geld geldzaken

Sparen voor een wereldreis of backpackavontuur, hoe doe je dat?

Op reis gaan is natuurlijk ontzettend gaaf. Maar stukken lastiger is het om van te voren te gaan sparen. Helemaal als je lang op reis wilt, dan moet je soms maanden van te voren beginnen met het vullen van een spaarpot. Om je te helpen bij het sparen voor een wereldreis of backpackavontuur zetten we hieronder wat spaartips voor je op een rij:

7 handige spaartips voor reizigers

1. Doe onderzoek naar je reisbestemming

Online kun je allerlei artikelen en blogs vinden over reizen en het budget dat je nodig hebt voor bepaalde bestemmingen. Zo vind je op We Are Travellers bijvoorbeeld meer over het budget dat je nodig hebt in Thailand en hier kun je lezen hoeveel een wereldreis kost. Als je hebt bepaald naar welke bestemming of bestemmingen je wilt, kun je online opzoeken hoeveel het kost om daar te reizen. Zo kun je goed bepalen hoeveel geld je nodig hebt voor je reis en dat helpt bij het sparen.

2. Maak een lijstje van dingen die je moet kopen voor je reis

Voor de meeste reizen heb je een vliegticket nodig, maar er zijn soms ook andere kosten waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat. Het is dan handig om een lijstje te maken van al die dingen die je aan moet schaffen. Om je alvast een idee te geven waar je aan moet denken, kun je dit vakantielijstje checken maar vergeet ook dit niet:

  • Visa (voor sommige bestemmingen moet je betalen voor een visum)
  • Inentingen (het kan zijn dat je deze zelf moeten betalen als ze niet in je zorgverzekering vallen)
  • Paspoort (check goed of je paspoort nog geldig is als je vertrekt)
  • Backpack (als je gaat backpacken is een backpack onmisbaar, check ook deze backpacktips)

Moet je overigens nog veel reiskleding kopen? Zorg dan dat je goed profiteert van de sale of zoek online naar handige kortingscodes.

3. Maak je spaardoel concreet

To do lijstjes bestaan niet voor niets. Als je namelijk op schrijft wat je wilt doen of bereiken, is de kans groter dat je dat uiteindelijk ook bereikt dan als je het niet vooraf vast stelt. Als je er dus over uit bent waar je heen wilt en hebt opgezocht hoeveel je voor die bestemming nodig hebt, kun je een concreet doel maken en beginnen met doelsparen. Deze infographic van de ING laat ook goed zien waarom doelsparen werkt:

doelsparen voor je vakantie

4. Houd bij hoe het sparen gaat

Heb je je doel bepaald? Dan kan het échte doelsparen beginnen. Natuurlijk is het leuk om je rekening te zien groeien, maar nog fijner is het om te zien dat je bijvoorbeeld 65% van je doel hebt bereikt en dat het een maand later op 85% staat. Hou je vorderingen bij in een excel of doe dat bij je bank, bij de ING kan dat bijvoorbeeld automatisch als je aan doelsparen doet in je mijn ING account. Let trouwens wel op dat je spaarrekening vrij opneembaar is, anders kun je niet zomaar geld opnemen van je rekening.

5. Stel je vertrekdatum vast

Toen wij op wereldreis gingen, hadden we ons around the world ticket al gekocht voordat we ons hele wereldreis budget bij elkaar gespaard hadden. We hadden al wel een beetje berekening gemaakt en bekeken of het realistisch was om voldoende bij elkaar te sparen. Maar doordat we wisten dat we op een bepaalde vertrekdatum weg zouden gaan, gingen we nog meer ons best doen om het uiteindelijk allemaal bij elkaar te krijgen. Je gaat op de een of andere manier automatisch wat zuiniger leven, neemt financieel verstandigere beslissingen en gaat met meer plezier naar je werk omdat je weet waar je het voor doet.

6. Stop met kopen, eet lekker thuis en doe wat zuiniger

Niet is zo verleidelijk dan naar de stad gaan en leuke dingen voor jezelf shoppen. Hetzelfde geldt voor uit eten gaan of gezellig met vrienden wat drinken in de stad. Als je lang op reis gaat, kun je echter beter wat minderen met deze dingen. Doe gewoon iets zuiniger dan normaal en zorg zo dat je in de maand wat meer spaart.

7. Verminder vaste lasten tijdens je reis

Als je voor langere tijd weg gaat, bijvoorbeeld meer dan 3 maanden, dan kan het gunstig zijn om je vaste lasten thuis te verkleinen. Verhuur bijvoorbeeld je studentenkamer of verhuur je huis. Je huurkosten vallen dan niet alleen weg, kosten voor internet, gas, water en licht zijn dan ook voor rekening van de huurder. Zet verder je sportabonnement stop en doe hetzelfde voor je mobiele telefoon, dat kan soms al meer dan 50 euro per maand schelen.

Heb jij nog spaartips?

Hopelijk helpt dit lijstje je een beetje verder op weg! Heb je zelf nog goede tips? Laat het hieronder weten!