Schotse hooglander

4x de Schotse Hooglander spotten in Nederland + fotografietips

Nederland heeft een rijkdom aan flora en fauna. Dat vergeten we wel eens, gelukkig zijn we er sinds de recente pandemie meer dan ooit bewust van. Daarnaast zorgen social media, zoals Instagram, dat er meer mensen kennis maken met de natuurpracht die Nederland bezit. Eén van mijn favoriete dieren om te zien en fotograferen (en ik ben niet de enige) is de Schotse Hooglander. De Schotse Hooglander is in Nederland op diverse plekken te zien en in deze blog vind je er een aantal.

Wat weten we over de Schotse Hooglander in Nederland…

De Schotse Hooglander is een dier van formaat, ze worden niet voor niets de ‘’grote grazers’’ genoemd. Ze hebben een dikke vacht en zijn daarom klaar voor koude winters. Oorspronkelijk komen ze – zoals de naam al zegt – uit de Schotse Hooglanden, maar sinds 1986 zijn ze ook in Nederland gevestigd. Naast dat de Schotse Hooglander een mooi zicht geeft in natuurgebieden, heeft het dier ook een hele praktische functie: het begrazen van stukken land. De dieren beschikken over hoorns, dus houd voldoende afstand en laat het dier zijn of haar eigen gang gaan.

Schotse Hooglanders in Nederland: 4 spots

De Schotse Hooglander in Nederland

1. Hoge Veluwe

De Schotse Hooglander vinden we in één van Neerlands bekendste natuurgebieden. De Veluwe is natuurlijk onwijs uitgestrekt en dus kan je op verschillende plekken deze knappe dieren vinden. Mooie plekken zijn onder meer het Deelerwoud en bij parkeerplaats de Zijpenberg (blauwe route).

→ Check de site van Natuurmonumenten om verschillende routes op de Veluwe te bekijken.

→ In de buurt overnachten, check: vakantiehuisje in Putten of dit heerlijke huisje met bubbelbad

2. Het Bentwoud

Het Bentwoud is een relatief nieuw natuurgebied tussen Zoetermeer, Waddinxveen en Boskoop. Het is nog volop aan het groeien. De inrichting is sinds 2016 klaar en sindsdien zie je de natuur steeds meer haar eigen weg vinden.

Naast mooie groene natuur, kan je er verschillende soorten vogels spotten, maar ook Schotse Hooglanders. Je hebt een omheind gedeelte waar de Schotse Hooglanders komen. Je kan dus vrij dichtbij ze komen, maar houd ook hier voldoende afstand.

→ Je hebt er diverse wandel- en fietsroutes die je kan volgen. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Bentwoud, volg dan de Boswachter Jonathan op Twitter of check de site van ANWB voor meer info.

→ In de buurt overnachten, check: Bed & Bentwoud

3. Beilerdingspelroute

Wil je het spotten van de Schotse Hooglander in Nederland combineren met he fietsen van een leuke route? Dan ben je bij de Beilerdingspelroute aan het juiste adres. Deze fietsroute in Drenthe brengt je maar liefst langs 7(!) natuurgebieden. In combinatie met de historische boerderijen, weidse vlakten en prachtige bossen, maakt het tot een unieke route.

De Schotse Hooglander kan je op twee plekken zien, namelijk bij het Hijkerveld en op het Groote Zand.

→ Meer informatie over deze route? 
Check de website van de ANWB voor het beginpunt en overige informatie.

→ In de buurt overnachten, check: B&B Onze Deel of check deze toffe groepsaccommodatie in Ellertshaar

4. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt tussen Haarlem, Zandvoort en IJmuiden. Een prachtig uitgestrekt gebied me verschillende landschappen. Dit maakt het een geliefd gebied om te wandelen. Bij wie dit gebied ook geliefd is, is bij de Schotse Hooglander. Deze wordt hier veelvuldig gespot. Ook bij het gedeelte rondom Duin en Kruidberg. Naast onze grote vriend, vind je er ook verschillende soorten paarden, zoals Konikpaarden, vossen en herten in dit gebied. Zeker de moeite waard dus!

→ Check meer wandeltips voor het Zuid-Kennemerland op de site van ANWB

→ In de buurt overnachten, check: Vakantiehuis Noordwijkerhout of B&B Het Buitenleven

Schotse Hooglanders in Nederland fotograferen

Dat de Schotse Hooglanders fotogeniek zijn, blijkt wel als je zoekt naar #schotsehooglander op Instagram. Hier vinden we de meest mooie plaatjes van dit harige dier. Wil je zelf ook foto’s maken en deze showen in jouw feed? Lees dan onderstaande tips:

  1. Houd voldoende afstand van de dieren. 
Ze zien er vrij onschuldig uit, maar het blijven dieren die gewend zijn aan hun eigen habitat. Kom je te dichtbij, dan loop je een risico. Ook is het niet echt respectvol naar de dieren toe. Dit geldt overigens niet alleen voor het fotograferen van Schotse Hooglanders.
  2. Kies de juiste lens. 
Als je de focus wilt leggen op de Schotse Hooglander, is het aan te raden om te kiezen voor een camera/lens met voldoende zoom, bijvoorbeeld een telelens.
  3. De juiste instellingen van je camera zijn belangrijk om de juiste foto te krijgen. 
Wil je bijvoorbeeld een wazige achtergrond creëren, waardoor de Schotse Hooglander van het beeld spat? Dan kies je voor een laag diafragmagetal.
  4. Zijn de Schotse Hooglanders onverwachts erg bewegelijk? Kies dan voor een hoge sluitertijd om toch scherpe foto’s te krijgen.

Veel ontdek-, kijk- en fotografieplezier!


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland