kosten reizen

Hoeveel kost een wereldreis?

Wanneer je een wereldreis gaat of wilt maken, is het handig om van te voren een inschatting te maken van de kosten. Hoeveel een wereldreis kost hangt echter wel af van hoe lang je weg gaat, wat voor type reiziger je bent én waar je naartoe gaat. Hier vind je een inschatting voor de kosten van een wereldreis voor een typische backpacker. Onderstaand vind je de kosten voor:

  1. Dagbudget per contintent
  2. Kosten around the world ticket of vliegtickets
  3. Kosten wereldreis vooraf
  4. Kosten die je thuis blijft maken, maar tijdens je wereldreis ook moet betalen
  5. Gemiddelde kosten voor een wereldreis van een half jaar
  6. Tips & tricks om kosten te besparen

1. Dagbudget per continent

Onderstaand vind je de gemiddelde kosten per maand en dag voor verschillende continenten. Dit betreft dus kosten voor hotels, eten, vervoer, uitgaan, souvenirs en excursies. Zo zie je dat je in een maand in Zuid Oost Azië over het algemeen al rond kunt komen van 750 euro en dat dit in Zuid Amerika op loopt tot 1250 euro. Hoewel het er natuurlijk ook aan ligt naar welke landen en bestemmingen je in Azië gaat, zo kan een aantal dagen Japan of een reis door China de kosten flink doen stijgen. De kosten voor een reis door Zuid Amerika kunnen daarentegen weer meevallen als je bijvoorbeeld dure landen als Brazilië overslaat. Onderstaand is dus een ruwe schatting en je moet er ook mee rekening houden dat in deze kosten berekening de prijs voor een vliegticket niet is opgenomen:

Kosten wereldreis per continent:

Azie

Maand: 1000/1250
Per dag: € 25/35

Oceanië

Maand: € 1750/2000
Per dag: € 40-60

Noord Amerika

Maand: € 1750/2000
Per dag: € 40-60

Afrika

Maand: € 1500/1750
Per dag: € 30-45

Zuid Amerika

Maand: € 1250/1500
Per dag: € 25-40

Midden Amerika

Maand: € 1250/1500
Per dag: € 25-40

Kosten wereldreis vliegticket

2. Kosten around the world ticket & vliegtickets

Bij de kosten die je uitgeeft aan het leven tijdens een wereldreis (slapen, eten, excursies, bus of treinreizen), moet je ook de kosten van een around the world ticket of meerdere vliegtickets op tellen. Je kan kiezen voor een around the world ticket of voor losse vliegtickets:

Around the world ticket

Als je op wereldreis gaat, kun je kiezen voor een around the world ticket oftewel een wereldticket of zelf losse vliegtickets bij elkaar zoeken. Maar wat is een Around the World Ticket? Dit is een ticket waarmee je naar meerdere bestemmingen kan vliegen en deze bestemmingen bepaal je dan veelal vooraf. Je kon vroeger gemakkelijk een wereldticket bij World Ticket Center kopen, soms al vanaf € 1599, maar helaas bieden zij die tickets niet meer aan. Omdat WTC niet meer bestaat, kun je tegenwoordig bij Kilroy terecht of de Round the World Planner van KLM en Skyteam.

Waarom een wereldticket fijn is? Dit kan soms stukken goedkoper zijn dan wanneer je bijv. een los ticket naar Australië boekt, want vliegtickets hierheen kunnen alleen al soms 1200,- euro kosten, en daarnaast moet je dan nog losse vliegtickets naar de andere bestemming optellen. Als je een Around the World Ticket hebt kun je trouwens ook een jaar of korter daar gebruik van maken.

Toen wij op wereldreis gingen hebben wij er voor gekozen om van een wereldticket gebruik te maken van 1600 euro, maar omdat we in Azië ook wat continentale vluchten wilde maken, hebben we ook een aantal extra vluchten gekocht bij AirAsia. Deze budgetairline heeft soms al vluchten voor minder dan 50,- euro enkele reis. Dit kan dan een mooie aanvulling zijn op je wereldticket. Benieuwd hoe duur jouw reisroute zou kosten? Dan kun je nu het beste bij de Round the World Planner van KLM en Skyteam kijken. Of een offerte aanvraag doen bij Kilroy, zij kunnen dan ook voor jou de beste deals opzoeken (het is dan wel handig om aan te geven bij je aanvraag dat je daarnaar opzoek bent en dat je bijvoorbeeld flexibel bent qua data en vliegtijden).

Losse vliegtickets

Uiteraard is het ook mogelijk om losse vliegtickets te kopen voor je wereldreis. Dit kan voordeliger zijn dan een wereldticket als je bijvoorbeeld handig gebruik maakt van aanbiedingen (denk bijvoorbeeld aan de KLM werelddealweken of de Emiraten sale) en ook als je nog niet precies weet waar je naartoe wilt. Wist je bijvoorbeeld dat je naar Thailand soms voor 550 euro retour kunt? Of dat San Francisco ook een redelijk goedkope bestemming is om op te vliegen?

Wereldreis kosten

3. Kosten wereldreis vooraf

Wanneer je op wereldreis gaat moet je ook rekening houden met kosten die je moet maken vooraf. Een aantal zaken waar je op moet letten, hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Reisverzekering

Als je op wereldreis gaat, is het belangrijk dat je een reisverzekering afsluit die hier ook bij past. Veel reisverzekeringen gelden alleen als je binnen een bepaalde tijd weer terug bent in Nederland, je mag dan dus niet achteenvolgend voor lange tijd wegblijven. Er zijn speciale wereldreisverzekeringen. Deze zijn er speciaal voor reizigers die voor langere tijd weg zijn. Zo’n verzekering is handig, als je bijvoorbeeld te maken krijgt met diefstal, een ongeluk of ziekte. Kijk bijvoorbeeld eens bij Allianz voor verschillende verzekeringen.

Vaccinaties & Malariapillen

Voor heel wat bestemmingen heb je vaccinaties nodig en malariapillen. Het is dus handig om van te voren goed uitzoeken of jij vaccinaties nodig hebt en hoeveel malariapillen. Ga je bijvoorbeeld naar Indonesië of Myanmar, dan heb je bijvoorbeeld malariapillen nodig. Verder geldt voor de meeste bestemmingen dat je een inenting nodig hebt voor Hepatitis A & B, maar ook Gele Koorts of DTP komt meer dan eens voor. Aan deze vaccinaties en aan de malariapillen kunnen heel wat kosten verbonden zitten als je geen juiste zorgverzekering hebt. De kosten voor een maand lang Malariapillen is bijvoorbeeld rond de 90,- euro en sommige vaccinaties kosten tientallen euro’s per inenting. Indien je de juiste zorgverzekering hebt, kan dit overigens wel vergoed worden.

Visa tijdens je wereldreis

Voor een aantal bestemmingen in de wereld heb je een visum nodig. Zonder visum kom je namelijk het land niet in. Denk bijvoorbeeld aan Cuba, Vietnam, Rusland, Australië of Amerika. Aan deze visa zijn vaak kosten verbonden. Soms is dat 20,- euro en een andere keer zelfs 50,- euro. Als je dus weet naar welke landen je toe wilt, is het handig om uit te zoeken of je voor die landen ook kosten moet maken voor het visum.

Backpack of koffer & andere reisbenodigdheden

Een goede backpack is essentieel als je op wereldreis gaat. Maar ook daar zit al gauw een prijskaartje aan van zo’n 100,- euro. Wil je nog een goede tas, dan is het handig om dit artikel eens te lezen: Waar op te letten als je een backpack gaat kopen. Maargoed, dan heb je je tas en dan zijn een slaapzak, lakenzak, zaklamp, toillettas en allerlei andere kleine dingetjes nog helemaal niet inbegrepen. Ook daar kun je al gauw 150,- euro voor rekenen. Benieuwd wat je allemaal mee moet nemen op reis? Check dan dit vakantielijstje. Daar zie je bijvoorbeeld ook terug dat je reisgidsen moet kopen en goede schoenen niet moet vergeten.

Kosten voor een taalcursus of vrijwilligerswerk

Wil je een taalcursus gaan volgend tijdens je wereldreis of vrijwilligerswerk gaan doen? Dan kan het ook nog zo zijn dat hierdoor ook extra kosten aan jouw budget worden toegevoegd. Houd hier dus ook rekening mee als je je kosten in kaart aan het brengen bent. Wil je alvast inspiratie opdoen voor een leuke talenreis? Kijk dan eens naar dit artikel: Taalreizen: Taalcursus volgen in het buitenland.

4. Kosten die je thuis blijft maken, maar tijdens je wereldreis moet betalen

Tot slot moet je er nog rekening mee houden dat je thuis soms ook kosten blijft maken. Als je bijvoorbeeld een studentenkamer hebt en deze niet onderverhuurd, moet je ook de huur van jouw kamer blijven betalen. Hetzelfde geldt als je een eigen huis hebt. Ook moet je rekening houden met de kosten voor een mobielabonnement. Jouw mobiel zal je voor sms-en en belen niet vaak gebruiken tijdens je wereldreis, maar als je jouw abonnement niet tijdelijk stop kan zetten, zal je hier toch maandelijks voor moeten betalen. Het is aan te raden om van te voren een lijstje te maken van jouw vaste kosten thuis. Daar kan dus het volgende op staan: Huur/Hypotheek, mobielabonnement, sportschoolabonnement, kosten voor een auto, zorgverzekering, kosten voor internet of tv.

kosten wereldreis

Kosten voor een wereldreis van een half jaar

Dus, wat zijn dan de kosten als je een half jaar op wereldreis gaat? Dus als je jouw vliegticket, visa, dagbudget en kosten voor reisspullen allemaal bij elkaar optelt? Nou, als je een half jaar of ongeveer 5 maanden op wereldreis wilt, kun je ervan uitgaan dat je ongeveer 10.000 euro nodig zal hebben. Hiervan kun je dus een around the world ticket kopen en een aantal binnenlandse vluchten die samen ongeveer 2.000 euro zullen zijn. Verder kun je daarvan gemakkelijk twee maanden in een wat duurder continent als Amerika of Oceanië reizen en meerdere maanden in Azië. Maar ook je inentingen, reisverzekering en visa zullen in dat budget passen. Natuurlijk moet je ook hier weer rekening houden, dat het gaat om een schatting die is gebaseerd op een budgetreiziger. Ook is het zo, dat wij gedurende onze wereldreis onze studentenkamers hadden onderverhuurd, abonnementen een half jaar op pauze hadden gezet (zoals voor je mobiel, internet/tv en voor de sportschool).

Kosten voor een wereldreis van een jaar

Wil je een jaar op reis gaan? Dan kun je rekenen op kosten tussen de 15.000 en 25.000 euro. Enerzijds kun je namelijk steeds handiger worden in het besparen van kosten en daardoor toch redelijk goedkoop een jaar wegblijven. Anderzijds kun je ook steeds meer excursies gaan doen of luxer gaan slapen en dan kun je kosten weer hoger uitvallen. Verder geldt hierbij ook dat de kosten afhangen van het aantal maanden dat je weg gaat.

Kosten wereldreis sparen tips

Tips & Tricks om kosten te sparen tijdens je wereldreis

Een wereldreis kost gewoon enorm veel geld, maar uiteraard zijn er wel een aantal tips & tricks waardoor je kosten kunt sparen of waardoor je snel geld kan verdienen en zo weer langer (of luxer) kan blijven doorreizen.

Sparen voor je wereldreis

Als je op wereldreis gaat, is het wel handig als je van te voren iets gespaard hebt. Toen wij op reis gingen, hebben we eerst een half jaar van te voren full time gewerkt. Alhoewel we ons wereldticket al wel hadden gekocht in oktober en in maart weg wilden gaan. We moesten toen dus nog wel een en ander bij elkaar werken. Als je dus een half jaar op reis gaat, is het ook handig om daar een extra half jaar voorbereiden bij op te tellen. Als je student bent zijn er bepaalde baantjes die extra goed betalen, denk bijvoorbeeld aan receptie of administratie werk, werken bij familie of vrienden (die gunnen je toch vaak net iets meer) of juist in de horeca waarbij je extra kan verdienen door hoge fooien.

Werken tijdens je wereldreis

Huh, werken? Je hebt toch juist genoeg geld gespaard? Nou, wist je dat het enorm kan lonen om soms in het buitenland te gaan werken in plaats van in Nederland! In Australië zijn er bijvoorbeeld veel boerderijen waar je snel goed geld kunt verdienen. Je plukt dan een week appels of werkt op een schapenboerderij en dat geld bewaar je dan voor je reis in Azië. In Australië verdien je soms al meer dan 20 dollar per uur en in Azië kun je soms van 20 dollar per dag weer rondkomen. Win-win als je het ons vraagt!

Check bij de Round the World Planner jouw wereldreis route!