South canol road Yukon Canada

Must in Yukon: Maak een safari-roadtrip over de South Canol Road!

De South-Canol road in Yukon is een van de mooiste wegen van deze Canadese provincie. Via een dirt road van ongeveer 230 kilometer lang rij je langs de mooiste vergezichten, kun je volop wildlife spotten en onderweg zijn er verschillende campings zodat je in the middle of nowhere de nacht kan doorbrengen. De South Canol Road loopt van Ross River tot aan Johnsons Crossing en is wat ons betreft echt een must als je in Yukon bent. Hier beleef je namelijk echt het ultieme, rauwe Canada gevoel. Het enige wat je hier omringd is ruige natuur. Hou er alleen wel rekening mee dat er nul komma nul services onderweg zijn, dus gooi je auto helemaal vol bij het tankstation voor je vertrekt en sla ook genoeg eten en drinken in, want onderweg is letterlijk niks te krijgen en zul je ook vrijwel geen tegenliggers tegenkomen. Oke, misschien een beer dan. Maar daar heb je niks aan als je zelf hongerig bent of een lege tank hebt!

Geschiedenis van de South Canol Road

Je vraagt je misschien af wat zo’n dirt road doet in the middle of nowhere aangezien er bijna niemand gebruik van lijkt te maken. Dat zit zo: De South Canol Road werd al in 1943 gebouwd door het Amerikaanse leger. Het werd gebruikt als een soort goederenweg. Die goederen waren hier nodig, want de weg liep toen parallel aan een olie-pijplijn die van de Northwest Territories helemaal tot aan Johnsons Crossing in Yukon werd aangelegd. Heel lang werd deze olie-pijplijn niet gebruik genomen, hij ligt er nu dus eigenlijk voor niks, maar je ziet er nog wel een paar restanten van aan het einde (of begin) van de South Canol Road. Bij Johnsons Crossing staan bijvoorbeeld nog allerlei oude oldtimers langs de weg en kun je ook meer informatie lezen over de geschiedenis. Wat verder interessant is om te weten, is dat in dit gebied ook wel eens goud werd gevonden. Zo vond Jim Thompson ooit goud in de Sidney Creek dichtbij Johnsons Crossing. Ook dat zorgde ervoor dat de weg nog wel eens gebruikt werd. De meeste Canadezen die je er nu op tegenkomt zijn mensen die op een soort mini vakantie gaan. Wij zijn letterlijk twee auto’s en één motor tegenkomen naast de beren die de weg overstaken.

South canol road Yukon Canada

Lapie River Canyon South Canol Road Yukon_ Lapie River South Canol Road Yukon_ Yukon South Canol Road tip South Canol Road Yukon Lapie River

Wildlife south canol road yukon

Yukon South Canol Road_

Yukon South Canol Road oldtimers South Canol Road in Yukon

Highlights op de South Canol Road

Wij begonnen onze rit over de South Canol Road vlakbij het plaatsje Faro, bij Ross River. Dit ligt wat verder in het noorden van Yukon. Vanaf daar rij je vervolgens naar het zuiden totdat je bij het eindpunt van de South Canol Road komt en dat is dus bij Johnsons Crossing. Onderweg zul je vanzelf genoeg mooie highlights tegenkomen. Eigenlijk is het niet eens nodig om tips te geven, want je ziet vanzelf welke viewpoint mooi is en doordat de weg alsmaar rechtdoor gaat kun je ook geen fout pad inslaan. Het enige wat we je echt willen meegeven is: Neem genoeg tijd om te stoppen en van het uitzicht te genieten! Achteraf hadden wij dat misschien nog wel veel vaker moeten doen, maar omdat wij weinig tijd hadden voor deze rit waren we te bang om te veel te stoppen. We wilden hier ook niet ‘s avonds moeten rijden namelijk. Ook al waren we hier in de zomer, en wordt het ‘s avonds niet echt donker, we wilden het liefst wel op tijd kunnen stoppen met autorijden.

Beren spotten

De South Canol Road is een ideale plek om beren te spotten in Yukon. Omdat hier zo weinig mensen komen, hebben ze hier vrij spel. Wij hoefden ook niet ver te rijden voor we er een zagen, want vrijwel bij het begin van Ross River konden we een moederbeer en haar babytje zien tussen de bomen. Super bijzonder! Doordat het baby beertje in allerlei bomen aan het klimmen was, was het ook heel grappig om te zien. De andere beer die we zagen liep ruimschoots en lekker breed, midden op de weg. Deze was een stuk groter en daardoor was het even schrikken, maar voor we goed en wel een foto konden maken, was die beer al tussen de bomen ingedoken en binnen een paar seconde verdwenen.

Beren Canada

Lapie Lakes & Lapie River

Prachtig meren die je tegenkomt zijn de Lapie Lakes, deze zijn vernoemd naar een jager, en vanaf het meer kun je een mooie wandeling maken naar een waterval, de Ian H. Thomson Falls. De Lapie River is ook tof om te zien. De rivier bevindt zich in een smalle canyon die je via een brug oversteekt. Stap hier zeker even uit om vanaf de brug van het uitzicht te genieten. Eventueel kun je ook een korte hike naar beneden maken en met geluk kun je hier een stone sheep spotten.

Yukon Canada rondreis rivieren

Quiet Lake

Hier kun je een salmon run zien in het juiste seizoen en ook is de kans groot om beren te spotten. Verder is de Quiet Lake Campground een perfecte plek om coyote’s en elanden te zien, maar je zult ook wat locals tegenkomen die hier gaan varen.

Meer van Yukon en de South Canol Road zien? Check ook onze video:


→ Bekijk hier al onze Yukon artikelen