans de leukste inside information geven over het land en haar mensen. Kijk voor meer informatie en reizen naar het aanbod op TUI. Hebben we je lekker gemaakt en wil je het liefst direct in het vliegtuig naar het zuiden stappen? Zowel Tui als Corendon hebben doorgaans goede aanbiedingen voor vliegtickets.

→ Bekijk hier al onze Gambia artikelen