Rondreis Yukon Emerald Lake

Emerald Lake: Misschien wel het mooiste meer in Yukon

Een van de mooiste en veelvuldig gefotografeerde meren in het territorium Yukon in Canada is het meer Emerald Lake. De naam doet al vermoeden hoe intens groen en fonkel blauw het water hier is en op een zonnige dag is daar ook niks van gelogen. Het water straalt, zodra een zonnestraal het oppervlak raakt, net zo hard als een van de mooiste smaragd edelstenen die je ooit hebt gezien. Denk er een paar machtige bergen op de achtergrond bij (vooral de Gray Ridge Mountain valt op met een hoogte van ongeveer 1855 meter), een diep groen bos dat het turquoise water omringd en je snapt meer dan ooit dat dit een van de meest gefotografeerde plekjes van Yukon is.

Een meer van smaragd groen en turquoise water

Dat het meer een bijzondere kleuren mix heeft van smaragd groen tot fonkelend turquoise, komt onder andere door het witte mergel dat op de bodem van het meer ligt. Vergelijk het met de witte krijtrotsen in Frankrijk en Engeland, de kust bij Dover is soms ook tropisch turquoise en dat komt doordat het zonlicht dan weerkaatst op het witte krijt en kalksteen op de bodem. Zo werkt dat hier ook een beetje. Dat hier zoveel calcium carbonaat in de bodem zit komt trouwens doordat er kalksteen uit de bergen naar beneden kwam zetten, meer dan tienduizend jaar geleden, dankzij de gletsjers in de ijstijd. De klei op de bodem, het mergel, stemt daar nog vanaf en als het zonlicht daarop valt, licht het water super spectaculair op.

Rondreis Yukon Emerald Lake Yukon Canada Emerald Lake Carcross

Combineer je bezoek aan Emerald Lake met de kleinste woestijn ter wereld

Op de South Klondike Highway kom je niet alleen het machtig mooie Emerald Lake tegen, maar ook de kleinste woestijn ter wereld. Vanaf het centrum van Cracross rij je er binnen een paar minuten naartoe: De Carcross Desert. Wat trouwens niet echt een woestijn is, maar er wel degelijk zo uit ziet. Al is de locatie toch best vreemd. Zo’n zanderig gebeuren, midden tussen de bergen. Wat blijkt, de “woestijn”, dat is eigenlijk een groep zandduinen die hier ooit ontstonden door een gletsjer meer dat er duizenden jaren lag. Een bijzonder stukje natuur van 1,5 vierkante kilometer groot, waar je even in kunt lopen en een paar plaatjes kunt schieten!

Yukon carcross desert kleinste woestijn-2
Yukon Canada kleinste woestijn ter wereld

Koffietjes drinken en kunst kijken in Carcross

Het plaatsje Carcross is ook een leuke highlight om naartoe te rijden als je over de South Klondike Highway raast. Hier vind je bijzonder geverfde huisjes in stijl van de First Nations, ook wel de Carcross Commons genoemd. Super fotogeniek, dus maak er zeker even tijd voor tijdens je Yukon rondreis. Je kunt er naast mooie huisjes kijken ook een koffietje doen, gigantisch ijsjes eten of First Nations kunst bewonderen.

Carcross yukon Carcross yukon

Mountainbiken rondom Carcross

Hou je wel van een beetje adrenaline? En ben je avontuurlijk ingesteld? Wij hebben in de buurt van Carcross een mountainbike tour gedaan via Boreale Ranch. Daarbij zie je nog meer van omgeving van Carcross en leer je de ruige, stijle bergen trotseren. Een super bijzondere ervaring en een die totaal niet te vergelijken is met fietsen in Nederland. Hou je handen bij de remmen paraat, ga staan op je trappers en sjees op topsnelheid naar beneden terwijl je geluid maakt zodat mogelijk aanwezige beren uit de weg gaan!

Yukon mountainbiken Carcross-2 Yukon mountainbiken bergen Yukon mountainbiken Carcross

Waar vind je het Emerald Lake in Yukon?

Je kunt het meer onwijs goed bekijken door een pitstop te maken langs de snelweg als je van Carcross naar Whitehorse rijdt of andersom. Langs de South Klondike Highway (bij kilometerpaal 117,5 gemeten vanaf Skagaway in Alaska) is namelijk een viewpoint gecreëerd waar je gemakkelijk kunt stoppen. Als je het niet goed denkt te kunnen vinden, dan kun je ook deze coördinaten invoeren op je GPS: 60°15′58.8″N / 134°45′02.6″W.

Meer van het Emerald Lake en onze Yukon rondreis zien? Check de video

→ Bekijk hier al onze Yukon artikelen