Big Island Hawaii Panalu’u black sand beach

Bezoeken op Big Island Hawaii: Black sand beach Panalu’u

Een van dé highlights op Big Island Hawaii: Black sand beach Panalu’u. Dit prachtige zwarte strand wil je niet missen als je op dit fenomenale eiland bent. Waarom het strand zo bijzonder is? Je vindt er een gitzwart strand, wuivende palmbomen, je kan er volop schildpadden kijken en dit is echt zo’n stukje natuur waar je het typische Hawaii gevoel krijgt waar je naar op zoek bent als je naar dit stukje wereld afreist. Yep, wij zijn echt verliefd geworden op dit lavastrand en vertellen je er hieronder graag meer over!

Big Island Hawaii: Black Sand Beach

→ Handig: Boek hier je huurauto voor het Big Island van Hawaii

Big Island Hawaii Panalu’u black sand beachhawaii the big island tipsbig island hawaii reis schildpadden

Schildpadden spotten op een lavastrand

Black sand beach Panalu’u staat om twee dingen bekend. Enerzijds is Panalu’u Beach zo populair omdat je je hier op een lavastrand bevindt en daardoor heeft het zand hier een kenmerkende zwarte kleur. Anderzijds komen reizigers hier graag vanwege de vele schildpadden die je hier kan zien. Overdag liggen schildpadden hier namelijk heerlijk lui op het strand te zonnebaden. Wetenschappers verbazen zich al jaren over het gedrag van de dieren op dit strand. Normaal komen zeeschildpadden (Honu in het Hawaïaans) namelijk alleen ‘s nachts aan land om hun eitjes te leggen, maar op Big Island Hawaii gaan de dieren dus ook overdag aan land om te zonnebaden en relaxen. Zo bijzonder om te zien en op Big Island is Panalu’u beach dan ook de aller beste plek om deze dieren te spotten. Wij vonden het echt magisch!

Terwijl wij lekker relaxt op het strand lagen, konden we de schildpadden met gemak spotten. We zagen zelfs binnen no time verschillende schildpadden uit de zee gaan en komen. Vooral het aan land gaan is zo tof om te zien. De schildpad drijft als eerst een beetje met de golf mee en spoelt op een gegeven moment aan, echt onwijs vermakelijk om naar te kijken. Het ziet er eigenlijk uit alsof ze aan komen vliegen en met behulp van de golf een landing inzetten. Super grappig!

Let trouwens wel op dat je de schildpadden niet aanraakt. Hier staat namelijk een flinke boete op. Zowel op het strand als in zee mag je deze magische beesten met geen vinger aanraken. We hebben gehoord dat de boete zelfs in de duizenden dollars kan oplopen! Probeer dus op zo’n 10-15-foot afstand te blijven.

Oh en voor wie benieuwd is, de schildpadden die je hier voornamelijk vindt zijn grote Green Sea Turtles (deze worden dus ‘Honu’ genoemd), maar er zijn ook Hawksbill Turtles (deze worden ‘Honu’ea’ genoemd). De reden dat deze schildpadden zo graag op het strand liggen, is omdat ze zo hun lichaamstemperatuur beter kunnen reguleren.

Verwonder je over de lava en het zwarte zand

Wanneer je op Panalu’u Black sand beach bent, moet je echt eventjes de tijd nemen om je te verwonderen over het zwarte lavazand. Als je een handje van het zand op pakt, dan kun je ook goed zien dat het uit allerlei kleine broekjes en fragmentjes lava bestaat. De structuur is heel anders dan van gewoon zand. Ook is het simpelweg een bizar idee dat al die lava gewoon uit een vulkaan is gekomen.

Luieren onder palmbomen

Naast dat je je hier op een prachtig strand bevindt, kun je hier ook perfect relaxen. Aan de rand van het strand vind je namelijk prachtig wuivende palmbomen die voor een ideale hoeveelheid schaduw zorgen op een warme dag. Hier kun je lekker in de koelte zitten op een handdoekje, maar en er zijn ook picknicktafels bij het strand te vinden.

Ideale snorkelspot

Dit strand leent zich ook bij uitstek voor een goeie snorkel sessie! Neem dus zeker je snorkelset mee als je hier heen gaat. Het zeewater is hier namelijk fantastisch blauw en met door de vele schildpadden (die je niet alleen op het strand, maar ook onderwater kunt zien) is het een geweldige spot om te gaan snorkelen. Het enige wat wel nodig is, is dat de zee een beetje kalm is. Op ruigere en stormachtigere dagen kan de stroming namelijk wel eens flink zijn hier, dus hou daar een beetje rekening mee en duik niet zomaar de zee in!

Zoetwaterbronnen bij Black Sand Beach

Nog iets om je over te verwonderen: Bij dit strand vind je onder water ook zoetwaterbronnen. Het zoete water is kouder dan het zoute zeewater en drijft als het ware op het zeewater. Je ziet het misschien niet direct met het blote oog, maar je voelt het wel als je het water in geeft. De combi van zoetwater en zoutwater geeft namelijk een bijzondere sprankelende ervaring tijdens het zwemmen. Zeker even uitproberen dus! De naam “Panalu’u beach” komt trouwens ook af van deze bronnen, in het Hawaïaans betekend het namelijk vrij vertaald zoiets als onderwater bronnen. Kijk trouwens wel een beetje uit met het zwemmen, want de stroming kan hier weleens sterk zijn.

Punalu’u Black Sand Beach Camping

Wil je tijdens je trip op Big Island Hawaii wat anders meemaken qua overnachten? Dan vind je ook een camping bij deze highlight in de buurt. Direct naast het strand ligt namelijk de Punalu’u Black Sand Beach Camping.

Punalu’u Pond

Rondom het strand vind je ook nog andere mooie natuur. Wandel bijvoorbeeld ook eventjes door naar de Punalu’u Pond. In dit water kun je lotussen en waterlelies spotten, maar er zijn ook veel andere mooie bloemen en tropische planten te zien bij dit meertje. Je vindt dit meertje vrijwel direct achter het hutje waar ook souvenirs worden verkocht. Grote kans dat je het mist, als je niet weet dat het er zit, terwijl het toch wel echt een mooi sereen plekje is!

stranden op big island in hawaii reizenBig Island Hawaii Panalu’u schilpadden Big Island Hawaii Panalu’u

Waar ligt Black sand beach Panalu’u op Big Island?

Je vindt Black sand beach Panalu’u aan de Hawaii Belt Rd en dit zwarte strand wordt vaak bezocht in combinatie met een bezoek aan het Vulcanoes National Park. Waarom? Omdat het maar een half uurtje rijden van elkaar ligt. Het ligt dus een beetje in het zuiden en de zuidoostkust van het eiland, tussen de plaatsjes Pāhala en Nāʻālehu in het het Kaʻū gebied. Deze kust wordt ook wel de Kaʻū Coast genoemd.

Zo kom je er

De beste manier om er te komen, is door een huurauto te pakken. Wij huurden deze zelf op het eiland via SunnyCars. Vanaf Waikoloa Black is het zo’n 2,5 uur rijden. Black sand beach Panalu’u is met de auto goed bereikbaar en eenmaal daar is er ook een grote parkeerplaats te vinden die direct naast het strand ligt. Alles is dus top geregeld en je kan je auto vrij gemakkelijk kwijt. Doordat deze plek vrij toeristisch is, vind je op het strand ook nog een klein horecatentje waar je eventueel ook eten en drinken kan kopen. Natuurlijk is het altijd slim om wat flessen water en snacks mee te nemen, maar mocht je niks bij je hebben, dan kun je hier ook wat scoren!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Hawaii