wereldreis voorbereidingen

Je eerste wereldreis. Hoe bereid je je daarop voor? Deze tips & tricks helpen je op weg!

Je kunt onbetaald verlof aanvragen of een bups vakantie-uren kopen en voor een aantal maanden gaan reizen, maar dat had ik beide al een keer gedaan. Voor mij was het duidelijk, ik wilde een wereldreis maken en het gevoel van volledige vrijheid ervaren. Geen druk om terug te moeten keren voor een bepaalde datum. Maar om dat te kunnen doen is eerst wat voorbereiding nodig. Hoeveel geld neem je mee? Wat doe je met je huis en spullen en welke reisverzekering neem je? Lees hieronder hoe ik me voorbereidde op mijn wereldtrip.

Gaaf zo’n wereldreis. Maar hoe bereid je je daarop voor?

wereldreis voorbereidingen

Sparen: Begin op tijd!

Ik denk dat ik 1,5 jaar van te voren ben begonnen met ‘echt’ sparen voor mijn reis. Alle extra inkomsten zette ik apart. Denk aan vakantiegeld, eindejaarsuitkering, belastingteruggave. Ik probeerde om geen onnodige uitgaven te doen zoals het kopen van dure kleren of andere onnodige materiële dingen. Langzaamaan begon ik met het verkopen van spullen die ik niet meer nodig had. Dat deed ik veel via de Marktplaats-app. Je maakt een foto, plaatst het online het voilà, verkopen maar. Hoewel het sparen best lekker liep, wilde ik meer sparen. Omdat ik uiteindelijk mijn appartement toch zou opzeggen besloot ik om voor één jaar naar een studentenkamer te verhuizen. Het scheelde minstens 300 euro per maand en op die manier kon ik toch nog een gezellig leven leiden tijdens de tijd in Nederland (in de tussentijd reisde ik low-budget naar Bonaire en Mallorca). Het was een klein hok, maar des te minder spullen had ik nodig en ik kon nog meer inboedel verkopen. Afgelopen Koningsdag stond ik met mijn moeder op de rommelmarkt om van alle laatste prullaria, kleding enzovoort af te komen. Ook dat geld ging door naar mijn spaarrekening.

Australie visum aanvragen

Vaccinaties en visa: Check de landen waar je naartoe wilt

De meeste vaccinaties had ik al, maar de twee resterende werden voor een groot deel vergoed door mijn zorgverzekering. Kijk altijd na wat je vergoed krijgt. Afhankelijk van je zorgpakket kan het oplopen tot €150. De travelclinic kan je ook advies geven over bijvoorbeeld over malariapreventie. Ik koos ervoor om geen malariatabletten mee te nemen. Ik weet niet wanneer ik in welk gebied ben en de meeste plekken zijn geen malariagebied of slechts delen. Wel heb ik een antibioticakuur mee voor het geval ik een ontsteking krijg of ziek word.

Maak een lijstje van alle landen waar je denkt heen te gaan en vermeld daarbij wat voor een visum je nodig hebt. Zo heb je een mooi overzicht. Voor veel landen geldt een ‘Visa on arrival’ en hoef je niets te regelen, maar voor Viëtnam heb je bijvoorbeeld een visum goedkeuringsbrief nodig. Die kun je online aanvragen. Ook heb ik een online applicatieformulier ingevuld voor een Working Holiday Visa in Australië. Nog geen dag later kreeg ik een mail met akkoord en een code, én was ik ruim €300 lichter. Maar het is voor een goed doel, want dan mag je één jaar legaal geld verdienen in Australië, mits je niet ouder dan 30 bent.

reizen vliegen lucht

Zorgverzekering: Bereid je voor op een drama als je dit op wilt zeggen

Ik begon bijna te denken dat ik een poging deed om een gevangenis te ontsnappen. Don’t worry, ik ben een regelteef in hart en nieren en genoot hiervan! Begin juli schreef ik me uit bij de gemeente, dat mag maximaal vijf dagen voor vertrek. Om je zorgverzekering te kunnen stopzetten moet je namelijk uitgeschreven zijn en minstens acht maanden wegblijven (en nog wat voorwaarden). De Special ISIS all-in reisverzekering, good name btw, werd m’n nieuwe Menzis (Ja, ik heb echt alle kleine lettertjes gelezen en dit is een perfecte oplossing om me niet maandelijks scheel te betalen aan zorgkosten). Zolang de hoognodige zorg vergoed wordt ben ik tevreden. En uiteraard aansprakelijkheid, blijvende letselschade enz. enz.

Maar goed, om je uit te schrijven ben je verplicht om een woonadres in het buitenland door te geven aan de gemeente. Lastig punt, want dat heb ik niet, voorlopig geen vast woonadres in ieder geval. Kan ik dan een postadres in Nederland doorgeven? Nee dus, want in dat geval mag je niet langer dan zeven maanden wegblijven. Ok, en wat als je geen adres hebt in het buitenland? Dan zat er volgens de cipier van de gemeente niets anders op dan de instanties (met name de belastingdienst) persoonlijk te benaderen om een postadres door te geven. Maar… niet aan de zorgverzekering, want zodra je een postadres in Nederland aanhoudt, heb je volgens hen de intentie om terug te komen en kom je überhaupt niet van je zorgverzekeringsplicht af.

Volgens Menzis werd m’n zorgverzekering automatisch stopgezet wanneer zij van de gemeente bericht kregen dat ik ben uitgeschreven. Iets in me zei dat het niet goed zou gaan. Dat ik in Thailand zit en opgeroepen word om met mijn paspoort langs te komen in Nederland of iets dergelijks. Nee liebe leute, ik wilde op papier hebben staan dat ik uitgeschreven ben. Dus ik vroeg aan de gevangenisbewaarder of ik gelijk een bewijs mee kon krijgen wanneer ik me uitschreef bij de gemeente. Natuurlijk, dat kan als je je uitschrijft op de dag van vertrek (heb ik geen tijd voor), maar niet als je dat binnen vijf dagen van te voren doet. In dat geval sturen ze het bewijs van uitschrijven na naar het woonadres in het buitenland. Voor de gemeente is het slechts een verplicht registratieding, dat verrekte woonadres in het buitenland. En hoe kom ik dan aan dat bewijs? Dan moet je een postadres opgeven bij de gemeente, maar dan mag je officieel niet langer dan zeven maanden wegblijven.. Ah Nederland houdt van mij! Gelukkig was de mevrouw achter de balie zo lief om een kopie van haar formulier mee te geven. Een tip is om kopieën van je paspoort achter te laten met jouw handtekening. Schrijf daarop wie je machtigt mocht er iets geregeld moeten worden met instanties wanneer je weg bent.

Wereldreis wat meenemen

Backpack: Wat neem je mee?

Voor mij was dat makkelijk, want ik ga naar landen waar altijd een aangename temperatuur is. Zomerkleren dus, sportschoenen, flipflops en alle spullen die ik verder nodig heb. Ik wilde zo min mogelijk kleren meenemen. Ik moet tenslotte zelf mijn backpack dragen, het is mijn nieuwe huis voor de komende periode. Dat is ook iets om goed over na te denken, wat voor een backpack wil je. M’n backpack, merk Vaude, is 60 liter en eventueel uit te breiden tot 70 liter. Voor sommigen is dat te veel, maar ik besloot dat ik liever iets meer ruimte heb dan een volle backpack. Dat is uiteraard persoonlijk. Hij zit goed op mijn rug en dat vind ik een belangrijk punt. Overigens is het ook handig om een front zip te hebben. Dat is een rits aan de voorkant, zodat je niet alles van bovenaf hoeft in te pakken.

Verder maakte ik van te voren een ehbo-tasje en kocht spullen zoals zonnebrandcrème, muggenspray, tekentang enzovoort. Er zijn tools om je backpack licht te houden, bijvoorbeeld een sneldrooghanddoek of een klein reiszaklampje. Het is handig om voor jezelf een checklist te maken om overzicht in je hoofd te houden.

Om onderweg foto’s en video’s te kunnen opslaan, uploaden of bewerken kocht ik een tablet. Handig voor onderweg en niet zwaar in je tas. Ook heb ik een camera mee waar ik prachtige foto’s mee kan maken. Soms een beetje onhandig om mee te sjouwen, maar fotografie vind ik leuk dus ik heb het er voor over.

Klaar voor vertrek!

Nadat mijn werk en studentenkamer opgezegd waren en alles verkocht was, was ik klaar voor vertrek. Uiteindelijk had ik €10.000 op mijn spaarrekening. De ticket, visa en reisverzekering voor een half jaar waren al betaald. Let the journey begin! Met alle vrijheid. Een bijzonder en avontuurlijk gevoel.