Op elk backpacklijstje (ook die van ons) pronkt(e) het goedje DEET, dit is immers het meest bekende product waarmee je jezelf kan beschermen tegen muggen. Iets wat zeker nodig is als je bijvoorbeeld naar een Malariagebied gaat, want je wilt liever niet terug thuis komen met zo’n rot ziekte. Wat veel reizigers alleen niet weten is dat er ook andere producten op de markt zijn die hetzelfde effect hebben als DEET, maar een stuk minder chemisch voelen en minder agressief voor je huid zijn (dat klinkt eigenlijk best fijn he?) Eén van die producten is Zen’sect Tropical. Wij hebben hier onlangs twee testers van ontvangen  en uitgetest. Zen’sect Tropical is redelijk nieuw op de markt en omdat we merkten dat veel mensen in onze directe omgeving het nog niet kenden, willen we jullie ook graag even vertellen wat het precies is en wat de voordelen zijn ten opzichte van DEET.

Zen sect anti muggen-2

Waarom is Zen’sect Tropical zoveel fijner dan DEET?

Je verwacht het misschien niet, omdat het zo vaak op reiswebsites wordt aangeraden (zo ook die van ons), maar aan het gebruik van het product DEET kleven ondanks dat het effectief muggen verjaagt eigenlijk ook wat nadelen. Ja, het beschermd je inderdaad effectief in risicogebieden, maar het middel heeft ook wat nadelen die een product als Zen’sect Tropical bijvoorbeeld niet heeft. Doordat Zen’sect Tropical namelijk Icardine bevat, is het:

 • Niet agressief voor de huid
 • Voelt niet vettig aan
 • Heeft een aangename geur
 • Kan gebruikt worden voor kinderen vanaf 3 jaar
 • Het is veilig voor synthetische materialen, zoals zonnebrillen, nagellak, je horloge of camera

Een flink lijstje voordelen dus ten opzichte van het middel DEET. Als je niet zo’n gevoelige huid hebt, je niet stoort aan de geur of nog nooit last hebt gehad van vlekken, kunnen we begrijpen dat het voor jou niet zoveel verschil maakt of je DEET of Zen’sect gebruikt. Maar heb je wel last gehad van één van bovenstaande nadelen, dan is het misschien toch fijn om het product van Zen’sect een keer uit te proberen. Door de werkzame stof Icardine kan dat toch prettiger aanvoelen in gebruik.

Waartegen kan Zen’sect Tropical je precies beschermen en voor hoe lang?

In principe ben je met Zen’sect Tropical 8 uur lang beschermd tegen muggen. De kans dat je dus Malaria, Zika, Dengue of Chikungunya krijgt op reis is hierdoor een stuk minder groot, dit middel verjaagt namelijk ook deze muggen. Het stofje dat ervoor zorgt dat muggen (zoals tijgermuggen en malariamuggen) bij je uit de buurt blijven, heet Icardine en is erg effectief maar niet zo agressief dat het je huid beschadigd. Je bent dus wel goed beschermd tegen muggen, maar tegelijkertijd respecteert het wel je huid wat vooral fijn is als je een gevoelige huid hebt.

8 uur beschermd met Zen’sect Tropical, maar check ook deze andere handige reisspullen

Zen’sect Tropical is een product van het merk Zen’sect. Naast deze spray tegen muggen verkopen ze ook een SOS Afterbite Stick. Dit is juist een product dat je kan gebruiken als je toch gebeten bent, de stick zorgt dan voor een kalmerende werking. Meer lezen over Zen’sect of lijkt het je wel fijn om dit eens uit te proberen in plaats van DEET? Kijk eens op Zensect.nl of koop gemakkelijk via Bol.com. Wij hebben voor het schrijven van dit artikel twee testers ontvangen en denken dat het product vooral fijn is voor wie zich irriteert aan de geur van DEET of er huidirritaties van krijgt.

Over de auteur

Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

5 reacties

 1. Snuffel

  Beste Lotte,
  Ik heb dergeljke ervaringen, en ondanks het veiliger is dan DEET, heb ik mijn vraagtekens er ook bij.
  Op de gebruiksaanwijzing staat dat het werkende middel icaridine is.
  Ik heb in het verleden een beetje scheikunde gehad, en iets over koolwaterstoffen en aromaten.
  Misschien heb ik het wel mis, maar overal worden aromaten als kankerverwekkend aangemerkt.
  advies op het flesje: maximaal 8 vernevelingen op de arm.

  Mijn advies is, uw huid niet langer blootstellen aan chemicalien, met een beetje gezond verstand en oma’s recept op natuurlijke basis kan je je veilig weren tegen vliegen en muggen.

  Beantwoorden
 2. Lotte

  Beste Roell, leuk dat je het een fijn product vindt. Heb zensect tropical zelf geprobeerd in Nederland en het werkt echt slecht in vergelijking met deet. Muggen prikken er dwars doorheen. Wil niet weten hoe dat in de tropen gaat.

  Beantwoorden
 3. vera

  Top! Misschien handig om te vermeldgen dat het verstandig is om vaker in te sprayen als het warm is :)

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.