Beren Canada

Beren in Canada: Zo blijf je veilig en kun je ze spotten!

Wie naar Canada op reis gaat, droomt er aan de ene kant van om een beer te spotten en tegelijkertijd kun je er aan de andere kant ook flinke nachtmerries over krijgen. Want een beer veilig vanuit je auto zien is prima en fantastisch, maar wat als je een zwarte beer of grizzly passeert tijdens een hike? Hier lees je meer over beren in Canada en over wat wij over beren geleerd hebben in de Yukon!

Beren in Canada, wist je dit al?

Wist je dat beren hele intelligente, nieuwsgierige beesten zijn die net zo goed kunnen zien als mensen en een enorm goed reukvermogen en hoorvermogen hebben? Grote kans dat ze jou al hebben geroken of gehoord, nog voor jij ze hebt gezien. Ander interessant weetje: Vaak zie je beren ergens rustig scharrelen of rondlopen, maar deze wollige beesten kunnen extreem hard rennen, zwemmen én klimmen. Dit is stiekem ook meteen een tip: Ren nooit keihard weg van een beer, want de kans dat ze jou inhalen is enorm. Gelukkig is het gedrag van beren best voorspelbaar en als je daar wat meer kennis van hebt, is het waarschijnlijk niet nodig dat je moet vluchten. Hoogste tijd dus om verder te lezen want we vertellen je graag hoe je veilig blijft in bear country!

De foto’s zijn niet perfect, maar dit was het vluchtige moment dat wij beren zagen in Canada in Yukon

Beren Canada spotten Beren Canada

Zo voorkom je dat je beren tegenkomt tijdens het wandelen

Een beer tegenkomen klinkt misschien tof, maar als je gewoon rustig in de natuur aan het wandelen bent… heb je daar toch echt een stuk minder zin in. Zo voorkom je dat je verrast wordt door beren tijdens het hiken:

Blijf alert tijdens het hiken. Let op bomen die kapot zijn gemaakt en waarop misschien afdrukken van een berenklauw staan. Ook voetafdrukken of vers gelegde poep kan een indicatie zijn dat er een beer in de omgeving is.

Maak geluid! Dit kan door te praten, in je handen te klappen, te zingen of door simpelweg een belletje aan je rugzak te hangen. Al zeggen ze over het laatste wel dat praten of zingen effectiever is dan een bel. Maargoed, feit is: Hoe meer geluid, hoe beter. Beren kunnen onwijs goed horen zoals je hierboven al kon lezen en als jij veel geluid maakt, zorgen ze zeker dat ze weg zijn nog voor jij ze gezien hebt.

Kies hike routes waar je voldoende zicht hebt. Loop je in een heel dik en beschut bos, dan kan je zomaar verrast worden door een beer. Probeer dus via routes te lopen waar je voldoende zicht hebt of maak eerst geluid voor je een wat dichter begroeid stuk in loopt.

Let goed op het eten dat je mee hebt! Laat geen etensresten rondslingeren, niet tijdens het hiken en ook niet tijdens het kamperen. Beren zijn veel met het verzamelen van voedsel bezig, dus als jij eten laat liggen dan komen ze daar gemakkelijk op af. Op veel campings zijn daarom ook speciale boxen en lockers te vinden, waarin je veilig je eten kunt opbergen als je bijvoorbeeld in een tentje slaapt.

Wat moet je doen als je wél beren in Canada tegenkomt in het wild?

Stel, je bent lekker aan het lopen en ondanks al je voorzorgsmaatregelen sta je toch ineens oog in oog met een beer. Met het grote aantal beren in Canada (tijdens onze Yukon trip hoorden wij dat alleen in die staat al zo’n 10.000 zwarte beren leven en 6.000 grizzly’s!) is dit echt niet zo onwaarschijnlijk als het nu klinkt, dus is het zeker niet onnodig om je hierop voor te bereiden. Wat moet je doen als je een beer tegenkomt in het wild?

Tip 1: Kun je ongezien wegkomen? Doe dit dan! Loop rustig achteruit of terug en neem hetzelfde pad terug als dat je genomen hebt. Als de beer je niet ziet of geen aandacht aan je geeft, is het het beste om gewoon kalm weg te lopen zonder aandacht te trekken. Blijf overigens wel checken of het gedrag van de beer veranderd tot je helemaal uit het zicht bent.

Tip 2: Zorg dat je in ieder geval nooit tussen een baby beer en z’n moeder komt te staan. Moeder beren, helemaal grizzly’s, zijn enorm beschermend en zullen alles doen om hun jonkie te beschermen.

Tip 3: Is de beer zich er van bewust dat jij in de buurt bent? Blijf sowieso kalm! Laat de beer op een rustige manier weten dat je een mens bent, praat bijvoorbeeld in een lage toon (in het bear safety filmpje dat wij zagen, zei de vrouw extreem simpele dingen zoals “Go away bear” and “Hello bear, I am a human, stay away bear”) en zwaai rustig met je armen boven je hoofd. Loop vervolgens zo rustig mogelijk weg en ren absoluut niet, dat kan namelijk juist voor een aanval zorgen.

Tip 4: Ken het verschil tussen een zwarte beer en een grizzly beer! Beide reageren namelijk anders op bepaalde dingen. Vaak kun je een grizzly herkennen doordat hij een soort bult in z’n nek en op z’n rug heeft. Wil je echt het verschil weten? Dan is het slimmer om wat foto’s of een goede video hierover te kijken. In Yukon heb je wel bear safety videos (bijvoorbeeld bij het Visitors’ Centre in Kluane) en daar wordt al gauw meer duidelijk over de verschillen.

Tip 5: Zie je een beer in de verte? En wil je die beer toch echt van dichterbij zien zodra je hem op veilige afstand hebt gespot? Loop er dan zeker niet op af, maar gebruik een verrekijker of een zoomlens van je camera om beter zicht te krijgen.

Tip 6: Zorg dat je een bus bear spray aan je tas, broek of riem hebt hangen en dat je die altijd meteen paraat hebt om te gebruiken. In het ergste geval is dit namelijk wat je nodig hebt als je een beer tegenkomt en vrijwel iedereen in de Yukon liep er mee rond. Deze spray kun je trouwens alleen op korte afstand (lees: 1,5 a 2 meter) gebruiken, dus grote kans dat je hem alleen nodig hebt als een beer agressief of aanvallend is. Als je goed voorbereid bent dan hoef je de bus waarschijnlijk niet eens te gebruiken en kun je hem in Canada achter laten, maar neem er sowieso een mee de natuur in als je in Yulon bent. Better be safe then sorry. Laat de bear spray trouwens wel gewoon achter in Canada, want deze bussen mogen officieel niet mee het vliegtuig in!

Komt de beer naar je toe: Registreer het gedrag!

De manier waarop een beer naar je toe zou kunnen lopen kan eigenlijk verschillende betekenissen hebben. Enerzijds kan het agressief zijn, anderzijds kan het verdedigend zijn of juist nieuwsgierig. Als ze je als een bedreiging zien zijn ze vaak defensive. Bijvoorbeeld omdat je bij hun baby in de buurt komt of bij hun net veroverde eten. Dit klinkt misschien eng, maar vaak is zo’n verdedigende houding van korte duur en stopt dat ook zodra ze merken dat jij kalm blijft en rustig weg gaat. Is de houding agressive? Dan ben je eigenlijk in iets meer problemen. Misschien zien ze je als eten of willen ze je aanvallen. Of een beer je als een maaltje ziet, zul je merken aan dat een beer heel erg gefocust is op jou. Ze lopen zelfverzekerd naar je toe met gespitste oren. Kijk hier zeker een video over als je er meer over wilt weten, want daarin kun je duidelijk het verschil tussen de verschillende houdingen zien. Je hebt bijvoorbeeld ook nieuwsgierige beren, die snuffelend en onderzoekend op je af komen. In zo’n geval is het vaak het slimst om op je buik te gaan liggen op de grond, met je benen ietsje gespreid en je handen beschermend over je nek. Blijf net zolang liggen totdat de beer weg gaat.

South Canol Road in Canada, ideale route om wildlife te zien in Yukon

South canol road Yukon Canada

Wil je een beer zien vanuit de auto? Een paar tips!

Natuurlijk is er nooit een garantie dat je op een getipte plek daadwerkelijk een beer gaat tegenkomen, maar we zullen onze inzichten en verborgen plekjes toch even op een rij zetten. Want een beer vanuit de auto zien, dat is voor een reiziger van buiten Canada misschien toch wel een bucketlistdingetje! Ohja en blijf alsjeblieft wel binnen zodra je er een spot! Veiligheid voorop en als de beer naar je auto komt toegelopen is het ook zeker slim om gauw verder te rijden.

Beren spotten in de ochtend of schemering: Een goed moment om bijvoorbeeld beren in Canada te zien is in de ochtend of juist tegen de schemering aan. Dit zijn momenten waarop beren op pad gaan en op zoek zijn naar voedsel, net als wij met ons ontbijt en avondeten moet je maar denken. Het leven van een beer draait om het vinden van eten, dus een groot deel van de dag zijn ze hiermee bezig en voor op pad.

South Canal Road in Yukon: Op deze bijzondere dirt road in Yukon hebben wij drie beren gezien overdag. Een moeder met een babytje en een beer in z’n eentje. Natuurlijk is het geen garantie dat jij daar ook dieren zult zien, maar dit was voor ons dé ideale spot om beren en ander wildlife vanuit de auto te spotten. De eerste moeder beer en haar jong zagen we eigenlijk direct bij de start (in de buurt van Faro) van de South Canol Road en de andere beer zagen we midden op de weg lopen tegen het einde aan (dus richting Carcross).

Kluane National Park in Yukon: Een plek waar veel grizzly beren leven is Kluane National Park in de Yukon. Dit is zelfs een van de plekken op aarde waar de grootste diversiteit aan grizzly’s leven. Pak ’s avonds nog eens je auto en rij een paar rondjes. Grote kans dat je hier geluk hebt! Lees hier meer over Kluane National Park

Jasper National Park: Ondanks dat het een stuk drukker is in Jasper National Park (in de staat British Columbia) dan in de staat Yukon, hebben veel mensen in het hostel waar wij sliepen in Jasper ook beren langs de weg gezien. Hou hier dus ook zeker je ogen open, al is de kans groter in het meer afgelegen Yukon. Lees hier meer over Jasper National Park

Stop niet zomaar: Misschien overbodig om te zeggen, maar stop niet zomaar als je een beer langs de weg ziet. Check eerst of er verkeer achter je zit en zet je auto ook niet midden op de weg neer. Andere auto’s hebben misschien totaal geen interesse om te stoppen of zien simpelweg niet dat jij stilstaat en botsen zo tegen je aan.

→ Bekijk hier al onze Yukon artikelen