De IJsvogel in Nederland: dit zijn goede IJsvogel spotplaatsen & 5 fotografietips

De IJsvogel, een opvallende kleine vogel, die favoriet is bij natuurfotografen en vogelaars. Dat is niet zo gek ook; dit vogeltje heeft prachtige blauwe en oranje kleuren die opvallen in het echt en op beeld. Dit snelheidsduiveltje, ook wel de ‘’blauwe flits’’ genoemd, komt steeds vaker voor in Nederland en dat biedt een kans voor alle liefhebbers om ‘m zelf te spotten. In deze blog vind je meer informatie over de IJsvogel in Nederland, wat favoriete plekjes en fotografietips.

Kennismaken met de IJsvogel in Nederland

Je hoeft geen doorgewinterde vogelaar te zijn om een beeld van de IJsvogel te hebben. Dit vogeltje is misschien wel één van de bekendste vogels. De bekendheid is in de laatste jaren flink gegroeid en inmiddels broeden er ook meer IJsvogels in ons land dan ooit tevoren. Dit komt onder meer door de relatief zachte winters.

De IJsvogel is een echte jager en is gek op vis, daarom zijn oevers met langzaam stromend water favoriet. De meeste IJsvogels worden gespot in de periode van augustus tot oktober. In de winter laat de IJsvogel zich ook zien, op zoek naar voedsel om in leven te blijven. Je kan de IJsvogel verder herkennen aan een fluitende en luide roep.

→ Lees tip: Het boek Vogels Spotten van Robyn Swift

IJsvogel in Nederland, Oostvaardersplassen

IJsvogel spotplaatsen: 5 perfecte spots in Nederland

De IJsvogel is een zogeheten standvogel, dit wil zeggen dat de vogel in de buurt van de broedplaats blijft. Als een IJsvogel dus eenmaal ergens gespot is, dan is de kans groot dat deze er voor een tijdje blijft zitten. Er zijn tegenwoordig dus vrij veel IJsvogel spotplaatsen. Hieronder vind je 5 leuke plekken.

1. Oostvaardersplassen

Dit natuurgebied vind je in Flevoland en is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Het is een vogelrijk gebied waar je lekker kan genieten van de natuur. Kies bijvoorbeeld voor het Boswachterspad ’t Lange Pad, een gevarieerde wandeling langs het wilgenbos, uitgestrekte velden en mooie waterpartijen. Er zijn verschillende plekken waar je vogels kan spotten. Bij Vogelkijkhut De Grauwe Gans laat zich regelmatig een IJsvogel zien, niet ver van de bovengenoemde wandelroute. Naast de IJsvogel, kan je in de Oostvaardersplassen ook de Zeearend spotten. Ook gaaf om te zien, de grote grazers, zoals Edelherten en Konikpaarden.

→ Overnacht vlakbij bij de Oostvaardersplassen: Vakantiehuisje in Zeewolde of Zwikker aan de Haven

2. Philipsdam

Zeg Zeeland en je denkt direct aan water. Laat de IJsvogel daar nu net gek op zijn! Bij de Philipsdam laat onze vriend zich dus vaak zien. Deze plek is een onderdeel van de Deltawerken, hier wordt het zoete water van het zoute water gescheiden. Inmiddels is hier een strook natuur ontstaan met verschillende vogelkijkhutten. Aan beide kanten van de dam kan je IJsvogels spotten.

IJsvogel spotplaatsen in Nederland

3. Vogelkijkhut Amalia

In de polder tussen Hazerswoude en Alphen aan de Rijn vinden we Vogelkijkhut Amalia waar de IJsvogel zich al jaren op zijn gemak voelt. De hut ligt in natuurgebied ‘’Het Spookverlaat’’ met een combinatie van moeras, riet, waterplassen en een vogeleiland. De IJsvogel schijnt regelmatig voor de hut te zitten waardoor je een goede kans hebt om deze te spotten en te fotograferen.

→ Leuke plek om te overnachten: Lodges near the Rhine

4. Nationaal Park De Biesbosch

Een plek waar regelmatig IJsvogels gespot worden en er tientallen paren broeden, is De Biesbosch. Het is leuk om een wandeling te combineren met een vogelkijkhut, om zo de kans om een IJsvogel te vergroten. Kies bijvoorbeeld voor een wandelroute in de polder Maltha van 2.5 kilometer. De Biesbosch is zo uitgestrekt en uitgebreid dat je er ook met gemak een nachtje kan slapen, bijvoorbeeld in dit huisje op het water. Mocht je nog nooit in dit prachtige natuurgebied geweest zijn, zet het dan zeker op je lijst. Je kan hier mooie routes fietsen en varen.

Bij de Biesbosch kun je tof overnachten bij Stay Okay Dordrecht

5. Fotohut Alblasserdam

Vorig jaar heb ik deze Fotohut een dag gehuurd met een vriendin en dit is echt een aanrader als je de IJsvogel en andere bijzondere vogels wilt spotten. Naast de IJsvogel heb je hier de kans om onder meer de Vlaamse Gaai, de Groenling, de Bonte Specht en de Buizerd te zien. Via de site kan je zien wanneer de Fotohut nog beschikbaar is. Tip: zorg wel voor een 400-600 mm telelens; deze kan je huren of lenen van iemand. Op deze site worden waarnemingen van de IJsvogel vastgelegd, zo kan je checken of er ook IJsvogels in jouw buurt actief zijn.

Bonte Specht in Nederland

IJsvogel fotograferen: 5 tips om deze vogel vast te leggen

Naast dat het gaaf is om de IJsvogel met eigen ogen te zien, is het ook leuk om de prachtige kleuren van de IJsvogel te fotograferen. Met deze tips moet dat lukken!

1. Neem de tijd: de tip van de doorgewinterde vogelspotters. De natuur laat zich niet sturen en zo ook de IJsvogel niet. Ben je op een locatie waar de IJsvogel zich wel eens laat zien? Neem dan even de tijd om van de natuur te genieten.

2. Herken de routine: IJsvogels hebben een vaste routine. Na verloop van tijd kan je deze herkennen en er dus gebruik van maken. Door je vervolgens op één punt te focussen, heb je meer kans om de IJsvogel scherp en goed te fotograferen.

3. Gebruik een tele-/zoomlens: ondanks dat je de IJsvogel goed hoort als die in de buurt is, is het een kleine vogel. Daarom is het aan te raden om tijdens het fotograferen gebruik te maken van een telelens. En kies voor een hoog diafragma, hiermee kan je de IJsvogel haarscherp vastleggen.

4. Test van tevoren je instellingen: zoals eerder genoemd is de IJsvogel snel, soms heel snel. Bepaal dus van tevoren de juiste instellingen. Wil je de IJsvogel fotograferen tijdens het vliegen (extra uitdagend), kies dan voor een hoge sluitertijd.

5. Vis gevangen: er is een punt waarop de IJsvogel langer op één plek blijft zitten en dat is wanneer hij/zij een vis heeft gevangen. Deze wordt namelijk zorgvuldig doodgemaakt door de vis tegen een tak te slaan. Dit een goed moment om foto’s te maken!

→ Tip: Zorg dat je een tele-/zoomlens mee neemt als je gaat fotograferen

IJsvogel fotograferenIJsvogel in Nederland, spotplaatsen

Respect voor de natuur en de stilte

Als laatste wil ik graag nog even wat aandacht vragen voor het bezoeken van de natuur. Probeer je altijd te realiseren dat je te gast bent als je een natuurgebied bezoekt. In en rondom vogelkijkhutten is het de bedoeling dat je stil bent. Dit is niet alleen fijn voor de vogels, maar ook voor de andere natuurliefhebbers. Dit vergroot namelijk de kans op het zien van mooie vogels, zoals de IJsvogel. Mochten er borden staan van bijvoorbeeld Natuurmonumenten dat sommige gebieden niet toegankelijk zijn, blijf hier dan weg. Je kan namelijk het broeden van vogels en andere dieren verstoren.

Wat vind jij de beste ijsvogel spotplaats in Nederland?

Met deze tips kun jij ook de IJsvogel in Nederland vinden. Alvast veel plezier & succes met het spotten en vastleggen van deze schitterende vogel! Oh en heb jij een goede ijsvogel spotplaats in Nederland? Of een favoriet uit het lijstje hierboven? Laat hieronder je reactie weten!→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland