Swing of death Casa del Arbol, swing

Schommel in de wolken, bij Casa del Arbol in Ecuador

Voor wie Baños de Ambato in Ecuador bezoekt is het zeker ook een aanrader om een bezoekje te brengen aan “Casa del Arbol” (de Boomhut). Aan deze ´boomhut´ hangen twee schommels waarmee je letterlijk boven de wolken kunt schommelen!

Als dit een beetje gevaarlijk klinkt, geen zorgen. De ‘boomhut’ bestaat uit een éénvoudig houten huisje, met een prachtig uitzicht, gebouwd op een betonnen paal, rond een levende boom en binnen een goed onderhouden metalen frame. Ook de beide schommels hangen aan dit metalen frame en zien er goed onderhouden uit.

Eigenlijk bestaat deze schommel al zo’n 10 jaar, maar in 2012 is “Casa del Arbol”, de boomhut waar de schommel aan hangt, opeens heel bekend geworden door een foto in National Geografic:

Casa del Arbor

Casa del Arbol Ecuador

Waar is Casa del Arbol te vinden in Ecuador?

Baños ligt op een hoogte van 1800 m en Casa del Arbol staat op een heuvel achter Baños, op een hoogte van 2640 m. Er zijn verschillende manieren om hier te komen. De gemakkelijkste, maar ook meest saaie manier is om deel te nemen aan een standaard tourtje die vanuit Baños wordt aangeboden.

Met een tour of de lokale bus naar Casa del Arbol

Voor ongeveer 8,- US$ p.p. rij je dan in ruim een half uur met een toeristenbusje ongeveer 12 km zigzaggend omhoog. Je krijgt vrije tijd om rond te lopen, te schommelen en foto’s te maken, voordat je weer terug naar Baños rijdt. Het entreegeld voor Casa del Arbol zelf is 1,- US$ p.p. Er is ook een klein museumpje aanwezig met een verzameling van flesjes met as die na elke uitbarsting van de afgelopen 10 jaar zijn verzameld.

Leuker en goedkoper (1.- US$ p.p.) is om zelf met de lokale bus omhoog te rijden. De bus vertrekt vanaf Calle Pastaza y Luis A. Martinez om: 6:00 am, 11 am, 14:00 u, 16:00 u. Deze bus doet er ongeveer 50 minuten over, langs een mooie route. De bus terug gaat om: 7:00 am, 13:00 u, 16:00 u en 18:00 u.

Naar Casa de Arbol lopen vanuit Baños

Reizigers met een goede conditie kunnen ook in ongeveer 2 uur vanuit Baños naar Casa de Arbol lopen. Het is afwisselend een small (zand) pad met enkele steile stukken, maar wel mooie natuur en prachtige vergezichten! Het pad begint vanuit calle Maldonado in Baños richting El Cruz de Mirador. Dan voordat je daar aankomt sla je rechtsaf richting Café del Cielo (onderdeel van hotel Luna Runtun en een goede plaats voor koffie met uitzicht!). Vanaf Café del Cielo volg je een smaal paadje steil omhoog richting het dorpje Runtun, hostel Orchideas, Ventanas (smal paadje) en uiteindelijk Casa del Arbol.

De nacht doorbrengen bij Casa del Arbol

Een originele optie is om de nacht door te brengen nabij Casa del Arbol, zodat je zowel met zonsondergang als met zonsopkomst boven de wolken kunt schommelen. En, als je geluk hebt, ook nog eens met uitzicht op de rokende Tungurahua vulkaan!

Slapen bij La Casa Del Arbol en Baños

Hoe pak je dit aan: Je kunt contact opnemen met de eigenaar van Casa del Arbol (Carlo Sánchez) via zijn Facebook pagina: “La Casa del Arbol en Baños” en of bellen: 0987171918 en 032-740590. Als je zelf geen kampeerspullen hebt dan kan hij deze voordelig voor je regelen (vraag wel om een goede slaapzak, want het kan frisjes zijn daar boven).

Nabij Casa del Arbol is een klein restaurantje van dezelfde eigenaar. Hier kun je o.a. empanadas en eenvoudige maaltijden eten. Ook hebben ze een openhaard die op verzoek aangestoken kan worden, zodat je ´s avonds met een Canelazo (een typische warme, Ecuadoriaanse cocktail met kaneel en alcohol) voor de openhaard kan zitten.

Ook leuk: Fietsen vanaf Casa del Arbol

Voor nog meer avontuur kun je op de eerste middag fietsen huren bij o.a. Geo Tours (6,- US$ per dag) en met een taxi (10 US$ per pick-up taxi) naar boven rijden.

Deze fietsen stal je dan bij Casa del Arbol, om de volgende dag via een prachtige route naar beneden te fietsen via het plaatsje Ulba (10 km). Let alleen wel op, van Ulba terug naar Baños is ongeveer 3 km vals plat omhoog…

Bezoek met je feits vanaf Casa del Arbol de waterval El Pilon del Diablo

Het is een aanrader om vanuit Ulba in een klein uurtje verder langs de Pastaza Rivier naar beneden te rijden en de bekendste waterval van Ecuador te bezoeken. Er zijn tegenwoordig twee ingangen voor deze waterval, die ook wel ‘El Pilon del Diablo’ (Mond van de Duivel) wordt genoemd. De eerste die je tegenkomt brengt je tot bovenaan de waterval en de tweede (meer avontuurlijke route) brengt je tot onderaan de waterval. Beide ingangen hebben un ook een andere eigenaar en rekenen 2,- US$ entree geld.

Om van de waterval weer terug te komen naar Baños kun je o.a. gebruik maken van een zogenaamde ‘Collectivo’, een vrachtwagentje met twee houten banken en plaats voor de fietsen. Dit vervoersmiddel kost 3,- US$ p.p. en vertrekt als er minimaal 6 klanten zijn. Je kun took met de openbare bus terug naar Baños rijden. Je fiets gaat dan in het ruim onderin de bus. Kosten ongeveer 2,- US$ p.p.

Meer lezen over Ecuador?

Hier vind je nog een gaaf artikel over reizen in Ecuador.

Wil je naar Ecuador

Handige links:

Vliegtickets Ecuador Ho(s)tels in Ecuador

→ Bekijk hier al onze Ecuador artikelen