miles canyon brug in yukon

Dit wil je doen in de hoofdstad van Yukon: Whitehorse | Canada

Ga je op reis naar de Yukon in Canada, dan begint en/of eindigt je reis waarschijnlijk in Whitehorse. Dit is de hoofdstad van de Yukon Territory en verreweg de grootste stad in deze Canadese staat. 70 procent van alle inwoners van de 35.000 mensen uit Yukon woont in Whitehorse. Gevoelsmatig ligt het in the middle of nowhere, maar er zijn onverwachts veel leuke hotspots te vinden én je kunt in de omgeving onwijs toffe dingen in de natuur doen. Denk aan het bezoeken van de fel blauwe Miles Canyon, een middag hiken of kies juist voor een adrenaline kick tijdens een middagje mountainbiken. Benieuwd wat je allemaal in Whitehorse kunt doen en verwachten? Lees gauw verder en ontdek hoe je het begin (of eind) van jouw Yukon avontuur zo tof mogelijk maakt:

Ontdek de hoofdstad van Yukon: Whitehorse

Vind vliegtickets (via Vancouver) naar Whitehorse
→ Hotels op loopafstand van het centrum: Best Western Goldrush Inn & Coast High Country In
Zo maak je een toffe rondreis door de Yukon in Canada

Station

Whitehorse White pass yukon route

1. Whitehorse City tour with Who What Where Tours

Wil je in een paar uur zo veel mogelijk te weten komen en zien van Whitehorse? Dan is het zeker tof om met een Whitehorse City tour mee te gaan van Who What Where Tours! Met een busje word je dan opgehaald bij het tourism centre in Whitehorse en zodra je instapt begint de tour eigenlijk direct. Onze gids vertelt over de geschiedenis van Whitehorse en de recente ontwikkelingen. Ze wijst je op bijzondere highlights, maar net zo goed op alledaagse plekken en neemt je mee naar bezienswaardigheden zoals Miles Canyon en het Yukon Transportation Museum waarvoor een gigantisch vintage vliegtuig staat. Tijdens de Who What Where tour vraagt onze gids ook aan ons of we weten hoe de plaats Whitehorse aan zijn naam komt? Ze vertelt ons dat de rivier, die je op de achtergrond van de foto hierboven ziet, honderden jaren terug een stuk woester was. Zo woest, dat er flinke stroomversnellingen met witte golven ontstonden die van veraf volgens de First Nations net op witte paarden leken. Oftewel een wit paard; Whitehorse. De plaatsnaam was geboren! Onze gids vertelt dit verhaald bij het kunstwerk The Whitehorse Horse dat vlakbij de brandweer op een hoge berg net buiten het centrum ligt. Dit kunstwerk staat er sinds 2011 en is gemaakt van donaties die zijn gedaan door een Yukoner, oftewel een bewoner van Yukon. Alle donaties zijn tot één kunstwerk gemaakt door Daphne Mennell en Roger Poole. Onze tour eindigt tot slot weer bij het tourism centre en binnen een paar uur, zijn we onwijs veel te weten gekomen over Whitehorse maar ook zeker over Yukon.

Miles Canyon

Whitehorse restaurants bake cafe yukon

2. Ga lekker uit eten in Whitehorse

Omdat je tijdens een groot deel van je rondreis door Yukon niet bij veel restaurantjes zal gaan eten, omdat je zeer waarschijnlijk zelf lekker op de camping gaat koken en omdat er simpelweg niet veel leuke restaurants te vinden zijn on the road, is het leuk om in Whitehorse juist wél lekker uitgebreid uit eten te gaan. Er zijn een paar toffe restaurants te vinden, denk hierbij aan:

 • Wayfarer Oyster House (hip restaurant waar je prachtige gerechtjes kunt eten en natuurlijk heel veel oesters)
 • Dirty Northern (zin in pizza? goede burgers? Dit is dé spot voor jou!)
 • G&P Steakhouse (voor een goede steak en fijne wijnen)
 • Klondike Rib & Salmon (de favoriet van heel Whitehorse. Hier kom je voor een bord verse zalm of de beroemde fish and chips)
 • Sanchez Cantina (zin in mexicaans? Dan moet je hier aanschuiven!)
 • Wood St. Ramen (als je juist behoefte hebt in een Aziatische bowl, is dit jouw spot)

Nog zin om ergens te dansen? Of live muziek te luisteren? Dan moet je kijken bij de site van What’s Up Yukon, daar vind je namelijk een overzicht van wat er allemaal te doen is qua entertainment in de stad.

Klondike Restaurant

restaurants in whitehorse

3. Drankjes doen bij een lokale bier brouwerij

Ook leuk als je ergens een drankje wilt doen: Een lokale bier brouwerij bezoeken! Winterlong Brewing is bijvoorbeeld een hele toffe in Whitehorse. Ze maken het hele jaar door biertjes zoals de Pingo Pale Ale, de Sinister Rouge Red IPA of de Mountain Hero Saison. Je kan er een glas bestellen, maar het is ook tof om een proeverij te doen. Oh en kom je er niet aan toe om langs de brouwerij te rijden? Bij sommige restaurants, zoals bij Wayfarer Oyster House, kun je deze lokale biertjes ook gewoon terugvinden op het menu. Wij proefden daar bijvoorbeeld een Sinister Rouge Red IPA!

Totem Pole

 

Whitehorse museum sam mcgee canada

4. MacBride Museum

Als je in de Yukon gaat rondreizen, is het zonde als je niet het een en ander leert over wat Yukon nou Yukon maakt en wat er jaren geleden allemaal is gebeurd. Eerlijk gezegd is het een must, want wat er vroeger allemaal heeft plaats gevonden heeft een belangrijke stempel gedrukt op dit afgelegen territorium. Het MacBride Museum is hier een ideale plek voor. Hier leer je over de Yukon’s First Nations, de Klondike Gold Rush en wat voor wildlife je bijvoorbeeld allemaal kunt tegen komen in dit territorium van Canada.

De Yukon’s First Nations zijn de oorspronkelijke bewoners van deze staat. Over hun cultuur, manier van leven en kleding zie je veel terug in het MacBridge Museum maar ook op andere plekken in Whitehorse. Iets wat helaas niet altijd zo is geweest nadat de Europeanen (via Amerika) kwamen, maar waar tegenwoordig op toffe en mooie wijze weer veel aandacht aan wordt besteed. Er zijn 14 verschillende First Nations in Yukon met allemaal een eigen gebied, eigen talen en een eigen cultuur.

Pas tegen het eind van 1700 kwamen de Europeanen naar dit deel van Canada en vanaf 1896 groeide dit enorm. Waarom? Vanwege de Yukon Gold Rush. In Dawson City werd goud gevonden en dat was de start van de legendarische Klondike Gold Rush. Al gauw nadat het eerste klompje werd gevonden, trokken duizenden mensen te voet en per vlot naar dit gebied en werd het afgelegen Dawson City ver in het noorden van Canada een grote stad. Doordat er duizenden mensen naar dit verlaten stukje aarde wilden reizen, kwamen er later paden en wegen in het gebied en grotere boten op de Yukon River. Een pittige opgave en daarover kun je ook onwijs veel leren in het museum. Ben je vooral benieuwd naar al het wildlife in Yukon? Er is een hele grote ruimte met allerlei opgezette dieren, waardoor je veel kunt leren over alles wat je in de natuur tegen kunt komen tijdens het reizen.

Whitehorse centrum

Spoorlijn in whitehorse yukon_

Horwood’s Mall

5. Geniet van een goeie koffiebreak of lunch

Wandel bij de Horwood’s Mall binnen en geniet daar van een goeie koffiebreak bij Baked Cafe (en bestel ook een frambozen scone!) of ga juist lekker lunchen bij Bullet Hole Bagels. Maak je liever zelf iets? Dan zijn er in Whitehorse ook genoeg supermarkten te vinden. Het is sowieso ook slim om hier langs te gaan als je gaat rondreizen met een camper, want hoe verder je van de bewoonde wereld komt hoe minder producten te koop zijn én hoe hoger de prijzen worden. Voor boodschappen kun je in Whitehorse terecht bij Superstore, Wykes Independent en SaveOn Foods. Vooral zin om gewoon wat souvenirs te shoppen? Dan kun je in Whitehorse zelf ook nog een paar leuke plekjes vinden, ga hiervoor naar Main Street, 4th Avenue en Front Street. Coast Mountain Sports vonden wij een toffe winkel, daar kun je veel outdoorspullen vinden en in de mall tegenover Baked Cafe zit een leuk winkeltje met woonspullen.

Miles Canyon

miles canyon brug in yukon

Seaplanes

whitehorse seaplane yukon

6. Hiken bij Miles Canyon

Zo’n 10 minuten rijden vanaf Whitehorse kun je verschillende toffe hikes doen bij Miles Canyon. Wij vonden dit een van de mooiste stukjes van wat wij gezien hebben van Yukon. Het water is hier super mooi blauw en in combinatie met het groene bos en de rood, oranje basalt achtige kliffen heb je een echt een waanzinnig uitzicht. Via de hangbrug kun je naar de overkant wandelen en in het hele natuurgebied kun je leuke wandelingen maken. Kijk dan natuurlijk wel uit voor beren, want die kun je hier echt overal tegenkomen en neem voor de zekerheid altijd bear spray en een belletje mee. Vroeger was Miles Canyon trouwens helemaal niet zo sereen en rustgevend als het nu is. De White Horse Rapids en de Miles Canyon waren namelijk een heftige uitdaging voor alle goudzoekers die aan de Klondike Gold Rush mee wilden doen. Heel wat boten hebben het hier pittig gehad en hierover kun je ook veel meer leren in het museum in de stad. De rivier is nu veel rustiger vanwege de dam die verderop is gebouwd.

Miles Canyon

miles canyon in yukon

Onderweg naar Miles Canyon

whitehorse seaplane vlucht yukon canada

7. Yukon Wildlife Preserve

Reis je met kinderen? Dan kan het leuk zijn om vanuit Whitehorse naar het Yukon Wildlife Preserve te gaan, dit vind je op de Takhini Hot Springs Road niet ver van het centrum. Je kan in het park met een bus op pad (deze gaat om 10 AM, 12, 2 PM en 4 PM) en tijdens die rit rij je langs veel dieren die je ook in het wild in de Yukon tegen kunt komen. Geen zin in de bus? Je kan ook zelf een soort wandeling maken langs alle dieren. Wij vonden het zelf iets te georganiseerd en te veel een kinderboerderij achtige vibe hebben, maar als je met kinderen reist kan het wel leuk zijn!

Yukon Wildlife Preserve

Whitehorse Yukon wildlife preserve

Whitehorse centrum

Yukon straat in whitehorse

8. S.S. Klondike & Millennium Trail

De S.S. Klondike ga je sowieso zien als je naar Whitehorse gaat. Dit reusachtige schip ligt aan de rivier en je kunt er simpelweg niet omheen. Het is een stoomboot die inmiddels niet meer vaart, maar een historische highlight is geworden in de stad. Vroeger vaarde deze boot tussen Whitehorse en Dawson City. Klondike I werd in 1929 gebouwd, in 1936 werd Klondike II gebouwd, en het voordeel van deze boten ten opzichte van andere boten was dat hij meer capaciteit had maar nog steeds wel voldeed aan de eisen om over de woeste Yukon-rivier te kunnen reizen. Vooral op plekken als Miles Canyon en de White Horse Rapids was het extreem moeilijk om te varen. De boten waren ook zo belangrijk voor de Yukon, omdat hier materiaal mee werd vervoerd om de snelweg tussen Dawson City en Whitehorse te kunnen bouwen.

Tegenwoordig is de boot dus een historische bezienswaardigheid en kun je hem van dichtbij bewonderen. Maar ook is de S.S. Klondike een ideale plek om een wandeling over de Millennium Trail te starten die je vanuit de stad wat meer de natuur in neemt. Het is een 5 kilometer lang pad dat makkelijk te belopen is en voor alle leeftijden. Je kan vanaf de Millennium Trail ook via de Yukon River Loop Trail naar Miles Canyon wandelen. 

Adaka festival

festivals in whitehorse canada

Cultural Centre

Cultural centre in whitehorse yukon

De beste tijd om naar Whitehorse te gaan? Als er zomerse festivals zijn!

In de zomermaanden zijn er verschillende toffe festiviteiten in Whitehorse. Zo kun je in juni en juli naar het Adaka Cultural Festival en de start van de Yukon River Quest is ook onwijs tof om mee te maken. Oh en ben je er 1 juli? Dan is het Canada Day! Lees hieronder meer over deze festivals:

Adaka Cultural Festival

Als je een grote interesse hebt in de 14 First Nations in Yukon en hun cultuur, dan is het onwijs bijzonder om naar het grotendeels gratis festival Adaka Cultural Festival te gaan dat in het hart van Whitehorse wordt georganiseerd. Bij het Kwanlin Dün Cultural Centre. Je kunt er optredens van traditionele drummers zien, je kunt er bijzondere workshops volgen of zien hoe kunstenaars de mooiste producten uit hun handen weten te toveren. Maar ook alleen al even bij de gallery binnen lopen en te bewonderen hoe mooi zij handschoenen van leer, bont en kraaltjes kunnen maken is ook al een aanrader. In 2019 was dit festival van 28 juni tot en met 4 juli.

Yukon River Quest

Bij de Yukon River Quest gaan verschillende peddelaars het water op om een ultieme race te leveren. Deze wedstrijd wordt ook wel “Race to the Midnight Sun” genoemd, omdat er tijdens midzomernacht gevaren wordt. In juni en juli wordt het namelijk vrijwel niet donker in de Yukon en dus ook niet bij Whitehorse en Dawson. Bij deze ‘s werelds langste jaarlijkse pedelrace varen kayakers, kanoërs, sup’ers en allerlei andere type boten waarbij je moet peddelen van Whitehorse tot aan Dawson City. Dat is dus zo’n 715 kilometer. Het is onwijs tof om de start in Whitehorse mee te maken of natuurlijk de finish in Dawson. In 2019 was deze race van 26 t/m 29 juni, waarbij de start dus op 26 juni in Whitehorse was.

Canada Day

Er is een dag waarop heel Canada rood en wit kleurt en dat is op Canada Day, op 1 juli. Op deze datum wordt als het ware de verjaardag, oftewel de onafhankelijkheid van Canada gevierd. Neem dus iets roods en wit mee als je op deze dag in Whitehorse of ergens anders in Canada bent en geniet van de parades, de festiviteiten en drankjes die dan gedaan worden!

Zo kom je in Whitehorse & Yukon

Zin gekregen om je reis te plannen? Zo regel je je trip:

 • Vlieg met Air Transat vanuit Nederland naar Vancouver, deze airline heeft vaak goed geprijsde vliegtickets naar Canada. Deze vlucht duurt ongeveer 9 uur. Boek hier je vliegticket
 • Vanuit Vancouver kun je met Air North naar Whitehorse vliegen, dit duurt iets langer dan 2 uur.
 • Eenmaal in Whitehorse staat er op het vliegveld een gratis bus shuttle klaar die je naar verschillende hotels kan brengen.
 • Prettige hotels in Whitehorse zijn: Best Western Goldrush Inn (ligt aan main street) of Coast High Country In (ook op loopafstand van het centrum).
 • Wil je vanuit Whitehorse verder reizen door Yukon? Dan kun je bij Fraserway fijne campers huren of kijk eens bij Sunny Cars voor huurauto’s!

Meer van Yukon en Whitehorse zien? Check ook onze video:

→ Bekijk hier al onze Yukon artikelen