trekkerstent

10 Tips voor het kopen van een trekkerstent of backpack tent

Een tent kopen zo gepiept? Wat ons betreft niet. Er zijn namelijk heel wat dingen waar je tussen moet kiezen of op moet letten als je een tent gaat kopen. Tijdens een wandel of fietsvakantie wil je immers een lichtgewicht tent die snel is op te zetten maar ook snel weer is afgebroken en het liefst heb je dat je tent qua grootte niet al te veel ruimte in beslag neemt, want je reist immers met beperkte bagage. Maargoed, een te kleine tent zal ook niet perfect zijn want je wilt in jouw trekkerstent waarschijnlijk wel met twee personen kunnen slapen en jullie backpacks hebben uiteraard ook nog een plekje nodig. De kleinste tent is daardoor niet per se de beste keuze en ook al reis je met een beperkt budget, de goedkoopste tent zal ook niet de beste optie zijn (denk aan een vergrote kans op lekkende tentdoeken of gebroken tentstokken…). Keuzes, keuzes, keuzes en dus hoog tijd om wat tips op een rij te zetten zodat je een tent vindt die aan al je eisen voldoet, maar tegelijkertijd betaalbaar en sterk van kwaliteit is! Hieronder lees je waar je op moet letten als je een trekkerstent of backpack tent gaat kopen:

Waar moet je op letten bij een trekkerstent:

1. Met hoeveel mensen wil je in je backpack tent slapen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is met hoeveel mensen jij in je backpack tent wilt slapen? Reis je alleen, met zijn tweeën of met een hele groep? En als je dan in een groep reist, moet iedereen dan in dezelfde tent slapen of geven jullie de voorkeur aan een aantal tenten?

2. Let op de afmetingen van trekkerstenten

Het aantal personen dat in de tent moet slapen, bepaalt vervolgens de minimale afmetingen. Kies je voor een kleine één-persoonstent (bekijk het 1-persoons tent aanbod op Bol.com), een kleine twee-persoonstent of juist één die wat ruimer is maar wel voor twee personen of heb je zelfs een drie- of vier-persoonstent nodig? Vervolgens moet je eens naar je bagage kijken, want als je wandelt of fietst moet je die ook in de tent kwijt kunnen. Als je weinig bagage mee hebt, is een kleinere tent prima, draag je echter een grote backpack op je schouders dan zul je een grotere trekkerstent moeten kiezen. Verder moet je jezelf afvragen of je het belangrijk vindt om te kunnen staan in de tent. In de meeste trekkers tenten kan je niet staan, op zich hoeft dit geen probleem te zijn want in zo’n geval kun je ook een zeil meenemen dat je bijvoorbeeld buiten de tent kunt spannen. Zo heb je niet per se een droge staanplek in de tent, maar wel er naast. Hier kun je dan gemakkelijk koken, lezen, uitrusten of andere dingen doen als het bijvoorbeeld regent.

3. Kies voor een lichtgewicht trekkerstent

Als je een beeld hebt van het aantal personen en bagage dat in de trekkerstent moet kunnen en daardoor een idee hebt van de afmetingen kun je gaan kijken naar het gewicht van backpack tenten. Als je een wandel- of fietsvakantie maakt, is het fijn om niet al te zware bagage bij je te hebben. Een lichtgewicht tent is dan vaak de beste keuze. Ook is het belangrijk om na te gaan hoeveel je zelf denkt te kunnen tillen. Als je erg sterk bent, kun je eerder met een zwaardere tent reizen dan als je het niet gewend bent om met zware bagage te lopen. Ook kun je ervoor kiezen om onderdelen van een trekkerstent over de verschillende reizigers die erin slapen te verdelen. Zo draagt iedereen zijn steentje bij aan het sjouwen.

Lichtgewicht tenten kun je al vinden van 1,5 kilo. Dit is dan het gewicht van een ultra lichtgewicht tent voor twee personen. Slaap je met drie personen of wil je een ruimere tent? Dan kun je rekenen op een tent van 3 kilo. Bekijk hier lichtgewicht tenten of hier, hele goedkope festivalachtige tentjes kun je al vinden vanaf 15,- euro maar een echte houdbare tent is er vaak pas vanaf 45,- of 50,- euro.

4. Op vakantie naar een warm gebied? Let op de ventilatie van de trekkerstent

Ventilatie is met name van belang als je in warmere gebieden gaat reizen. De kans op last van insecten zoals muggen is in warme gebieden groter en dan wil je ook zeker een ventilatienet in je tent hebben zitten. Dit houdt namelijk de beesten tegen. Verder zorgen de ventilatienetten ervoor dat er voldoende frisse lucht en zuurstof in de tent komt, waardoor er minder warmte wordt vast gehouden en ook vocht kan dan beter worden afgevoerd. Dit slaapt stukken prettiger en is ook fijner wakker worden. Als je naar regenachtig gebied gaat is een net minder prettig, dan is de kans namelijk groot dat het ook binnen erg vochtig wordt, check dus goed vooraf het weerbericht.

5. Ga je winterkamperen? Koop dan een speciale winter trekkerstent.

Er zijn verschillende tenten voor verschillende soorten seizoenen. Zo zijn drieseizoenen tenten veelal minder warm dan vierseizoenententen, maar als je naar een heel koud gebied gaat kun je zelfs voor een speciale wintertent kiezen. Deze wintertenten zijn van een steviger materiaal gemaakt en houden de kou net wat beter buiten. Maar goed, indien je gaat winterkamperen zijn ook warme kleren geen overbodige luxe dus laat je thermo ondergoed, sjaals en wanten zeker niet thuis. Hoe sterk je tent ook is, die warme kleren zal je zeker nodig hebben. Zorg overigens ook dat je tijdens het winterkamperen droog blijf en voorkom dat je in de wind zit, door nattigheid en wind kun je het namelijk stukken kouder krijgen.

6. Materiaal van je trekkerstent

Het ene materiaal is het andere niet. Sommige tentdoeken zijn namelijk erg sterk maar bijvoorbeeld ook erg zwaar, terwijl andere tentdoeken minder dik zijn maar toch genoeg bescherming bieden en bovendien minder zwaar zijn. Om je een idee te geven van zware en lichte tentdoekmaterialen:

  • Lichte en sterke materialen: nylon of polyester
  • Zware materialen: katoen of canvas

Je kunt het best een tent van nylon of polyester kopen als je een lichte tent wilt. Maar daarentegen is een tent van katoen vaak steviger, biedt het meer bescherming (onder andere tegen uv-stralen / zonlicht) en het is meer ventilerend. Bekijk dus vanuit je bestemming (heel koud? veel zon?) en de manier waarop je reist wat voor jou beter is om te kiezen. Nog een keer de voor- en nadelen van de verschillende soorten tentdoeken:

Nylon trekkerstent: Dun, licht, makkelijk opvouwbaar en afwasbaar. Maar weinig goede bescherming tegen de zon (kan dus extra heet worden zomers) en vaak is het ook niet waterdicht, tenzij een speciale coating is gebruikt.

Katoenen trekkerstent: Stevig, ventilerend en veel bescherming tegen zonlicht / uv-straling. Maar vanwege de kwaliteit ook zwaar, moeilijk op te vouwen en deze tentdoeken kunnen minder goed tegen vocht.

Polyester trekkerstent: Betere waterdichtheid & uv-bescherming dan nylon tentdoeken, maar wel zwaarder dan nylon en minder sterk. De kans is groot dat deze tenten iets minder lang mee gaan dan nylon.

7. Is de trekkerstent waterdicht?

Let bij het kopen van je trekkerstent er ook op of je tent waterdicht is. Dit doe je door te kijken of er in het showroommodel in een winkel bijvoorbeeld al scheuren zitten bij de naden. Maar vaak staat in het label ook aangegeven of de naden een bepaalde coating bevatten waardoor deze waterproof zijn. Dubbel gestikte naden zijn overigens ook altijd beter dan naden die enkel gestikt zijn. Controleer verder de waterdruk die de tent aan kan. Dit wordt met de waterkolom aangegeven en die kolom laat zien wat voor regenbuien de tent kan weerstaan. Oftewel, na hoeveel water wordt verwacht dat de tent zal gaan lekken. Materiaal wordt waterdicht genoemd als het een waterkolom van 800 mm heeft. De meeste tenten hebben een waterkolom van 2000 mm. Ga je echter naar een gebied waar het flink regent, kies dan voor de veiligheid voor 3000 mm. Voor je grondzeil moet je overigens 5000 mm aanhouden als minimum.

8. Tentstokken of geen tentstokken?

Vervolgens moet je nog een keuze maken of je een tent wilt met tentstokken of dat je liever een tent gebruikt waarbij de ‘stokken’ zijn vervangen voor luchtbuizen. Deze tenten kun je dus oppompen, ook wel een opblaastent genoemd. Het voordeel van deze oppompbare tenten is dat ze minder zwaar zijn want je hoeft geen tentstokken te tillen, het nadeel is dat je langer bezig kan zijn met het opzetten van de tent door het oppompen.

Kies je toch voor tentstokken? Neem dan tentstokken voor je trekkerstent die gemaakt zijn van koolstof, fiberglas of aluminium. De materialen gemaakt van koolstof of fiberglas zijn vaak niet zo zwaar. De kans is echter wel groter dat deze stuk gaan (lees: breken). Voorheen gebruikten backpackers voornamelijk aluminium tentstokken, maar dit weegt doorgaans meer, maar deze zijn wel vaak steviger omdat ze meebuigen in plaats van breken.

Stalen tentstokken in je trekkerstent: Stevig en gaan niet snel kapot, maar ook zwaar en gevoelig voor roestplekken.

Aluminium tentstokken in je trekkerstent: Deze tenstokken zijn buigbaar en breken dus niet snel. Bovendien wegen ze ook weinig.

Glasvezel tentstokken in je trekkerstent: Erg licht, maar als je in koude gebieden gaat kamperen is de kans groot dat deze stokken breken. Ze zijn minder buigzaam dan aluminium stokken. Vaak krijg je glasvezel stokken bij goedkopere backpacktenten.

9. Wil je een pop-up tent of zet je je tent zelf helemaal op?

Tegenwoordig zijn er ook zogenoemde pop-up tenten. Hierbij gooi je in feite de tent na het uitpakken in de lucht en de tent popt zich als het ware uit. Dit komt omdat de tentstokken in deze tent al in de tent zijn verwerkt. Hierdoor hoef je de tent eigenlijk alleen in en uit te vouwen en heb je geen gedoe met het opzetten. Met een pop-up tent bespaar je dus heel wat tijd, maar qua verpakking kan het wel weer meer ruimte in nemen. Ook is het bij deze pop-up tenten lastiger om delen van de tent te verdelen over de reizigers waardoor al gauw een iemand alles moet tillen. Andere soorten tenten die je kan kiezen zijn:

10. Niet vergeten tijdens het kamperen…

Tot slot een aantal dingen die handig zijn om mee te nemen als je op vakantie gaat met een tent: haringen, eventueel een tenthamer, touwen / scheerlijnen, grondzeil, zaklamp, aansteker of lucifer, pannetje, luifel, luchtbed, lakenzak of slaapzak, regenkleding, anti-muggenspul, zonnebrandcreme en aftersun, verband, pijnstillers etc. Check eventueel ook het vakantielijst voor een heel overzicht.

Waar een trekkerstent kopen?

Er zijn verschillende winkels waar je goede trekkerstenten kunt kopen en er zijn ook diverse merken die erom beken staan goede kwaliteit te leveren.

Prijzen voor een backpacktent of trekkerstent?

Benieuwd naar de prijzen voor een trekkerstent? We hebben hieronder geprobeerd om een indicatie te geven:

  • 1-persoons: Tussen 50,- en 659,95 euro
  • 2-persoons: Tussen 55,- en 1020,- euro
  • 3/4-persoons: Tussen 79,95 en 1600,- euro

Bij webshops als Bol.com kun je  vaak goedkopere versies kopen (zoals tenten van het merk Easy Camp of Best Camp), maar let wel, wellicht zijn deze qua kwaliteit wat minder dan een tent via Bever.

Goede merken voor een backpacktent?

Alles te weten komen over backpacken? Bestel het boek Backpack Bestemmingen

Boek Backpack Bestemmingen bestellenBekijk & bestel dit boek op Bol.com