Salkantay Trek Peru
Miguel Mejia

Salkantay trail & Lares Trail: 2 alternatieve routes voor de Inca Trail

Iedereen is wel bekend met de Inca Trail die reizigers meeneemt naar het wonderschone en wereldwijd geroemde Machu Picchu. Maar wist je dat er naast de Inca Trail ook andere trektochten zijn die je meenemen naar de verborgen stad van Peru? Via dit artikel willen we je even de 45 kilometer lange Inca Trail laten vergeten en kennis laten maken met de iets minder bekende Salkantay trail en Lares Trail. Beide zijn stukken minder druk dan de Inca Trail maar wél super mooi. Lees gauw verder en ontdek alles over deze twee alternatieve routes!

Salkantay Trail

alternatieve-Inca-Trail-Salkantay-trail-Miguel-Mejia

Ongerepte en rauw: de Salkantay Trail

Als we National Geographic Adventure Travel Magazine mogen geloven, is de Salkantay Trail niet zomaar een trektocht maar zelfs één van de 25 beste trekkings in de wereld. Als je foto’s ziet van de trail snap je ook gauw waarom dat zo is. De Salkantay Trail is maar liefst 74 kilometer lang en deze tocht voert hikers in alle rust (nope veel andere reizigers kom je hier niet tegen) mee over ongerepte wandelpaden door de magische Andes. Je trotseert hoge pieken en diepe dalen, met natuurlijk als ultiem hoogtepunt de 6.271 meters hoge Salkantay gletsjer. Wil je deze trail lopen, dan moet je wel een aantal dagen uittrekken voor de tocht. Je kan de trail namelijk in 5 dagen lopen of in 7 dagen. Tip: Een beetje conditie is echt wel nodig voor deze tocht, maar omdat hij zo ongerept is en rustig qua andere reizigers is het een onwijs toffe alternatieve route. Ook is het nodig om vooraf goed aan de hoogte te wennen, dus vergeet niet een aantal dagen te acclimatiseren in Cusco. Boek hier de Salkantay Trail!

Mogelijke route die je gaat lopen tijdens de Salkantay Trail

Dag 1: Cusco – Mollepata – Sayllapata – Soraypampa (vertrek uit Cusco rond 4u / 5u ‘s ochtends met de bus richting Mollepata, vanaf daar begint het hiken)

Dag 2: Soraypampa – Salkantay Pass – Huayracpunku – Chaullay

Dag 3: Chaullay – La Playa (Sahuayaco)

Day 4: La Playa – Llactapata – Hydroelectric – Aguas Calientes (bereid je voor op een tocht door de jungle en het zien van Llactapata)

Dag 5: Aguas Calientes – Machu Picchu – Ollantaytambo – Cusco (eindelijk naar Machu Picchu!)

Wil je de alternatieve Salkantay Trail doen?

Je kan deze trekking ter plekke regelen of vooraf al boeken in Nederland. Reisorganisatie Riksja Travel biedt bijvoorbeeld de Salkantay Trail aan.

Salkantay Trail

alternatieve Inca Trail Salkantay trail

Go Local tijdens de Lares Trail

De Lares Trek is iets minder zwaar dan de befaamde Inca-Trail en daarmee een perfecte alternatieve route. Deze trekking is 33 kilometer lang en doe je vaak in 3 of 5 dagen. Je ziet niet alleen waanzinnige berglandschappen, maar juist ook pittoreske dorpjes waar je de lokale bevolking kan ontmoeten. Veel dieren zul je op deze tocht trouwens ook tegenkomen! Denk aan lama’s, alpaca’s maar ook aan adelaars of het andeskonijn. Deze trek start ook in Cusco (neem dus ook hier een aantal dagen tijd om aan de hoogte te wennen) en via de stad Lares ga je naar het Andesgebied. De route stop uiteindelijk in de plaats Ollantaytambo vanwaar je vervolgens de trein naar Machu Picchu kunt pakken. Boek hier de Lares Trail!

Wil je de alternatieve Lares Trail doen?

Je kan ter plekke de trail regelen of boeken, maar je kan het ook al vooraf in Nederland regelen via bijvoorbeeld Riksja Travel, bekijk hier hun aanbod voor de Lares Trail. Of kijk eens bij Bookatrekking.com, daar worden ook wandelingen aangeboden.

Tips & de beste periode voor deze alternatieve routes: Salkantay trail & Lares Trail

Beide routes kun je het beste lopen in de maanden maart tot en met november. Reken verder qua planning dat je voor beide routes een aantal dagen moet acclimatiseren in Cusco zodat je goed went aan de hoogte. Door de hoogte kun je hoogteziekte krijgen en tijdens de wandeltocht kan je ook sneller buiten adem zijn, neem daardoor tijdens de gehele wandelroute ook genoeg pauzes om op adem te komen als dat nodig is. Hou er ook rekening mee dat een goede conditie echt fijn is op zo’n meerdaagse trektocht en probeer vooraf al een beetje te trainen. Oh en ook handig: Neem (hoe goed je schoenen ook zijn) iets mee tegen blaren. Vijf dagen lopen kan namelijk flink belastend zijn voor je voeten. Iets warms qua kleding is ook geen overbodige luxe, want op het hoogste punt kan het flink koud zijn.

→ Bekijk hier al onze Peru artikelen