type backpacker

Wat voor soort ben jij? 18 type backpackers!

Backpackers, er zijn tientallen types van te vinden. De meeste mensen denken meteen aan een verslonsde blootvoetse reiziger met een veel te zware rugzak op z’n rug en schelpenketting om z’n nek, maar backpackers zijn er echt in alle soorten en maten. De één reist zelfs zonder backpack en prefereert een koffer, terwijl de ander zijn rugzak als zijn favoriete reisbuddy ziet. Een ding dat al die verschillende types in ieder geval gemeenschappelijk hebben, is dat ze zo veel mogelijk van de wereld willen zien. En het liefst niet voor al te veel geld. We gaan hieronder een poging doen om alle verschillende backpackers onder te verdelen en dan is de hamvraag natuurlijk… In welk van de 18 type backpackers herken jij jezelf eigenlijk het meest?

18 type backpackers, welke backpacker ben jij?

type backpacker

1. De ik-heb-een-tussenjaar backpacker

Als je in de leeftijdscategorie 17 tot en met 23 jaar kijkt, is de kans groot dat je er heel wat backpackers tussen hebt zitten die een tussenjaar hebben genomen. Tussen middelbare school en studie of tussen hun bachelor en master in. Dit is zo’n backpacker die na thuiskomst meteen weer met een nieuwe studie gaat beginnen, maar eerst nog wat van de wereld wilt zien voor ze weer de collegebanken induiken.

2. Paspoortstempel-verzamelaars: De backpacker die ALLES denkt te kunnen zien in 1 jaar of 6 maanden

Deze backpacker heeft vaak een around-the-world-ticket op zak en wil in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk zien. Stop je met dat ticket alleen in Amerika, Australië en Thailand? Dan zal deze backpacker zorgen dat hij niet alleen alle staten in West-Amerika ziet, maar ook nog even in Hawaii stopt voor een weekje of voor ze naar West-Amerika gaan even stoppen in New York. In Australië racen ze de hele oost-kust af in een paar weken tijd en in een aantal maanden Azië reizen ze met moordend tempo door zoveel mogelijk landen heen. Yep, ook door China als je ze niet tegenhoudt. Dat hele land kan je best zien in twee weken toch?!?

3. De outdoor fanaat

Deze backpacker gaat het liefst wildkamperen en duikt diep de natuur in. In zijn of haar backpack ontbreekt natuurlijk geen afritsbroek en flinke bergschoenen bungelen aan de buitenkant of worden vol trots gedragen. Een zakmes, kleine gasbrander, houdbaar voedsel plus wat sneldrogend kleding en thermo ondergoed ontbreken natuurlijk ook niet. Weer of geen weer, de outdoor fanaat is er op voorbereid. Geen wildernis is hem of haar te wild. Zitten ze dagen lang in de regen? Dat doet ze niks. De perfecte bestemming voor deze backpacker is bijvoorbeeld Canada, maar ook Nepal of IJsland doen het goed. Grote kans dat ze hier trouwens alleen reizen.

4. Flashpackers

Ze hebben wat meer budget, vaak komt dit doordat ze al een mooie baan hebben thuis, en reizen daardoor net even luxer dan de gewone budget backpacker. Deze backpacker is vaak tussen de 21 en 34 jaar oud en heeft in de backpack (of koffer) vaak niet alleen kleding zitten maar ook een goede camera, smartphone, eReader, laptop en misschien zelfs een drone. Wifi is dan ook een eerste levensbehoefte voor deze reizigers. Aan dorms doen ze trouwens ook niet graag al zul je flashpackers ook niet elke avond in de meest luxe hotels terug vinden. Hoewel ze niet schrikken van een luxe excursie zoals een helicoptervlucht!

5. De free spirit hippie

Deze backpacker loopt vaak op blote voeten, heeft een knotje in het haar, een typische olifantenbroek aan (yep, van die harembroeken die je op elke markt kan kopen in het buitenland) en draagt van die bandjes waarbij elke armband of enkelbandje op een andere plek tijdens de reis is gekocht. Een tattoo wordt ergens halverwege de reis gezet, als aandenken aan het avontuur. De hippie vind je chillend in je hostel of ze dansen de nacht weg in een of andere reggae bar. Ze reizen off the beaten track, want aan massa toerisme doen ze liever niet. Verder maakt niks deze reiziger echt uit. Just go with the flow. No worries mate. Chill and relax. Ohja, 2 maanden terug waren ze trouwens gewoon nog net zo normaal als ieder ander.

6.  Yoga teachers

Er lijkt een nieuwe horde yoga’ende backpackers de wereld in te zijn getrokken. Met name in India, Bali of Thailand, maar ook in Zuid-Europa zijn ze terug te vinden in de Down Facing Dog positie. Al noemt de echte yoga teacher dit natuurlijk Adho Mukha Svanasana. Ze volgen een maand of langer een Yoga Teacher Training en sommige van deze reizigers gaan daarna ook nog een paar maanden backpacken.

7. De reiziger die op zoek is naar zichzelf

Dit type heeft vaak overeenkomsten met de Yoga teachers, maar de backpacker die op zoek is naar zichzelf kan dit ook doen door op te gaan in andere geloven, veel te mediteren, boeken te lezen over andere culturen en diepe gesprekken te voeren over de zin van het leven met andere reizigers. Jezelf leren kennen, door jezelf soms tot uitersten te pushen. Dit kan door minder te eten dan thuis, door dingen te doen buiten je comfort zone of door simpelweg te zien hoe andere mensen “gelukkig” zijn in andere landen. Jezelf vinden en leren kennen, staat bij dit type centraal.

8. Het stelletje

Het verliefde koppel dat heeft besloten een one way ticket te kopen en op hun roze wolk de wereld rond te vliegen. Er zijn er steeds meer van onder de backpackers. Ze wijken niet van elkaars zijde en reizen verliefd kijkend de wereld rond. Een tikkeltje jaloersmakend als je single bent, al is dat kleffe gedoe soms ook rete irritant. Ze bezoeken maar wat graag bezienswaardigheden en trekken graag met andere stelletjes op.

9. De party animals

Je vindt ze in Thailand op de Full Moon Party, op het Holi Festival in India en tijdens Midburn in Israël of Burning Man in Amerika. Ze reizen de beste feestjes en festivals ter wereld achterna. Zodra er gedanst en gedronken wordt, zijn deze backpackers erbij. YOLO is het levensmotto.

10. Low-low-low-low-low-budget backpacker

Deze backpacker probeert alles zo goedkoop mogelijk te doen. Een pad thai voor 2 euro? Deze backpacker probeert er 2 voor de prijs van 1 te krijgen. Een mooie souvenir kopen in de soeks in Marokko? Deze backpacker zal zeker afdingen. Een safari tour boeken? Ook hier gaat wat van af of komt een gratis nachtje bij. Kijk wel uit als je met een low-low-low-low-low-budget backpacker reist, want grote kans dat hij ook wat eten of drinken bij jou probeert af te troggelen.

11. De backpacker die hier 5 jaar geleden ook al was

Vroeger was alles beter. 5 jaar geleden was deze backpacker namelijk ook al in Cuba of Myanmar. Toen was echter alles mooier en authentieker. Veel echter. Puurder. Iedereen had echt 5 jaar geleden hier al moeten komen. En dat vertelt deze backpacker aan iedereen die het horen wil.

12. Rich kids

Terwijl jij met moeite voor je reis hebt gespaard, doen rich kids mee aan alle excursies en feestjes terwijl mama of papa ervoor betaald. Is het geld bijna op? Dan maken ze een Skypecall naar huis. Easy as that! Stiekem ben je best jaloers op deze rijkeluis-reizigers al ben je anderzijds ook trots dat jij voor alles zelf hebt gespaard. Zo’n rich kid is trouwens wel een leuke reisbuddy, mits ze van delen houden!

13. De local lovers aka de wereldverbeteraars

Ze doen vrijwilligerswerk met dieren of kinderen en hopen zo de wereld te verbeteren. Of dat voluntourism echt werkt, is maar de vraag. Dat vragen wij ons niet alleen af, maar zij zichzelf ook. Toch willen ze iets doen voor de wereld, het leven een beetje beter maken voor locals. De een reist puur voor een leuke trip, zij willen iets betekenen.

14. De backpacker die alles vergelijkt

Vorige maand was hij nog op die andere plek en weet je… daar was alles beter. Heb jij met de bus door Vietnam gereisd? Dat had je dus echt met de motor moeten doen, dat is duizend keer vetter. Ben je alleen naar Thailand geweest? In een maand tijd, kun je toch best ook Cambodja of Laos meepakken. Deze backpacker vergelijkt alles, maakt niet uit wat je zegt.

15. Iedereen doet het, dus ben ik ook maar gaan backpacken

Iedereen op zijn middelbare ging backpacken na het eind examen. Cherso of Blanes is niet meer genoeg, je moet echt lang op reis. Dus ja, daarom kocht deze backpacker ook een ticket naar verwegistan. Waar hij heen gaat hierna? Dat maakt hem niet zoveel uit, hij volgt gewoon zijn nieuwe backpack-vrienden.

16. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan

Deze backpacker dacht bij zichzelf, waarom slepen met een loei zware tas als je ook gewoon gemakkelijk een koffer mee kunt nemen. In principe loop je vrijwel niets met je backpack als je op reis bent, want deze backpacker stapt vanuit het vliegtuig de bus of taxi in en is vervolgens binnen no time op zijn hotelkamer. Slapen in een hostel? Een hotel scoren kan tegenwoordig ook best goedkoop! Deze backpacker regelt wat tegoed op Airbnb en Booking en slaapt zo bijna voor evenveel geld in een fijne hotelkamer in plaats van in een drukke dorm. Waarom moeilijk en oncomfortabel reizen als je ook wat luxer rond kunt trekken mits je maar slim reist?!

17. De eeuwige backpacker

Eerlijk is eerlijk, aan het label backpacker moeten we eigenlijk geen leeftijd hangen. Of je nou net van school komt, je bezig bent met je eerste baan, als gezin de wereld rond trekt of als 40 plusser. In the end willen we allemaal backpacker blijven en zijn. Misschien dat we als low-low-low-budget backpacker beginnen en naarmate we wat ouder worden, iets luxer willen reizen en naar minder feestjes gaan. Maar als je eenmaal avontuurlijk bent en een ontdekkingsreiziger, kun je maar moeilijk weer een zonvakantie-ganger worden. Als je eenmaal een backpacker bent, dan blijf je dat voor altijd. Ongeacht je leeftijd.

18. Backpackers-family

Je hoort het steeds vaker: Complete gezinnen die met elkaar op avontuur gaan. Omdat de kinderen nog niet leerplichtig zijn? Omdat de ouders het backpacken toch ook willen uitproberen? Of nog niet achter zich willen laten? Of omdat het hun kinderen een andere kijk op de wereld leert? Je ziet steeds meer gezinnen op reis die samen op backpackavontuur gaan! Ook dit bewijst dat je nooit te oud of te jong bent om te backpacken, backpacken kan altijd!

Lees ook: