Fotografie tips buiten natuur chris

Reisfotografie: Zo maak je de vetste reisfoto’s

Benieuwd hoe je fantastische foto’s maakt op reis? Wij hebben in dit artikel al onze tips rondom reisfotografie gebundeld. Want vette foto’s maken, dat is echt niet alleen weggelegd voor professionele fotografen. Met wat handige tips en trucs kan ook jij een heel eind komen en onvergetelijke plaatjes schieten. Wil je jouw fotografie skills naar the next level brengen? Check de tips hieronder en ga vervolgens zelf dingen uit proberen! Want naast deze handige tips lezen, gaat veel oefenen je ook echt verder brengen.


Over welke reisfotografie tips wil je meer weten?

 


Reisfotografie tip 1: Leg steden op bijzondere wijze vast

Bij steden moet je spelen. Met je camera. En hoe je foto’s maakt. Probeer verschillende perspectieven uit, ga voor shots van details en overviews. Focus op kleine dingen, zoals een kopje koffie of persoon, maar leg juist ook grote objecten vast en ga op in de architectuur om je heen. In steden kun je met je camera helemaal los gaan. Iemand die dit als geen ander weet is Bas Losekoot, hij is professioneel fotograaf en heeft een unieke manier om het leven in steden te fotograferen. Wij gingen samen met Nikon en met hem een dag op pad in Amsterdam en in onderstaande video leert hij ons én jou alles over de manier waarop hij steden fotografeert. Wat je zeker mee moet nemen volgens hem? Een externe flitser! Check het filmpje om te ontdekken waarom je dat zeker in je tas moet stoppen. Hieronder vind je een paar concrete tips uit de video zodat jij ook betere foto’s kan maken van steden op reis:

 • Maak contact met mensen, met een lach kun je heel veel voor elkaar krijgen
 • Kom dichterbij, blijf niet te ver van hetgeen je fotografeert
 • Let altijd goed om je compositie, probeer ondanks de drukte toch een duidelijk object te kiezen
 • Ga gunstig staan, zo kun je beter fotograferen in de stad
 • Kijk goed rondom je en ontdek zo waar je een toffe foto kan maken
 • Maak gebruik van flitsers, zo krijg je een hele toffe documentaire / cinematografische manier van fotograferen en je kan een beeld echt bevriezen

Goede reisfotografie instellingen voor deze manier van fotograferen?

Wat voor instellingen je het beste kan gebruiken? Bas gebruikt een korte sluitertijd, 1/250 sec en een diafragma tussen f/2.8 en f/8. Ook is het handig om je camera op AF-C te zetten, continue focus, zo blijf je goed gefocust tijdens het fotograferen.

Reisfotografie tips Behind the scenes Nikon stadsleven bas

Reisfotografie tips Behind the scenes Nikon stadsleven


Reisfotografie tip 2: Zo maak je toffe foto’s van jezelf

Er zijn verschillende concrete tips zodat jij ook mooiere foto’s van jezelf op reis kan maken. Zoals:

1. Gebruik natuurlijk daglicht: Als je goed gebruik makt van daglicht, krijg je mooiere foto’s. Schijnt de zon fel? Maak dan je foto’s in de schaduw, maar wel de kant van het licht op

2. Kies een fotogenieke locatie: Neem de tijd om een leuke locatie te vinden of creëer zelf een mooie fotospot.

3. Let op de achtergrond. Naast dat je zelf tof op de foto wilt staan, is het ook belangrijk om aandacht te geven aan je achtergrond.

4. Neem een statief mee. Met een statief is het een stuk makkelijker om van jezelf foto’s te maken.

5. Bedien je camera met je telefoon: Als je een Nikon camera hebt kun je met snapbridge je telefoon bedienen en zo makkelijker een foto maken van jezelf.

Nikon nrc fotowedstrijd thema selfie


Reisfotografie tip 3: Maak onvergetelijke dierenfoto’s

We gingen voor natuurfotografie tips op avontuur met onze eigen reisblogger Chris in de Beekse Bergen. Chris is een pro als het gaat om natuur en buiten fotografie, check zijn foto’s van IJsland bijvoorbeeld eens, en tijdens onderstaande video leert hij jou ook alles over zijn manier van fotograferen zodat jij ook toffe foto’s kunt maken op reis. Chris geeft in de video verschillende tips, hieronder vind je een aantal nog eens op een rij:

 • Bedenk goed waarvan je een foto wilt maken en maak niet tientallen vakantiekiekjes als je buiten gaat fotograferen
 • Bewerk je foto’s na in Lightroom, zo maak je pas echt de ultieme foto
 • Fotografeer dieren op ooghoogte, dan krijg je de meest interessante beelden
 • Ga je in de avond fotograferen? Gebruik dan een zelfontspanner
 • Als je dieren gaat fotograferen, zorg dan dat je een telelens mee hebt zodat je ver kan inzoomen

Fotografie tips buiten natuur chris

Nikon video buiten fotografie tips natuur


Reisfotografie tip 4: Bewerk je foto’s

Natuurlijk is het maken van een foto één ding, maar hoe je jouw foto’s bewerkt, bepaalt ook voor 50% (als het niet meer is) of jouw beelden echt onvergetelijk worden. Het bewerken van je foto’s doe je het best met een officiële bewerkingssoftware zoals Lightroom van Adobe. Het werkt super makkelijk en als je er presets bij gebruikt, kun je binnen één klik je foto’s een andere look & feel geven en naar een volgend niveau tillen. Het is dan trouwens wel handig als jouw foto’s in RAW schiet, hou daar dus even rekening bij in je camera instellingen. Zie hieronder het verschil tussen bewerkte en onbewerkte foto’s, deze foto’s hebben we bewerkt met onze eigen Lightroom Presets (deze kun je online bestellen en na het downloaden direct gebruiken):

Foto’s bewerkt met onze eigen presets

travel Presets wearetravellers

Presets wearetravellers van lightroom

Presets wearetravellers lightroom

Presets van wearetravellers


→ Bestel onze presets


Reisfotografie tip 5: De juiste camera kiezen

Je kan met je smartphone ook fotograferen, maar een goede camera is ook geen overbodige luxe. De grote vraag is alleen, hoe kies je die? En wat maakt een camera voor jou goed? Wij hebben zelf deze budget optie van Nikon lang gebruikt, deze olympus systeemcamera en inmiddels zijn we fan van de D5600 van Nikon. Toch is niet alleen de keuze in body belangrijk, je zal ook moeten ontdekken wat voor type lens jij het fijnst vindt werken. Wij zijn over het algemeen gek op wide-angle lenzen, je kan dan veel van een omgeving op de foto zetten en personen in een landschap zien er ook vaak tof uit. Voor close-ups / portretten & zoomen is deze lens dan weer minder geschikt. Bedenk dus vooraf wat voor foto’s jij wilt maken en zoek uit wat voor type lens daar het beste bij past. Lees hier meer over de verschillende camera’s die wij hebben getest in de afgelopen jaren.

Fijne camera’s voor reisfotografie
Qua objectieven zijn deze fijn voor reisfotografie