Wanneer je een wereldreis gaat of wilt maken, is het handig om van te voren een inschatting te maken van de kosten. Hoeveel een wereldreis kost hangt echter wel af van hoe lang je weg gaat, wat voor type reiziger je bent én waar je naartoe gaat. Hier vind je een inschatting voor de kosten van een wereldreis voor een typische backpacker. Onderstaand vind je de kosten voor:

 1. Dagbudget per contintent
 2. Kosten around the world ticket of vliegtickets
 3. Kosten wereldreis vooraf
 4. Kosten die je thuis blijft maken, maar tijdens je wereldreis ook moet betalen
 5. Gemiddelde kosten voor een wereldreis van een half jaar
 6. Tips & tricks om kosten te besparen

1. Dagbudget per continent

Onderstaand vind je de gemiddelde kosten per maand en dag voor verschillende continenten. Dit betreft dus kosten voor hotels, eten, vervoer, uitgaan, souvenirs en excursies. Zo zie je dat je in een maand in Zuid Oost Azië over het algemeen al rond kunt komen van 750 euro en dat dit in Zuid Amerika op loopt tot 1250 euro. Hoewel het er natuurlijk ook aan ligt naar welke landen en bestemmingen je in Azië gaat, zo kan een aantal dagen Japan of een reis door China de kosten flink doen stijgen. De kosten voor een reis door Zuid Amerika kunnen daarentegen weer meevallen als je bijvoorbeeld dure landen als Brazilië overslaat. Onderstaand is dus een ruwe schatting en je moet er ook mee rekening houden dat in deze kosten berekening de prijs voor een vliegticket niet is opgenomen:

Kosten wereldreis per continent:

Azie

Maand: € 750/1000
Per dag: € 20/35

Oceanië

Maand: € 1750/2000
Per dag: € 40-60

Noord Amerika

Maand: € 1500/1750
Per dag: € 35-50

Afrika

Maand: € 1500/1750
Per dag: € 30-45

Zuid Amerika

Maand: € 1250/1500
Per dag: € 25-40

Midden Amerika

Maand: € 1250/1500
Per dag: € 25-40

Kosten wereldreis vliegticket

2. Kosten around the world ticket & vliegtickets

Bij de kosten die je uitgeeft aan het leven tijdens een wereldreis (slapen, eten, excursies, bus of treinreizen), moet je ook de kosten van een around the world ticket of meerdere vliegtickets op tellen. Je kan kiezen voor een around the world ticket of voor losse vliegtickets:

Around the world ticket

Als je op wereldreis gaat, kun je kiezen voor een around the world ticket oftewel een wereldticket of zelf losse vliegtickets bij elkaar zoeken. Maar wat is een Around the World Ticket? Dit is een ticket waarmee je naar meerdere bestemmingen kan vliegen en deze bestemmingen bepaal je dan veelal vooraf. Je kon vroeger gemakkelijk een wereldticket bij World Ticket Center kopen, soms al vanaf € 1599, maar helaas bieden zij die tickets niet meer aan. Omdat WTC niet meer bestaat, kun je tegenwoordig bij Kilroy terecht of de Round the World Planner van KLM en Skyteam.

Waarom een wereldticket fijn is? Dit kan soms stukken goedkoper zijn dan wanneer je bijv. een los ticket naar Australië boekt, want vliegtickets hierheen kunnen alleen al soms 1200,- euro kosten, en daarnaast moet je dan nog losse vliegtickets naar de andere bestemming optellen. Als je een Around the World Ticket hebt kun je trouwens ook een jaar of korter daar gebruik van maken.

Toen wij op wereldreis gingen hebben wij er voor gekozen om van een wereldticket gebruik te maken van 1600 euro, maar omdat we in Azië ook wat continentale vluchten wilde maken, hebben we ook een aantal extra vluchten gekocht bij AirAsia. Deze budgetairline heeft soms al vluchten voor minder dan 50,- euro enkele reis. Dit kan dan een mooie aanvulling zijn op je wereldticket. Benieuwd hoe duur jouw reisroute zou kosten? Dan kun je nu het beste bij de Round the World Planner van KLM en Skyteam kijken. Of een offerte aanvraag doen bij Kilroy, zij kunnen dan ook voor jou de beste deals opzoeken (het is dan wel handig om aan te geven bij je aanvraag dat je daarnaar opzoek bent en dat je bijvoorbeeld flexibel bent qua data en vliegtijden).

Losse vliegtickets

Uiteraard is het ook mogelijk om losse vliegtickets te kopen voor je wereldreis. Dit kan voordeliger zijn dan een wereldticket als je bijvoorbeeld handig gebruik maakt van aanbiedingen (denk bijvoorbeeld aan de KLM werelddealweken of de Emiraten sale) en ook als je nog niet precies weet waar je naartoe wilt. Wist je bijvoorbeeld dat je naar Thailand soms voor 550 euro retour kunt? Of dat San Francisco ook een redelijk goedkope bestemming is om op te vliegen?

Wereldreis kosten

3. Kosten wereldreis vooraf

Wanneer je op wereldreis gaat moet je ook rekening houden met kosten die je moet maken vooraf. Een aantal zaken waar je op moet letten, hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Reisverzekering

Als je op wereldreis gaat, is het belangrijk dat je een reisverzekering afsluit die hier ook bij past. Veel reisverzekeringen gelden alleen als je binnen een bepaalde tijd weer terug bent in Nederland, je mag dan dus niet achteenvolgend voor lange tijd wegblijven. Er zijn speciale wereldreisverzekeringen. Deze zijn er speciaal voor reizigers die voor langere tijd weg zijn. Zo’n verzekering is handig, als je bijvoorbeeld te maken krijgt met diefstal, een ongeluk of ziekte. Kijk bijvoorbeeld eens bij Allianz voor verschillende verzekeringen.

Vaccinaties & Malariapillen

Voor heel wat bestemmingen heb je vaccinaties nodig en malariapillen. Het is dus handig om van te voren goed uitzoeken of jij vaccinaties nodig hebt en hoeveel malariapillen. Ga je bijvoorbeeld naar Indonesië of Myanmar, dan heb je bijvoorbeeld malariapillen nodig. Verder geldt voor de meeste bestemmingen dat je een inenting nodig hebt voor Hepatitis A & B, maar ook Gele Koorts of DTP komt meer dan eens voor. Aan deze vaccinaties en aan de malariapillen kunnen heel wat kosten verbonden zitten als je geen juiste zorgverzekering hebt. De kosten voor een maand lang Malariapillen is bijvoorbeeld rond de 90,- euro en sommige vaccinaties kosten tientallen euro’s per inenting. Indien je de juiste zorgverzekering hebt, kan dit overigens wel vergoed worden.

Visa tijdens je wereldreis

Voor een aantal bestemmingen in de wereld heb je een visum nodig. Zonder visum kom je namelijk het land niet in. Denk bijvoorbeeld aan Cuba, Vietnam, Rusland, Australië of Amerika. Aan deze visa zijn vaak kosten verbonden. Soms is dat 20,- euro en een andere keer zelfs 50,- euro. Als je dus weet naar welke landen je toe wilt, is het handig om uit te zoeken of je voor die landen ook kosten moet maken voor het visum.

Backpack of koffer & andere reisbenodigdheden

Een goede backpack is essentieel als je op wereldreis gaat. Maar ook daar zit al gauw een prijskaartje aan van zo’n 100,- euro. Wil je nog een goede tas, dan is het handig om dit artikel eens te lezen: Waar op te letten als je een backpack gaat kopen. Maargoed, dan heb je je tas en dan zijn een slaapzak, lakenzak, zaklamp, toillettas en allerlei andere kleine dingetjes nog helemaal niet inbegrepen. Ook daar kun je al gauw 150,- euro voor rekenen. Benieuwd wat je allemaal mee moet nemen op reis? Check dan dit vakantielijstje. Daar zie je bijvoorbeeld ook terug dat je reisgidsen moet kopen en goede schoenen niet moet vergeten.

Kosten voor een taalcursus of vrijwilligerswerk

Wil je een taalcursus gaan volgend tijdens je wereldreis of vrijwilligerswerk gaan doen? Dan kan het ook nog zo zijn dat hierdoor ook extra kosten aan jouw budget worden toegevoegd. Houd hier dus ook rekening mee als je je kosten in kaart aan het brengen bent. Wil je alvast inspiratie opdoen voor een leuke talenreis? Kijk dan eens naar dit artikel: Taalreizen: Taalcursus volgen in het buitenland.

4. Kosten die je thuis blijft maken, maar tijdens je wereldreis moet betalen

Tot slot moet je er nog rekening mee houden dat je thuis soms ook kosten blijft maken. Als je bijvoorbeeld een studentenkamer hebt en deze niet onderverhuurd, moet je ook de huur van jouw kamer blijven betalen. Hetzelfde geldt als je een eigen huis hebt. Ook moet je rekening houden met de kosten voor een mobielabonnement. Jouw mobiel zal je voor sms-en en belen niet vaak gebruiken tijdens je wereldreis, maar als je jouw abonnement niet tijdelijk stop kan zetten, zal je hier toch maandelijks voor moeten betalen. Het is aan te raden om van te voren een lijstje te maken van jouw vaste kosten thuis. Daar kan dus het volgende op staan: Huur/Hypotheek, mobielabonnement, sportschoolabonnement, kosten voor een auto, zorgverzekering, kosten voor internet of tv.

kosten wereldreis

Kosten voor een wereldreis van een half jaar

Dus, wat zijn dan de kosten als je een half jaar op wereldreis gaat? Dus als je jouw vliegticket, visa, dagbudget en kosten voor reisspullen allemaal bij elkaar optelt? Nou, als je een half jaar of ongeveer 5 maanden op wereldreis wilt, kun je ervan uitgaan dat je ongeveer 10.000 euro nodig zal hebben. Hiervan kun je dus een around the world ticket kopen en een aantal binnenlandse vluchten die samen ongeveer 2.000 euro zullen zijn. Verder kun je daarvan gemakkelijk twee maanden in een wat duurder continent als Amerika of Oceanië reizen en meerdere maanden in Azië. Maar ook je inentingen, reisverzekering en visa zullen in dat budget passen. Natuurlijk moet je ook hier weer rekening houden, dat het gaat om een schatting die is gebaseerd op een budgetreiziger. Ook is het zo, dat wij gedurende onze wereldreis onze studentenkamers hadden onderverhuurd, abonnementen een half jaar op pauze hadden gezet (zoals voor je mobiel, internet/tv en voor de sportschool).

Kosten voor een wereldreis van een jaar

Wil je een jaar op reis gaan? Dan kun je rekenen op kosten tussen de 15.000 en 25.000 euro. Enerzijds kun je namelijk steeds handiger worden in het besparen van kosten en daardoor toch redelijk goedkoop een jaar wegblijven. Anderzijds kun je ook steeds meer excursies gaan doen of luxer gaan slapen en dan kun je kosten weer hoger uitvallen. Verder geldt hierbij ook dat de kosten afhangen van het aantal maanden dat je weg gaat.

Kosten wereldreis sparen tips

Tips & Tricks om kosten te sparen tijdens je wereldreis

Een wereldreis kost gewoon enorm veel geld, maar uiteraard zijn er wel een aantal tips & tricks waardoor je kosten kunt sparen of waardoor je snel geld kan verdienen en zo weer langer (of luxer) kan blijven doorreizen.

Sparen voor je wereldreis

Als je op wereldreis gaat, is het wel handig als je van te voren iets gespaard hebt. Toen wij op reis gingen, hebben we eerst een half jaar van te voren full time gewerkt. Alhoewel we ons wereldticket al wel hadden gekocht in oktober en in maart weg wilden gaan. We moesten toen dus nog wel een en ander bij elkaar werken. Als je dus een half jaar op reis gaat, is het ook handig om daar een extra half jaar voorbereiden bij op te tellen. Als je student bent zijn er bepaalde baantjes die extra goed betalen, denk bijvoorbeeld aan receptie of administratie werk, werken bij familie of vrienden (die gunnen je toch vaak net iets meer) of juist in de horeca waarbij je extra kan verdienen door hoge fooien.

Werken tijdens je wereldreis

Huh, werken? Je hebt toch juist genoeg geld gespaard? Nou, wist je dat het enorm kan lonen om soms in het buitenland te gaan werken in plaats van in Nederland! In Australië zijn er bijvoorbeeld veel boerderijen waar je snel goed geld kunt verdienen. Je plukt dan een week appels of werkt op een schapenboerderij en dat geld bewaar je dan voor je reis in Azië. In Australië verdien je soms al meer dan 20 dollar per uur en in Azië kun je soms van 20 dollar per dag weer rondkomen. Win-win als je het ons vraagt!

Check bij de Round the World Planner jouw wereldreis route!

Over de auteur

Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

29 reacties

 1. Jonas Thys

  Leuke post! Hangt inderdaad zo hard af van land tot land. Weet nog goed dat ik in Nicaragua rondkwam met een budget van 25/30 euro per dag, waar dit in Costa Rica makkelijk het dubbele was. :-)

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Wat een verschil! Ja er kan echt in je dagbudget zo’n verschil zitten afhankelijk van het land waar je bent. Daarom is je planning ook echt wel iets waar je rekening mee moet houden als je met een beperkt budget op wereldreis gaat.

   Beantwoorden
 2. kelly

  Handig om te lezen allemaal! Ik ben nu samen met een vriend een reis aan het boeken, bijna dezelfde route als jij hebt gedaan. Idee is nu Amsterdam-New York-San Francisco-Hawaii-Auckland-Sydney-Amsterdam. Het inschatten van de kosten blijft voor ons heel lastig. We lezen en horen overal zoveel verschillende dingen. We zijn ons ervan bewust dat we naar de duurste landen van de wereld gaan. Vooral over Hawaii horen we veel verhalen dat het er zo duur is. Hebben jullie in hostels overnacht toen jullie daar waren? Die lijken namelijk mee te vallen qua prijs. Hoe heb je het qua kosten daar verder ervaren?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Kelly,
   Wat tof dat je een wereldreis aan het maken bent! Wij hebben in Hawaii bij Waikiki Beach geslapen in een hotel in een tweepersoonskamer. Omdat we via een site als Booking.com voor een aantal nachten (5 of 7 geloof ik) tegelijk boekte, hadden we best een goede deal voor Hawaiiaanse begrippen. Misschien kun je ook naar zoiets kijken!

   Beantwoorden
 3. Jessica

  Mooie site. Ook ik ben al aan het rondkijken voor over 2 jaar. Ik ben een vrouw dan van hopelijk 39 jaar. Nog tips voor alleenreizende?

  Beantwoorden
 4. Jaro

  Zuid Oost Azië en Australië veel goedkoper om los te boeken. We zijn nu nog geen 1200 euro kwijt voor vluchten Sri Lanka, Thailand, Maleisië, Hong Kong, Cambodja, Singapore, Indonesië en Australië. Moet je wel flexibel kunnen zijn in je reisdata. Verder kwamen wij in Zuid Oost Azië makkelijk voor 30 euro per dag rond inclusief uiystapjes. Australië halen we 25 euro per dag (zelf koken en via de App wiki camps veel gratis campings!) en eenmalige kosten van 3000 euro voor onze 4×4 wieler. Kijken altijd op deze site fijne tips altijd. Maak in excel een overzicht en vul je dagelijkse kosten in, hebben we ook gedaan en kun je zo zien waar je op kunt besparen.

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Bedankt voor je toevoeging Jaro! Interessant om te lezen. Als je je reis net anders insteekt kun je inderdaad weer goedkoper uitkomen. Goed dus dat je dit deelt :) en wij hadden inderdaad ook een wereldreis-excel gemaakt. Erg handig!

   Beantwoorden
  • Sandy Decoene

   Dag Jaro,

   Ik wil binnen 2 jaar een wereldreis maken en ik heb ongeveer dezelfde landen als u.
   Daarom zou ik graag enkele vragen willen stellen en ik vroeg mij af waar dat ik u op kan bereiken?
   Het gaat voornamelijk over het budget…

   Groetjes,
   Sandy Decoene

   Beantwoorden
 5. nathalie

  Hoi bedankt voor de goede tips! Maar ik heb een vraag hoe combineer je het reizen met je baan of is het je baan?

  Beantwoorden
 6. Sophie

  Ik wil graag samen met mijn man op werk-wereldreis. Wij willen echt werken ik de landen waar we had heen gaan. Zijn er ook tips van welke landen dat mogelijk is en hoe je dat het beste kan aanpakken? Alvast bedankt voor de reactie!

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Sophie! Er zijn wel verschillende organisaties via waar je dat kunt checken, bijvoorbeeld Travel Active. Verder weet ik dat je sowieso in Australie altijd gemakkelijk werk vindt (en ook aardig wat verdiend) dus als je daarna doorreist naar Azie, kun je daar prima leven van het geld dat je in Australie hebt ontvangen. Qua Amerika / Zuid-Amerika weet ik het helaas niet! Succes in ieder geval en alvast veel plezier op jullie reis!

   Beantwoorden
   • Sophie

    Voor midden en zuid amerika kun je je aanmelden op de site workaway. Die heeft allerlei soorten werk op deze bestemmingen. Bedenk alleen wel in deze wat armere landen dat ook een local jouw baantje misschien zou kunnen hebben. Maar dat ligt er beetje aan waar en wat natuurlijk :)

 7. Thyra

  Ben vandaag eens gaan google voor meer informatie over wereldreizen en toen kwam ik hier terecht, wat een super geweldige site!
  Ik ben al zooo veel wijzer geworden over waar je allemaal rekening mee moet houden!
  Ik wil graag een wereldreis gaan maken als ik klaar ben met school (helaas nog 3 jaar!) en ben daar dus ook al super hard voor aan het sparen!
  Super bedankt voor alle info!

  Beantwoorden
 8. afstuderenbeau

  Thanks voor de info! :)

  Een vraagje, ik wil over een jaar op wereldreis. Mijn plan is om eerst naar Australie te gaan en dan naar zuid-oost Azie… Als ik echter kijk naar vliegtickets kan ik bijvoorbeeld alleen tickets Australie-Thailand vinden… Maar wat als ik ook naar Laos, Vietnam, Cambodja, Indonesie etc wil?

  Thanks!

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Als je alleen een vliegticket vanuit NL naar Australië of Zuid-Oost Azië koopt, kun je daar goedkoop vliegen met de budgetairline AirAsia en als je niet wilt vliegen dan kun je ook over land reizen. Je kan vanuit Vietnam bijvoorbeeld best via land naar Cambodja of vanuit Thailand naar Laos en andersom.

   Beantwoorden
  • Joost

   Opvallend dat al jullie “wereldreizen” allen maar naar supertoeristische landen gaan waar alles goed geregeld is. Al eens gedacht aan Zuid-Soedan, Tadzjikistan, Pakistan, Honduras, Rwanda, om maar eens wat zijstraten te noemen? Daar bestaat nog echt avontuur. Als he je mobieltje dan ook nog thuislaat, begint ‘t een beetje op echt reizen te lijken..

   Beantwoorden
 9. lotte

  super leuke site
  wij willen over 2 jaar met de kinderen (dan 9 en 4 ) gaan reizen
  onze voorkeur gaat uit naar een camper omdat dat met de kids en het zelf les geven makkelijker is
  goeie ideeen en tips zijn welkom :)

  Beantwoorden
  • Wessel

   Hoi,

   Wij willen dit ook gaan doen met onze kinderen.
   Hebben jullie deze reis inmiddels gemaakt?
   Zou heel graag jullie ervaringen horen.

   Mvg

   Wessel & Suzanne

   Beantwoorden
 10. Lisanne

  Dit is echt de fijnste site ooit! Ik ben nu al mn reis aan het plannen voor over 4 jaar! haha en ik twijfel nog of ik de 10.000 haal maar doe me best! thanks voor alle informatie

  Beantwoorden
 11. Ellen

  Hoi, een leuk artikel! Ik heb drie maanden door Zuid-Amerika gereisd en dan de budgetlanden, Ecuador, Peru en Bolivia. Aan 1000 euro maximaal per maand had ik genoeg, dus ook in Zuid-Amerika verschilt het per land..

  Beantwoorden
 12. Evey

  Ja leuk artikel, ik denk dat je in Zuid Oost Azie wel goedkoper kan reizen, ik weet alleen niet of je die bij Azie inrekent, want daar is het vast duurder, zoals in Japan!

  Beantwoorden
  • We Are Travellers

   Wat leuk, moet je echt gaan doen! Al een idee waar je allemaal naartoe wilt? En met zo’n around the world ticket bespaar je echt, dus dat is zeker een aanrader.

   Beantwoorden
  • Peter

   In sommige landen is het goedkoper om ter plaatse een ticket te boeken. In Zuid-Afrika ben je veel minder kwijt voor een enkele reis dan als je een around the world ticket neemt. Let hier op i.v.m. de kosten. Veel plezier!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.