Doinggood reisfilm
#DoingGood

Reisfilm tip | #DoingGood | Over het groeiende fenomeen voluntourism

We hebben weer een gave reisfilm ontdekt, of misschien moeten we beter documentaire zeggen. De film #DoingGood gaat namelijk over het snel groeiende fenomeen voluntourism, oftewel reizigers die steeds vaker op reis gaan en in het buitenland vrijwilligerswerk gaan doen. Een onderwerp dat wij op We Are Travellers ook al meer dan eens hebben besproken, check bijvoorbeeld dit artikel over vrijwilligerswerk in Thailand eens.

#DoingGood over de waarheid achter de euforische vrijwilligerswerk posts op Facebook

Maar zoals je waarschijnlijk ook zelf weet, wij zijn niet de enige die het over vrijwilligerswerk hebben. Waarschijn ken jij of ben jij zelfs iemand die het ooit heeft gedaan. Steeds meer jongeren trekken namelijk na hun studie het buitenland in om daar te helpen. Zo ook de 21-jarige Mitchell. De hoofdpersoon in #DoingGood. Aan de hand van Mitchell leer je meer over de reden waarom zoveel Westerse jongeren vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen (wat is de reden achter al die blije Facebook foto’s met kindjes in het buitenland?!), maar ook over wat de effecten van vrijwilligerswerk nou eigenlijk zijn (Oyama: “For four weeks, three weeks, to think that you have an impact on anyone’s life… That’s madness.”).

Bekijk de trailer van #DoingGood

Waar kun je #DoingGood kijken?

Nou, eigenlijk gewoon thuis op je eigen vertrouwde bank. Hier kun je namelijk een DVD kopen van de documentaire. Kijk je het liever in een bioscoop? Dan kun je op 8 februari naar Deventer, na afloop van #DoingGood is er ook een Q&A waarbij je nog vragen kunt stellen aan de makers.

Wie zijn de makers van #DoingGood eigenlijk?

De documentaire #DoingGood is gemaakt door Loeke de Waal en Steffi Posthumus, twee documentairemakers uit Utrecht en Amsterdam. Zij begonnen maar liefst tweeënhalf jaar geleden al aan het maken van deze documentaire. Ze zeiden hun banen op, vlogen naar de andere kant van de wereld (Zuid-Afrika!), begonnen met filmen, interviewen, monteren en produceerde vervolgens alles zelf tot één geheel. De reden voor het maken van de documentaire? Nou, dat begon vooral met verwondering. Loeke & Steffi zagen beide hun Facebook accounts volstromen met leeftijdsgenoten die vrijwilligerswerk gingen doen in het buitenland. Iets dat bij hun vragen op riep en in #DoingGood proberen ze op hun eigen vragen nu een antwoord te vinden. Nu, 2,5 jaar later, hebben ze niet alleen antwoorden maar mogen ze ook ontzettend trots zijn want het moment is daar: #DoingGood is in premiere gegaan.

Oh en heb JIJ nog zin om een handje te helpen?!

Dan kan dat zeker! Loeke de Waal en Steffi Posthumus zijn namelijk een crowdfunding campagne gestart zodat ze naar verschillende filmfestivals kunnen. Ze hebben zo’n 100,- euro per aanmelding nodig. Help jij mee? Check de crowdfunding campagne op Cinecrowd!