Je loopt over van alle reisinspiratie, je hebt oneindig veel foto’s en filmpjes bekeken en door alle verhalen van vrienden wil je onderhand overal wel naartoe. Maar goed, je zit toch echt vast aan dat budget. Hoe ga je dan toch op wereldreis, zie en doe je zoveel mogelijk, maar houd je ook het bedrag op je rekening in de gaten? Lees onze budget tips voor het plannen van een wereldreis en je bent good to go!

Wereldreis plannen

1. Kies voor een gunstige route

Een wereldreis plannen begint met het kiezen van een leuke route. Door meerdere reisorganisaties werd mij verteld dat bepaalde bestemmingen en continenten goedkoper zijn om naar toe te vliegen dan andere. Zo zijn het continent Azië en de vliegvelden van Bangkok en Kuala Lumpur voordelige bestemmingen. Zuid- en Noord-Amerika zijn duurdere continenten. Wil je hier toch echt heen? Vlieg in Noord-Amerika dan naar grote steden als San Francisco of New York. Je kunt vanaf deze grote steden dan gemakkelijk weer door vliegen, zo kun je binnen Amerika goedkoop vliegen met US Airwway en in Azië met Air Asia. Meer weten over de kosten die je gemiddeld per maand uit geeft? Lees dan het “Hoeveel kost een wereldreis?” artikel.

2. Boek een wereldticket

Vliegticket, na vliegticket, na vliegticket boeken is echt een grote afrader! Al die losse vliegtickets bij elkaar kosten vaak veel meer dan één wereldticket. Dit komt doordat je meerdere keren servicekosten en belasting moet betalen. Boek daarom een around the world ticket of wereldticket. Een around the world ticket kun je boeken bij reisorganisaties, zelf hebben wij eens gebruik gemaakt van WTC maar Kilroy is ook een aanrader. Zij adviseren welke bestemmingen voordelig zijn en helpen je een mooi reisplan te maken. Bovendien kunnen zij soms studentenkorting regelen als je nog studeert of onder een bepaalde leeftijd bent en soms zijn er leuke acties (zo kregen wij dankzij een aanbieding 100,- euro korting op mijn wereldticket).

3. Slaap in hostels

Hoe comfy hotels of appartementjes ook zijn, tijdens een wereldreis kun je beter in hostels slapen. Kies voor de slaapzalen en betaal per nacht soms minder dan 10 euro. Bovendien kom je in hostels vaak andere backpackers tegen (erg gezellig!) en worden er excursies of uitjes geregeld. Zo hebben we meerdere keren aan pizza night meegedaan, een kroegentocht meegemaakt of zijn we met een groep wezen snorkelen en naar een voetbalwedstrijd gegaan.

4. Bespaar op eten door zelf te koken

Uit eten gaan is natuurlijk leuk, maar als je meerdere maanden weg bent dan gaat dat flink wat kosten. Kook daarom af en toe zelf, ook al ben je op vakantie. Vooral in hostels kan dit goed, maar als je een auto of busje huurt zit er soms ook een kookstel bij. Zo maakten wij tijdens onze roadtrip in Amerika op ons bijgeleverde kookstelletje de lekkerste gerechten dankzij de Wall Mart!

5.  Zorg dat je thuis weinig vaste lasten hebt

Als je maanden op wereldreis gaat is het verstandig om je sportschool, belbundel of andere abonnementen even stop te zetten. Je maakt er geen gebruik van en tijdens een wereldreis kan je het geld meestal goed gebruiken. Woon je op kamers? Verhuur dan je kamer tijdelijk onder aan een vriend of zoek een tijdelijk huisgenootje. Scheelt ook weer!

6. Doe leuke dingen, maar soms met mate

Op reis zul je zoveel leuke dingen tegen komen, in elke stad en bij elk strand vliegen de tours of excursies je om de oren. Mijn tip, maak keuzes! Op bijna elk strand in Azië worden bijvoorbeeld snorkeltours aangeboden, dus is het slim om van te voren uit te zoeken waar je de onderwaterwereld écht wilt zien. Ga je graag naar sportwedstrijden? Bekijk dan vooraf naar welke stadions je eens zou willen gaan.

Vragen of tips die ontbreken? Laat het weten in een reactie!

Check gratis hoe duur jouw wereldreis route is!

5 reacties

 1. marchand sophie

  Wil na lang overleg mijn hele hebben en houden verkopen en een reis maken door azie….ik zie het als een bezinning,herbronning!!! ik geef mezelf 3 maand voorbereiding…..speciale dingen waar je mij raad kan bij geven?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Wat gaaf! Klinkt een beetje als ‘Eat, Pray, Love’. Ik zou in ieder geval goed sparen, wellicht bedenken van te voren waar je heen wilt en voor hoe lang je weg wilt blijven. Hoe lang je weg wilt gaan, bepaalt dan ook weer of je alles moet verkopen. Misschien kun je dingen ook tijdelijk verhuren of juist ergens stallen. Voor reizen in Azie heb je overigens over het algemeen ook niet gigantisch veel budget nodig, van 750 euro p/m kun je in Zuid-Oost Azie al enorm veel doen.

   Beantwoorden
 2. Dina

  Lijken mij goede tips. Hoewel ik mijn huis nooit zal verhuren (aan vreemden??) als ik een tijdje weg ben, dat zou ik echt niet kunnen.

  Beantwoorden

Geef een reactie, deel jouw reistips!