reisfoto-in-amerika-tips-maken

Hoe maak je nou de beste reisfoto’s? 6 tips!

Instagram, Facebook, Tumblr. Overal kom je de mooiste (en soms toch ook wel jaloersmakende) reisfoto’s tegen! Maar hoe val je nou op met jouw eigen reisfoto’s. Het goede nieuws is: je hebt echt geen dure camera nodig om toffe foto’s te kunnen maken (een fijne camera is bijvoorbeeld de Canon EOS RP, Nikon D3400 of Olympus E-M5 Mark II). Het enige wat je nodig hebt is een beetje creativiteit! Bij deze een aantal simpele tips voor de mooiste reisfoto’s.

TIP 1 – Verander van perspectief

Ben je eindelijk aangekomen bij dat o zo bekende toeristending dat je volgens het reisgidsje perse moet bezoeken (standbeeld/gebouw/fontein, je weet wat ik bedoel), bekijk dit populaire subject dan eens op een andere manier. Buig bijvoorbeeld eens door je knieën voor het zogenaamde ‘kikkerperspectief,’ kijk eens om je heen of je iets op de voorgrond kunt zetten om je foto iets op te leuken, of houd je camera een beetje schuin. Het leuke is, je zult merken dat je op een hele andere (mooiere!) manier naar dingen om je heen gaat kijken!

Space Needle in seattlereisfotos-tip-perspectief reisfoto-usa-kader

TIP 2 – Mensen!

Gebruik mensen om je foto meer kracht te geven. Mijn vriend heeft inmiddels een volledig modellen-portfolio opgebouwd omdat hij altijd even het uitzicht moet opleuken van mij. Door een persoon in het landschap te zetten, kun je een soort ‘alleen op de wereld’ effect creëren wat het landschap heel krachtig kan maken en daarnaast kun je er mee laten zien hoe groot of klein iets daadwerkelijk is.

reisfoto-zonsondergang-tip Vancouver Island Canada reisfoto-in-amerika-tips-maken

TIP 3 – Fake it till you make it

Houd mensen een beetje voor de gek en speel met perspectief! Ik kreeg bijvoorbeeld veel enthousiaste reacties op de onderstaande foto. Het lijkt daar net alsof ik echt op het puntje van deze berg sta maar het enige wat ik heb gedaan is een beetje spelen met het perspectief. Zo lijkt het toch allemaal wat spectaculairder dan het daadwerkelijk was haha, hou je hand maar eens op de onderkant van die rechter foto:

TIP 4 – Vergeet jezelf niet

Vergeet niet dat het hartstikke leuk is om bij thuiskomst ook foto’s te hebben waar je zelf op staat (en dan heb ik het niet over een selfie met een uitgestrekte arm in de rechterhoek van de foto). Vraag je reisgenoten of een voorbijganger eens om een foto van je te maken (let op: doe dit alleen in een land waar je dat vertrouwt) of gebruik de zelfontspanner! Geef uiteraard wel goed instructies wat je precies op de foto wilt!

Voorbijganger gevraagd:

fotografie-voorbijganger-foto-maken

Zelfontspanner:

team-hiking-vancouver-joffreslake

TIP 5 – Variatie!

Probeer te variëren! Als je bijvoorbeeld aan het hiken bent, maak je vaak alleen maar foto`s van vergezichten. Maar probeer ook op de details in je omgeving te letten en maak eens een close-up. Variatie in je foto`s is altijd leuk en ja ook op deze manier kijk je op een andere manier (met meer bewondering) naar je omgeving.

hiking-vancouver-garibaldi-natuur tips-fotos-maken-op-reis-vogel-detail-joffreslake-1

TIP 6 – Breng je reisgezelschap op de hoogte

Laatste belangrijke tip: Laat je reisgezelschap weten waar ze aan toe zijn. Als ze constant moeten wachten (bij mij vaak het geval haha) omdat je weer stil staat om een foto te maken, kan dat irritant zijn. Maar als je ze af en toe de foto’s laat zien die je met aandacht gemaakt hebt van de omgeving en van hun zelf, zullen ze het er zeker voor over hebben om even op je te wachten!

Meer lezen over reisfotografie

Lees ook: