wereldreis samen

Samen op wereldreis? Zo overleeft jullie relatie het avontuur ♥

Samen een wereldreis maken. Het is volgens velen de ultieme relatietest. En ergens is dat wel terecht, want een wereldreis gaat niet alleen over rozengeur en maneschijn. Die backpack is de eerste dagen misschien nog prima te tillen, maar zal steeds zwaarder gaan voelen. Denk daar slapeloze nachten bij. Uitputting door nachtbussen. Honger, want even snel een supermarkt binnen hoppen is er ook niet altijd bij en budget backpackers zullen niet te veel uit willen geven. Dus… Hoeveel paradijselijke stranden je ook gaat bezoeken… Grote kans dat je samen wat obstakels moet overwinnen en elkaar héél goed (te goed?!) leert kennen op zo’n reis. Hoog tijd om wat tips te geven zodat jouw relatie alsnog jullie wereldreis overleeft!

1. Praat… Communiceer… Stem jullie reisplannen op elkaar af

Haatgevoelens, irritaties of angsten opkroppen heeft op een reis waarbij je 24/7 op elkaars lip zit niet echt zin. Uiteindelijk komt alles er toch wel uit. Voordat alles dus escaleert, kun je maar beter eerlijk tegen elkaar zijn en met elkaar praten. Als de één bijvoorbeeld alleen maar wilt partyen, terwijl de ander hoopte op een rustige-zen-en-yoga-vakantie, dan kan dat beter maar meteen zo snel mogelijk duidelijk worden. Vertel dus elkaar wat je verwachtingen zijn, ontdek wat jullie beiden willen en stem vervolgens je gedachtes en reisplannen op elkaar af.

2. Doe af en toe iets alleen!

Stel: Hij wilt dolgraag die ene hike maken en zij wilt graag leren duiken. Deins er dan niet voor terug om even iets zonder elkaar te doen en ga even alleen op pad. Tuurlijk, je bent samen op reis, maar als je een paar maanden met elkaar bent, mag je ook best af en toe iets zelf doen. Al kan het natuurlijk ook gewoon zoiets simpels zijn als dat de één een boek gaat lezen, terwijl de ander bij de supermarkt op de hoek wat drinken gaat halen. Je moet zowel quality-time als me-time inplannen op zo’n reis.

3. Let’s talk dirty en… Bereid je erop voor dat je elkaar té goed zal leren kennen

Grote kans dat iemand op de wereldreis ziek gaat worden. Bijvoorbeeld doordat een van de twee die ene maaltijd net wat minder goed verdraagt dan de ander. Yep, we hebben het over voedselvergiftiging en problemen op de wc… Momenten waarop je het liefst gewoon thuis was, in plaats van wegkwijnend op een wc in een te warm hostel terwijl alles aan alle kanten eruit komt. Bereid je er dus op voor dat je elkaar waarschijnlijk iets té goed gaat leren kennen als je samen op wereldreis gaat en dat je voor elkaar moet zorgen, maar ook zeker niet altijd picture perfect hoeft te zijn.

4. Ontdek elkaars ‘weak spot’ en doe er op tijd iets aan

De een kan niet tegen slaapgebrek… Terwijl de ander volledig flipt wanneer er te weinig gegeten wordt… Ontdek elkaars weak spot en doe er op tijd iets aan, voordat er woede aanvallen ontstaan of ruzies waar niemand gelukkig van wordt. Reis je bijvoorbeeld met iemand die gauw honger heeft? Zorg dat je altijd wat te eten mee hebt of dat de ander daar gewoon zelf aan denkt. Kan iemand niet goed zonder slaap? Plan dan een extra rustdag in en blijf een dagje langer op een plek zodat je even kunt uitrusten. Je hebt een relatie met elkaar, dus dan kun je ook een beetje meedenken voor de ander of aangeven waar het elke keer fout gaat.

5. Zo kunnen een luxury traveller & backpacker toch samen op wereldreis

Bovenstaande gaan vaak niet goed samen. Probeer er dus op tijd achter te komen hoe jullie qua financiën in de reis staan en of je een zelfde soort reiziger bent of volledig verschillend. Als je een beetje hetzelfde bent, heb je vaak niet veel tips nodig. Dan overleef je je reis al door simpelweg een dagbudget aan te houden en op basis daarvan te bepalen of je nog geld hebt om dingen te doen of niet. Ben je juist heel verschillend? Is de één bijvoorbeeld liever verwend dan verwaarloosd en reist de ander juist het liefst zo goedkoop mogelijk de wereld rond? Dan kun je misschien toch een compromis vinden door naar een land of continent te gaan waar luxere hotels vaak goedkoop zijn. In Indonesië of Thailand vind je bijvoorbeeld super mooie hotels, waar je in Amerika, Australië of Zuid-Amerika een fortuin voor neer zou leggen. Maar durf ook bepaalde excursies niet te doen ook al zegt iedereen dat het zo mooi is en hou op die manier geld over voor andere dingen.

6. Step out of your comfort zone, ook tijdens de reis!

Wie op wereldreis gaat, zal sowieso al een stap uit zijn of haar comfort zone doen. Grote kans dat er bijvoorbeeld banen of appartementen worden opgezegd door een van jullie twee of dat je voor het eerst buiten Europa gaat reizen. Maar… Vergeet ook niet tijdens de reis zelf af toe uit je comfort zone te stappen. Misschien denk je in eerste instantie dat een bepaalde activiteit (ziplinen, duiken, een ballonvlucht etc.) verschrikkelijk is, maar als je je dan toch laat overhalen door je vriend(in) zal zo’n actie waarschijnlijk een van de mooiste herinneringen opleveren.

7. Neem af en toe tijd voor elkaar

Thuis ga je soms ook iets leuks samen doen toch? Een avondje op date met elkaar? Doe dat soort dingen dan ook tijdens een wereldreis. Soms verlies je jezelf in het zoeken van hostels, bus-tickets of een restaurant, waardoor je even helemaal vergeet te genieten van de bestemming en elkaar. Neem dus af en toe even de tijd voor quality-time!

8. Onthoud dat je altijd naar huis kan en vergeet dat een wereldreis een relatietest is

Voel je je tijdens de reis om welke reden dan ook een tikkeltje in de stress schieten en wil je eigenlijk écht niet meer? Of krijg je gewoon gigantische heimwee aanvallen? Onthoud dan dat je altijd naar huis kan en dat het ook helemaal niet erg is als je daadwerkelijk terug zou gaan. Dat simpelweg denken, kan al een hele druk van een reis afhalen en je zal zien dat je veel minder gestresst in een reis staat. Eigenlijk moet je ook helemaal niet denken dat een wereldreis een ultieme relatietest is, je gaat gewoon met elkaar op reis en dat hoeft niet iets te zijn waar je je druk over moet maken. Geniet er gewoon vooral van dat je samen zo’n avontuur tegemoet gaat!

Last but not least, de grootste irritaties ontstaan door…

  • Geld, zorg dus dat je qua financiën en budget op één lijn zit
  • Honger, zorg dus dat er op tijd gegeten wordt
  • Slaapgebrek, zorg dus dat je af en toe uitrust
  • De weg kwijt te raken, zorg dus dat je een goede kaart, reisgids of gps bij je hebt of vraag de weg
  • Verschillende voorkeuren, zorg dus dat je je reisplannen op elkaar afstemt

Wil je een wereldreis maken?

Check meteen hoe duur het vliegticket is voor jullie wereldreis-route (vrijblijvend!) dit kan namelijk gewoon bij WTC!