Reisgenoot vinden

Moeite met een reisgenoot vinden? Zo los je dat op: Van single groepsreizen tot facebookgroepen

Een reisgenoot vinden, hoe doe je dat? De een heeft een beste vriend of geliefde die altijd wel in is voor een avontuur, maar grote kans dat jij, aangezien je dit artikel leest, het een stuk lastiger vindt om een leuke reisgenoot te vinden. Hoog tijd om je wat tips te geven, want een reismaatje, medereiziger of travel buddy vinden hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Er zijn verschillende manieren om een reisgenoot te vinden:

Een reisgenoot vinden voor je volgende trip? 3 tips!

→ Tip: Bestel het boek Solo Reizen

Reisgenoot vinden

1. Alleen op reis en tijdens je trip een reisgenoot vinden

Er zijn genoeg reizigers die erbij zweren: Soloreizen! Gewoon alleen met je backpack (of koffer) het vliegtuig in en vervolgens ter plekke wel zien wie je daar tegenkomt of ontmoet. Als je in hostels slaapt of deelneemt aan excursies waaraan ook veel andere mensen meedoen, dan is de kans heel groot dat je binnen no-time andere reizigers ontmoet. Zo hoef je dus niet thuis een reisgenoot te vinden, maar kun je juist ter plekke op zoek. En dat “op zoek gaan” moet je niet al te letterlijk nemen, want vaak kom je al vanzelf op een hele natuurlijke manier met andere reizigers in contact. Vaak leggen backpackers ook dezelfde route af en kun je heel gemakkelijk met elkaar mee reizen in een bepaald land. Natuurlijk kun je je juist ook richten op locals, mensen die wonen in het land waar jij op reis bent. Je kan natuurlijk op allerlei manieren met hun in contact komen, slaap in Airbnb’s bij mensen thuis of ga met excursies mee te gaan zoals die van WithLocals. Meer over soloreizen lezen? Check ook de volgende artikelen:

2. Doe een oproepje online of reageer op andere reizigers die een reisgenoot zoeken

Online zijn veel communities te vinden waar reizigers opzoek zijn naar reisgenootjes. Wij hebben bijvoorbeeld ook zelf een Facebookgroep opgezet waar reizigers elkaar kunnen helpen of op zoek kunnen naar een reismaatje: We Are Travellers – Backpackers Groep (NL en BE). Daar zitten nu al duizenden leden in die elkaar helpen met het voorbereiden van hun reis en soms is dit ook een perfecte plek om een reisgenoot te vinden. Naast onze eigen We Are Travellers groep zijn er ook andere online plekken waar je travel buddies kunt vinden, denk bijv. aan:

  • Het forum van Lonely Planet
  • Backpackers NL (ook een Facebookgroep) – hier vind je allerlei Nederlandse backpackers
  • Azie Backpackers (ook een Facebookgroep) – hier kun je Nederlandse reizigers in Azië vinden
  • Hitchhiking Tribe (ook een Facebookgroep) – voor wie wilt gaan liften
  • Het forum van Around the Globe
  • Go Wonder (ook een Facebookgroep) – deze groep is gericht op vrouwelijke solo reizigers
  • We Are Travellers – Backpackers Groep (NL en BE)

3. Wil je niet alleen op reis? Ga mee met een single groepsreis

Lijkt het je spannend om echt alleen-alleen op reis te gaan? Dan kun je natuurlijk ook de eerste keer mee gaan met een single groepsreis. Nu moet je niet meteen aan “daten” denken bij het woord “single”. Bij single groepsreizen is het idee voornamelijk dat er alleen reizigers mee gaan die daadwerkelijk alleen zijn, oftewel, je gaat niet samen met een vriendin mee op deze groepsreis of dat twee broers met z’n tweeën deelnemen aan zo’n trip. Iedereen neemt alleen deel. Hierdoor voorkom je dat je tijdens zo’n groepsreis ineens met allerlei families zit opgescheept of tussen de kleffe stelletjes beland. Je kan single groepsreizen onder andere bij de verre reizen van ANWB vinden. Per reis kun je inzien wat voor andere reizigers deelnemen aan de reis. Zo kun je zien wat de leeftijd is van andere deelnemers en of er voornamelijk mannen of vrouwen meegaan. Wat chill is aan zo’n single groepsreis is dat alles al voor je geregeld wordt en je hebt meteen een groep aan reismaatjes om je heen. Vaak kun je tijdens zo’n reis ook nog gewoon zelf kiezen waar je wel of niet aan meedoet, dus beklemmend hoeft het ook niet te zijn. Ook kun je er zelf voor kiezen of je met iemand op de kamer slaapt of liever in je eentje. Benieuwd waarom een single groepsreis nog meer tof is? Lees hier onze 10 redenen!

Backpacken

Een reisgenoot vinden en dan…?!

Maak jij je vooral zorgen over hoe het moet als je dan eenmaal een reisgenoot hebt gevonden? In het geval van een single groepsreis hoef je je niet heel veel zorgen te maken. Alles is dan al geregeld door een reisorganisatie als ANWB Verre Reizen en meestal loopt het contact in zo’n groep ook vanzelf. Vind je juist een reisgenootje online of tijdens het reizen? Dan kun je misschien nog op het volgende letten:

1. Vind je een reisgenootje online, spreek dan vooraf een keer samen af

Als je iemand online ontmoet en je besluit online om voor langere tijd met elkaar te gaan reizen, dan is het slim om vooraf eerst een keer af te spreken. Doe een keer een drankje samen of doe iets tofs in Nederland of België en leer elkaar face to face kennen voor je een hele reis samen uitstippelt online. Soms is iemand in het echt heel anders dan online, je voorkomt dit door thuis eerst een keertje af te spreken. Sowieso hoef je ook niet meteen de hele reis samen te doen, je kan natuurlijk ook alleen de eerste dagen met elkaar besluiten op te trekken en daarna wel te zien hoe het loopt tijdens het reizen. Zo heb je wel een prettige start aan het begin van je reis en kun je na een paar dagen of weken besluiten of je samen verder reist of niet.

2. Stel vragen en wees eerlijk over wat jullie willen

Er zijn allerlei soorten reizigers en als je dan eenmaal met iemand gaat reizen, is het handig om er achter te komen of je een beetje een zelfde instelling hebt. Vraag dus dingen over het reisschema van de ander, vertel elkaar wat voor type mens je bent, doe je graag dingen in de ochtend of houd de ander juist van een feestje? Check ook of de een of de ander een echte control freak is of dat jullie het wel oke vinden om de dagen een beetje te laten lopen? Ga met elkaar in gesprek en ontdek of jullie wel echt de juiste reisbuddy’s voor elkaar zijn.

3. Verwacht niet te veel en laat een reis ook een beetje lopen zoals het loopt

Zodra je een reisgenootje hebt gevonden moet je niet meteen verwachten dat je best friends forever zal zijn, de dingen lopen nou eenmaal zoals ze lopen en voor het zelfde geldt ontmoet een van jullie of jullie beide wel andere reizigers waarmee je liever optrekt. Als zoiets gebeurt is dat prima. Laat de dingen ook een beetje gaan op reis en stel niet meteen torenhoge verwachtingen aan sociale contacten. Soms gaat iets zoals het gaat en dat is ook prima!

Heb jij slimme tips om een reisgenoot te vinden? Deel hieronder in een reactie jouw ervaringen!

→ Lees hier al onze tips voor backpackers