Dennis op wereldreis 12 landen 8 maanden

8 maanden op wereldreis, een route door 12 landen in Zuidoost Azië & Zuid-Amerika

Hoe is het om langer dan een half jaar op wereldreis te zijn? Dennis Meiland is maar liefst 8 maanden op avontuur geweest en ging niet alleen naar Zuidoost Azië maar ook naar Zuid-Amerika. In 8 maanden tijd bezocht hij 12 landen: Indonesië, Maleisië, Thailand, Laos, Cambodja, Myanmar, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië én Brazilië. Wij vroegen hem alles over deze reis!

8 maanden op wereldreis, een reis door Indonesië, Maleisië, Thailand, Laos, Cambodja, Myanmar,
Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië én Brazilië

Dennis op wereldreis 12 landen 8 maanden

Waar wil je meer over lezen?

Vertel: Wie ben je, waarom ben je 8 maanden (!) op wereldreis gegaan en hoe begon jouw avontuur?

Ik ben Dennis Meiland, 25 jaar en woon in Amsterdam. Na m’n afgeronde HBO-studie Management, Economie & Recht ben ik gaan werken bij Salesrecruiters in Hoofddorp als Recruitment Consultant. Hier heb ik ongeveer 3 jaar gewerkt, waarna ik m’n baan heb opgezegd en op wereldreis ben gegaan. Momenteel ben ik werkzaam als Sales Executive bij iLost, een softwarebedrijf met een oplossing voor gevonden voorwerpen.

In september 2015 ging ik met een vriend 3 weken op vakantie naar Vietnam. Hier werd ik geïnspireerd door backpackers die enkele maanden of zelfs jaren van huis waren. In het vliegtuig terug naar Amsterdam was ik er over uit; dit wil ik ook. Vrijwel direct na terugkomst op kantoor stelde ik m’n manager op de hoogte van deze droom. In juli 2016 had ik m’n baan officieel opgezegd en ging ik het avontuur aan. Ik heb geen seconde spijt gehad van deze beslissing en heb ook nooit écht getwijfeld om het te gaan doen.

Begin augustus vloog ik naar Bali waar het avontuur zou beginnen. Het plan was om 4,5 maand in Zuidoost Azië rond te reizen, vlak voor kerst naar huis te gaan en een nieuwe baan te zoeken. Het liep iets anders. Terug in Nederland heb ik vrijwel direct een enkeltje geboekt naar Zuid-Amerika. Ik had de smaak te pakken en was mentaal nog niet klaar om weer aan het serieuze leven in Nederland te beginnen.

Ik heb écht de tijd van m’n leven gehad. Het is nog steeds onwerkelijk waar ik allemaal ben geweest en wat voor fantastische mensen ik onderweg heb ontmoet. Ik ben geen nieuw of ander persoon geworden. Sterker nog, ik heb een hekel aan die stelling. Wel ben ik enorm gegroeid als mens en ben ik bepaalde dingen in het leven meer gaan waarderen. Relativeren is belangrijk en de basis van gelukkig zijn. Dus ja; ik kan iedereen aanraden om hetzelfde te doen!

wereldreis dennis 12 landen zoutvlaktesMountainbiken in Zuid amerika fietsenwereldreis machu picchu peru zuid amerika

Hoe heb je de route van jouw wereldreis gekozen?

Ik begon dus eerst 4,5 maand in Zuidoost Azië. Terug in Nederland had ik het logischerwijs met m’n ouders over de toekomst. Zuid-Amerika zat al langere tijd in m’n hoofd, maar ik vond het een moeilijke beslissing om te nemen. Zelfs lastiger dan de beslissing om m’n baan op te zeggen. Begin januari vroeg m’n vader wat ik ging doen. Hij is overigens totaal geen wereldburger. Ik zei hem dat ik het niet wist, waarop hij zei: “Waarom niet? Als ik jou was zou ik het doen. Als je later op je sterfbed ligt zijn dit de dingen waar je op terug zal kijken”. Fuck, hier had hij natuurlijk gelijk in. Ik had geen eigen huis, geen baan, geen vriendin. Kortom; nul verplichtingen en ook nog steeds een goede spaarrekening. Waarom niet? Soms moet je gewoon een beslissing nemen zonder teveel na te denken. Ik ben direct naar m’n laptop gelopen en heb zonder er echt 100% achter te staan een ticket naar Zuid-Amerika geboekt. Halverwege januari vertrok ik en begon ik in Colombia. Ongeveer 3,5 maand later zou m’n reis eindigen in Rio de Janeiro.

Welke landen en bestemmingen heb jij tijdens je wereldreis bezocht?

Zuidoost Azië

Landen

Weken

Bestemmingen

Indonesië (Bali/Lombok)4.5Ubud, Canggu, Nusa Lembongan, Sanur, Senggigi, Kuta Lombok, Gili Trawangan, Seminyak, Uluwatu
Maleisië0.5Kuala Lumpur
Noord-Thailand3Bangkok, Chiang Mai, Pai, Chiang Rai
Laos2.5Huay Xai, Pak Beng, Luang Prabang, Vang Vieng, Pakse, Don Det
Cambodja2.5Siem Reap, Battambang, Koh Rong, Kampot, Phnom Penh
Myanmar3Yangon, Kalaw, Inle Lake, Bagan, Hsipaw, Mandalay
Zuid-Thailand4.5Krabi, Koh Phi Phi, Phuket, Koh Sok National Park, Koh Tao, Koh Chang, Bangkok

Zuid-Amerika

Landen

Weken

Bestemmingen

Colombia3.5Bogota, Santa Marta, Minca, Cartagena, Medellín, Guatapé, Salento, Pasto, Ipiales
Ecuador2Quito, Cotopaxi, Latacunga, Baños, Montañita
Peru4.5Mancora, Huaraz, Lima, Huacachina, Arequipa, Cusco
Bolivia2.5Copacabana, La Paz, Uyuni, Potosí, Sucre
Argentinië1Salta, Buenos Aires, Puerto Iguazu
Brazilië2Foz do Iguaçu, Campo Grande, Ihla Grande, Rio de Janerio

Jouw wereldreis begon in Zuidoost Azië, hoe zag jouw route er daar uit?

In Indonesië begon ik m’n reis en was ik in totaal één maand op Bali en Lombok. Hier ben ik in Ubud, Canggu, Seminyak, Nusa Lembongan, Sanur, Uluwatu, Gili Trawangan, Senggigi en Kuta (Lombok) geweest. Vervolgens het vliegtuig gepakt naar Kuala Lumpur voor een aantal dagen, om hierna door te vliegen naar Bangkok. In Noord-Thailand ben ik 3 weken geweest en was ik in Chiang Mai, Pai en Chiang Rai. Toen per bus de grens over naar Laos om de Gibbon Experience te doen in Huay Xai, om vanuit hier de slowboat te pakken naar Luang Prabang via Pak Beng. In Vang Vieng gaan tuben en hierna de bus gepakt naar het zuiden voor Pakse en Don Det (4000 islands). In totaal ben ik iets meer dan 2 weken in Laos geweest. Toen de bus gepakt naar Siem Reap voor Angkor Wat, de bamboo trein in Battambang en keihard gaan chillen op Koh Rong. Vervolgens via Kampot naar Phnom Penh om de aangrijpende geschiedenis van Cambodja te ervaren. Ook in Cambodja was ik iets meer dan 2 weken. Toen ben ik naar Yangon gevlogen voor 3 weken Myanmar. Eerst naar Kalaw om de bekende hike naar Inle Lake te doen. Hierna naar de tempels in Bagan, om vanuit Mandalay de trein te pakken naar Hsipaw. Wederom vanuit Mandalay ben ik terug naar Yangon gegaan, om vervolgens door te vliegen naar Krabi in het zuiden van Thailand. Hier wilde ik een maand feesten en relaxen om m’n reis af te sluiten. Na Krabi ben ik naar Koh Phi Phi en Phuket gegaan. Vervolgens voor een aantal dagen naar het Koh Sok National Park. Toen naar Koh Tao, maar door een tyfoon moest ik vluchten naar het vaste land en werden de Full Moon feesten op Koh Phangan ook gedeeltelijk afgelast. De noodtoestand was zelfs uitgeroepen door de Thaise overheid. Hierdoor heb ik gekozen om naar Koh Chang te gaan om m’n reis af te sluiten. Vanuit Bangkok ben ik terug naar huis gevlogen in de veronderstelling dat het avontuur erop zou zitten.

In Zuid-Amerika heb je ook landen bezocht, hoe zag dat deel van jouw wereldreis eruit?

Halverwege januari ben ik dus verdergegaan in Zuid-Amerika. Ik begon in Bogota en ben ongeveer 3,5 week in Colombia geweest. Vervolgens naar Santa Marta voor de Ciudad Perdida trekking en het Tayrona National Park. Toen naar Minca om een paar dagen te chillen in de hangmat bij Casa Elemento. Hierna naar Cartagena, om voor drie tientjes door te vliegen naar Medellín. Wát een stad is dat trouwens. Vervolgens naar Guatapé voor het huis van Escobar, de hoogste palmbomen in de wereld in Salento, een tussenstop in Pasto en de grensovergang bij Ipiales om door te gaan naar Ecuador. Hier ben ik ongeveer 2 weken geweest. Ik begon in Quito, toen naar The Secret Garden Hostel in Cotopaxi en het kratermeer in Latacunga. Hierna naar Baños, om vervolgens carnaval te vieren in het kustplaatsje Montañita. Toen de grens over naar Peru, hier ben ik bijna een maand geweest. Eerst in Mancora, toen gaan hiken in het Andes gebergte bij Huaraz, om hierna de bus te pakken naar Lima. Vanuit hier naar de woestijn bij Huacachina, toen naar Arequipa om vervolgens vanuit Cusco de Salkantay trekking te doen naar Machu Piccho. Vanuit Cusco ging ik per bus naar Bolivia, waar ik 2,5 week ben geweest. Ik begon in Copacabana, waarna ik door ging naar La Paz om onder andere te mountainbiken op Death Road. Hierna naar de zoutvlaktes bij Uyuni, de zilvermijnen in Potosí om een aantal dagen af te sluiten in Sucre. Per bus ben ik de grens overgegaan naar Argentinië en kwam 25 uur (!) later in Salta terecht. Vanuit hier het vliegtuig gepakt naar Buenos Aires, om na een paar dagen in deze wereldstad de bus te pakken naar de bekende Iguazu watervallen. In totaal ben ik (slechts) iets meer dan één week in Argentinië geweest. Datzelfde geldt voor Brazilië, waar ik 2 weken zou spenderen en m’n reis zou afsluiten. Vervolgens de Braziliaanse kant van de Iguazu watervallen gezien, om hierna de bus te pakken naar Campo Grande voor een meerdaagse tour in het Pantanal. Vanuit Campo Grande ben ik naar Rio de Janeiro gevlogen, om direct de bus en boot te pakken naar Ihla Grande. Na een paar dagen chillen ben ik teruggegaan naar Rio de Janeiro. Hier kwam m’n avontuur ten einde en ben ik teruggevlogen naar Nederland.

Je bent 8 maanden op wereldreis geweest, waarom ben je zo lang weg gebleven?

Ik had nul verplichtingen. Ik woonde toen nog bij m’n ouders, had geen baan, geen vriendin en een goede spaarrekening. Waarom zou je dan niet zo lang mogelijk wegblijven? Het scheelde ook dat ik wist dat ik bij terugkomst nog steeds een goede financiële situatie zou hebben. Ik ben zó blij dat ik na Zuidoost Azië door ben gegaan naar Zuid-Amerika. Als ik dit niet had gedaan was ik denk nog niet ‘klaar’ geweest. Waarschijnlijk had ik dan binnen nu en twee jaar weer m’n baan opgezegd en alsnog naar Zuid-Amerika gegaan.

Zou je dingen anders doen als je deze wereldreis opnieuw mocht maken?

Nee, naar m’n mening heb ik het gedaan zoals ik het wilde doen. Iedereen maakt en ervaart een wereldreis op zijn/haar eigen manier en er is geen juiste manier om dit te doen. Je neemt beslissingen die op dat moment goed voelen. Ik ben bijvoorbeeld vrij kort in Argentinië en Brazilië geweest, maar of ik spijt hier spijt van heb? Nee, totaal niet. Later wil ik nog eens terug naar deze landen en rond die periode was ik ook mentaal klaar om naar huis te gaan. Ik stond volledig achter m beslissing om m’n vlucht terug naar Nederland te boeken.

Route wereldreis azie landen tempelswereldreis landen myanmar dennis tempels

Wat waren jouw 5 favoriete hostels tijdens deze wereldreis?

1. Casa Elemento, Minca (Colombia)

Casa Elemento is absoluut een aanrader. Ze beweren dat ze hier de grootste hangmat ter wereld hebben. Het uitzicht is surrealistisch mooi en er is een relaxte sfeer. ‘s Avonds werd in de hangmat op een scherm een aflevering van Planet Earth geprojecteerd. Hoe tof is dat?

2. The Secret Garden Hostel, Cotopaxi (Ecuador)

The Secret Garden is een hostel vlakbij de Cotopaxi vulkaan. Wanneer deze actieve vulkaan goed zichtbaar is levert dit schilderijachtige plaatjes op. Er heerst een huiselijk sfeer en internet is er alleen in noodgevallen. Heerlijk. Overdag worden er verschillende activiteiten aangeboden. Ik ben bijvoorbeeld tot 5000 meter hoogte gaan hiken op de Cotopaxi vulkaan, waarna we met de mountainbike terug naar beneden gingen.

3. Vrienden van m’n ouders, Yangon (Myanmar)

Een hotel is het natuurlijk niet, maar zo voelde het wel. M’n ouders hebben vrienden uit Limburg die in Yangon woonden. Ik kon bij hun verblijven en ze hebben mij de stad laten zien. Bijzonder verhaal is dat trouwens. Rogier was vroeger professioneel voetballer en was bondscoach van de Nederlandse Voetbalvrouwen. Toen hij stopte na het WK in Canada kreeg hij een baan aangeboden om de vrouwen van Myanmar te coachen. Hij heeft dit 2 jaar gedaan, had een privé chauffeur van de bond en trainde twee keer per dag met die meiden. Twee nuchtere Limburgers in Myanmar is een garantie voor mooie verhalen, geloof mij maar.

4. Camping Tayrona National Park (Colombia)

In het Noorden van Colombia heb je het Tayrona National Park. Hier kun je slapen in een hangmat aan de Caribische kust. Hele mooie ervaring, ondanks de 693 muggensteken per nacht.

5. Verschillende hostels in zowel Zuidoost Azië als Zuid-Amerika

Er zijn zo veel goede hostels dat ik eigenlijk geen top 5 kon maken. Ik heb bijvoorbeeld goede ervaringen gehad met Capsule Hostel (Seminyak, Indonesië), Onderz Hostel (Siem Reap, Cambodja), Billabong Hostel (Pnhom Penh, Cambodja), Song of Travel Hostel (Inle Lake, Myanmar), Pariwana Hostel (Lima, Peru), Kokopelli Hostel (Cusco, Peru) en Wild Rover (La Paz, Bolivia).

wereldreis landen viewpoint zuid amerikaberg uitzicht zuid amerika kolibrie wereldreiswereldreis zuid amerika gedeelte hiken

Welke plekken in Azië en Zuid-Amerika waren jouw favoriet of zijn je bijgebleven?

Deze vraag is mij zo vaak gesteld. Hier kan ik gewoon echt geen concreet antwoord op geven. De diversiteit van plekken die je bezoekt en activiteiten die je doet zijn zo variërend dat het onmogelijk is om ze met elkaar te vergelijken. Als ik een voorkeur zou moeten geven voor een continent kies ik Zuid-Amerika. Zonder enige twijfel. Dit werelddeel is zó divers. Niet normaal. Elke keer als ik dacht dat het niet mooier kon worden, dan werd dat het toch. Zuidoost Azië is fantastisch hoor, maar in mijn ogen veelal hetzelfde. Veel tempels, stranden, jungle en elke avond feest. Althans, dat was zo op de meeste plekken waar ik ben geweest. Ongetwijfeld dat dat in andere Aziatische landen anders is.

In zowel Zuidoost Azië als Zuid-Amerika zijn mij twee momenten wel sterk bijgebleven. In Cambodja kwam ik flink aangeslagen terug van de Killingsfield en de S21 Prison. Mocht je hier niet bekend mee zijn moet je dit maar eens opzoeken op Google. Daar word je echt naar van hoor. Verder ben ik in de zilvermijnen geweest in Potosí, Bolivia. Mensen werken hier onder bizarre omstandigheden voor een hongerloontje. Bijna 18 uur per dag en 7 dagen per week. Elke maand overlijden circa 3 mensen in de mijnen en vrijwel niemand wordt er ouder dan 50 jaar. Heftig hoor.

cambodja wereldreis killing fields

Ontmoet je veel andere backpackers tijdens zo’n wereldreis?

Absoluut. Zolang je kan ademen en een hartslag hebt moet het heel gek lopen mocht je geen andere backpackers ontmoeten. Sterker nog, vaak moet je selectief zijn met wie je op wilt trekken en met wie niet. Vriendschappen op reis zijn over het algemeen kort, maar kunnen heel intens zijn.

Sommige mensen spreek ik nog steeds. In Peru heb ik bijvoorbeeld een legendarische Canadees ontmoet. Hem ga ik zeker opzoeken wanneer hij gaat trouwen met zijn vriendin. Verder kom ik met festivals regelmatig mensen tegen die ik gedurende m’n reis heb ontmoet.

Wat zijn landen waar je makkelijk andere backpackers ontmoet?

In Zuidoost Azië is het zó makkelijk. Mocht je geen sociaal natuurtalent zijn dan organiseert je hostel wel een activiteit waardoor je andere backpackers ontmoet. Je bent nooit alleen en wanneer je dit wel bent kies je er in mijn ogen zelf voor. In Myanmar was het iets moeilijker, maar alsnog goed te doen. De grenzen van dit land zijn pas 5 jaar open en er zijn nog niet heel veel hostels. Nederlanders kom je trouwens overal tegen. Niet normaal wat een reislustig land wij eigenlijk zijn.

Zijn er ook lastige landen, plekken waar je je snel alleen voelt?

Ik ben een enorm sociaal persoon, maar écht alleen heb ik mij op reis nooit gevoeld. Sterker nog, ik ben de momenten dat ik alleen was heel erg gaan waarderen. Vroeger kon ik daar niet goed tegen en werd ik onrustig. In Zuid-Amerika was ik vaker op mezelf aangewezen dan in Zuidoost Azië. Daar is het elke avond feest, ontmoet je tientallen backpackers per dag en spreekt iedereen Engels. Zuid-Amerika is iets lastiger als je geen woord Spaans spreekt. Ik spreek gelukkig iets meer dan de basis, in ieder geval voldoende om mijzelf te redden in het dagelijks leven. Verder komen veel backpackers daar uit Zuid-Amerika zelf. Zij spreken niet altijd even goed Engels waardoor communiceren soms wat lastig was.

Zuid Amerika wereldreis route vlaktezuid amerika esperanca huizen arenawereldreis route zuid amerika fel blauwe meren

Heb je je ooit onveilig gevoeld tijdens je wereldreis?

Laat ik vooropstellen dat backpacken door zowel Zuidoost Azië als Zuid-Amerika absoluut veilig is. Op sommige plekken en bepaalde steden moet je gewoon goed opletten en weten waar je wel en niet moet komen. Op één incident na heb ik mijzelf nooit echt onveilig gevoeld. In Rio de Janeiro liep ik m’n hostel uit en werd ik direct aangetikt door twee mannen die mij waarschijnlijk wilde overvallen. Ik rende weg, maar zij kwamen achter me aan. Gelukkig was ik snel bij een druk kruispunt, kon ik in een taxi springen en raakte ik ze dus kwijt.

Verder heb ik mij gek genoeg vaak veiliger gevoeld op plekken waar ik mij onveilig zou moeten voelen. Bijvoorbeeld in Rochina, dé sloppenwijk van Rio de Janeiro, daar liep ik met een prettiger gevoel rond dan op de boulevard van Copacabana of Ipanema met al haar zakkenrollers. Colombia heeft natuurlijk ook een slechte reputatie door de tijd van Escobar, maar daar heb ik mij geen seconde onveilig of onprettig gevoeld.

Wereldreis route azie boot tocht

Wat voor kosten heb jij tijdens je wereldreis gemaakt?

In Zuidoost Azië gaf ik zo’n €55,- per dag uit. Dat is veel geld, zeker als je kijkt wat het leven daar kost. Het kan veel goedkoper, maar ik was natuurlijk in de veronderstelling dat Zuidoost Azië m’n enige avontuur zou zijn. Dit heeft m’n uitgavengedrag behoorlijk beïnvloed. Myanmar was veruit het goedkoopste land, terwijl Zuid-Thailand en Bali weer een stuk duurder zijn.

In Zuid-Amerika was mijn budget rond de €75,- per dag. Het is geen geheim dat Zuid-Amerika duurder is dan Zuidoost Azië. Colombia en Bolivia zijn goedkoop, maar Argentinië en Brazilië zijn gewoon duur. In één week Argentinië gaf ik bijvoorbeeld evenveel geld uit als drie weken in Bolivia.

Hoeveel kosten moet je ongeveer rekenen voor elke maand dat je op wereldreis bent?

In Zuidoost Azië heb ik relatief veel geld uitgegeven. Helemaal het juiste voorbeeld ben ik dus niet, want het kan veel goedkoper. Kosten per maand zijn sterk afhankelijk van de landen die je bezoekt. Wanneer je de landen bezoekt die ik heb bezocht zou ik in Zuidoost Azië rekening houden met zo’n €1100,- per maand en in Zuid-Amerika rond de €2000,- per maand.

Heb je nog tips om geld te besparen als je op wereldreis bent?

In Zuidoost Azië heerst een onderhandelingscultuur. Hier moet je zeker gebruik van maken, maar sla hier niet in door. Blijf altijd respectvol en gun iemand die extra euro die jij, eerlijk is eerlijk, toch wel kan missen. In Zuid-Amerika kan je geld besparen door bijvoorbeeld zelf te koken. Vrijwel elk hostel heeft een openbare keuken die je gratis mag gebruiken. Ik heb het zelf amper gedaan, maar in Argentinië en Brazilië kan dit veel geld schelen.

Wat was de duurste kostenpost tijdens jouw wereldreis?

Dat ligt er aan hoe je bent als persoon. Ik ben sociaal en hou van gezelligheid, dus in Zuidoost Azië was alcohol een flinke kostenpost. Het is op veel plekken elke avond feest en als het een beetje tegenzit begint het zuipen ’s middags al. Leuk voor een paar maanden hoor, maar ik was blij dat dit in Zuid-Amerika anders was. Hier ging ik doordeweeks relatief vroeg naar bed en ben ik sporadisch uitgegaan. Het meeste geld gaf ik hier uit aan tours, activiteiten en vervoer.

Hoeveel heb jij in totaal uitgegeven tijdens die 8 maanden?

Volgens mij heb ik in totaal zo’n €16.000,- uitgegeven aan deze reis.

Heb je vooraf veel gespaard & gewerkt of heb je dat juist tijdens je reis gedaan?

Bij Salesrecruiters had ik een ideale eerste baan. Ik werkte hard, was succesvol en heb een aantal flinke bonussen gepakt. Hier heb ik m’n hele wereldreis van kunnen betalen. Verder heb ik vanuit huis altijd meegekregen om te sparen. Hier ben ik m’n ouders erg dankbaar voor. Dankzij deze opvoeding had ik bij terugkomst in Nederland ook nog genoeg financiële zekerheid, kon ik op mezelf gaan wonen in Amsterdam en heb ik nog steeds een leuke spaarrekening.

blauw meer wereldreis route highlightwereldreis route landen iguazu watervallenwereldreis route highlights Zuid amerika meer

Wat moeten andere backpackers meenemen of regelen als ze ook zo lang op wereldreis gaan?

Per continent was het verschillend wat ik mee heb genomen. In Zuidoost Azië heb ik maar één keer een lange broek aan gehad en had ik geen trui mee. In Zuid-Amerika kan het in de bergen van Peru en Bolivia écht koud zijn. Bereid je hier op voor, maar neem niet te veel mee. Je kan overal je was (laten) doen en kleding kopen. Het is trouwens ook geen verplichting om een GoPro te kopen als je op reis gaat. De meeste backpackers hebben namelijk geen flauw idee hoe je er mee om moet gaan en doen er uiteindelijk niks mee.

Verder zou ik een backpack aanraden die je open kan ritsen. Ik had packing cubes waarmee ik m’n kleding kon ordenen, waardoor ik overzicht had. Dat vond ik heel prettig. Zo voorkom je dat je backpack op een gegeven moment op een grabbelton lijkt. In Zuidoost Azië had ik een Lonely Planet mee, maar die heb ik nooit aangeraakt. Alles staat tegenwoordig online en andere backpackers kunnen je vaak nog de beste tips geven.

Zijn er dingen die je thuis goed moet regelen voor je op wereldreis gaat?

Het aanschaffen van een creditcard is belangrijk. Daarmee kan je bijvoorbeeld via Hostelworld of Booking.com je accommodatie boeken en bepaalde tours betalen. Verder kan je in vrijwel heel Zuidoost Azië en Zuid-Amerika met je betaalpas geld opnemen. Vergeet deze trouwens niet op wereldwijd te zetten! Daarnaast had ik een document gemaakt met kopieën van m’n paspoort, belangrijkste pasjes en inloggegevens. Deze heb ik naar m’n mailadres gestuurd voor het geval er wat zou gebeuren. Verder zou ik alleen de eerste 2 à 3 nachten op je eerste bestemming boeken en laat het hierna lekker open. De vrijheid om zelf te bepalen wat je gaat doen is juist wat backpacken zo mooi maakt.

wereldreis route van denniswereldreis route landen dennis wereldreiziger

Waren er nog dingen waar je naar uit keek of tegenop zag toen je besloot een wereldreis te maken?

Vanzelfsprekend keek ik uit naar alle bijzondere plekken die ik ging bezoeken en de fantastische backpackers die ik daar ging ontmoeten. Ik kan nu een hele lijst opnoemen, maar dan zou ik bepaalde mensen en plekken tekort doen.

Net voordat ik naar Zuidoost Azië vertrok zag ik op Instagram een pakkende quote: “I don’t know where I’m going, but I’m on my way”. Dat was exact hoe ik me voelde. Ik had m’n baan opgezegd en had natuurlijk ook geen idee waar ik aan begon. Ik was onderweg naar het onbekende en dat gevoel is verslavend geworden. Het is goed voor een mens om uit zijn/haar comfortzone te stappen en soms gewoon iets te doen zonder teveel na te denken.

Als backpacker leef je in een surrealistische wereld zonder enige verplichtingen. Het moment dat je wakker wordt en geen flauw idee hebt of het dinsdag is of zaterdag is onbetaalbaar. De laatste weken van m’n reis kreeg ik een benauwend gevoel als ik aan thuis dacht. Ik zou weer op zoek gaan naar een baan, een huis in Amsterdam en m’n omgeving zou weer dingen van mij gaan verwachten. Dat was op dat moment best beangstigend. Opvallend genoeg heb ik totaal geen moeite gehad om weer de draad op te pakken in Nederland.

Zijn er nog andere tips die je wilt delen met toekomstige wereldreizigers?

Hou alsjeblieft een dagboek bij. Je maakt zoveel dingen mee op reis dat het onmogelijk is om dit allemaal te onthouden. Zelf heb ik het bijgehouden in m’n telefoon, want ik had geen zin om het elke dag op te schrijven. Je hebt altijd wel even een paar minuten de tijd om uit te typen wat je die dag hebt gedaan. Bij terugkomst in Nederland heb ik het uit laten printen in een mooi boek.

En, ben jij zelf uitgereisd of heb je alweer genoeg nieuwe reisplannen?

Op dit moment heb ik nog niks vast staan. Ik ben mij aan het oriënteren op een roadtrip door Europa. Schandalig genoeg heb ik nog weinig van ons eigen continent gezien, dus daar wil ik van de zomer verandering in gaan brengen. Mocht je het leuk vinden om op de hoogte te blijven van mijn avonturen: Ik ben te volgen via Instagram (@dennis.meiland) en ook van nieuwe avonturen zal ik weer een GoPro aftermovie maken zoals die ook hierboven te zien zijn.

→ Lees hier al onze tips voor backpackers