Isla Mujeres Mexico strand

Isla Mujeres: Ideaal begin of eind van je Mexico reis! (+ 5 tips)

Een van de leukste eilanden waar wij zijn geweest tijdens onze backpack trip door Mexico was Isla Mujeres. Een ideale plek om je backpack avontuur in Mexico te beginnen of juist te eindigen. Het ligt namelijk niet al te ver van de welbekende badplaats Cancun af, waar de meeste reizigers op vliegen die naar Mexico reizen, en daarnaast kun je er extreem goed chillen. Een fijne spot om dus van je jetlag af te komen of om juist uit te rusten van je rondreis, voor je weer terug naar het vertrouwde Nederland vliegt!

Ultiem chillen op Isla Mujeres

Het eiland ligt misschien dichtbij Cancun, maar laat je daar zeker niet door afschrikken, in tegenstelling tot deze bekende kustplaats is het op Isla Mujeres namelijk over het algemeen een stuk rustiger (helemaal als je er doordeweeks naartoe gaat). Dat maakt dit eilandje ook meteen een veel fijnere keuze dan het drukke Cancun voor de start of het einde van je reis!

Isla Mujeres Playa Norte

Isla Mujeres Mexico strandIsla Mujeres Poc-Na hostel-3

Poc Na hostel Isla Mujeres

Een must: Overnacht op Isla Mujeres in het Poc-Na Hostel

Onze paar dagen op Isla Mujeres waren niet hetzelfde geweest als we niet bij het Poc-Na Hostel hadden overnacht. Dit super gezellige en knusse hostel ligt direct aan het strand en staat bekend om haar beach parties, gezellige avonden en de vele leuke andere reizigers die je hier tegen komt. Je kan hier overnachten in dorms, in prive kamers en er is zelfs een camping waar je je tentje kunt uitstellen als je die mee hebt. Een ontbijtje is vaak inbegrepen en naast dat je ‘s avonds allerlei toffe activiteiten kunt doen (naast feestjes en live muziek, worden er bijvoorbeeld ook pizza nights georganiseerd), worden er ook yoga sessies gedaan in de ochtend of je kunt Spaanse lessen volgen. Ook is het zeker aan te raden om op het prive strandje een keer in een van de hangmatten te duiken en daar een goed boek te lezen of met andere reizigers een potje beer pong of volleybal te spelen! Je kunt het Poc-Na Hostel gewoon boeken via Booking.com

Poc Na hostel Isla Mujeres-2 Isla Mujeres Poc-Na hostel Isla Mujeres wit zand mexico

Wat te doen op Isla Mujeres?

Isla Mujeres is geen groot eiland. Het is ongeveer 7 kilometer lang en minder dan een kilometer breed. Je kunt op de kaart van het eiland ook duidelijk zien waar het centrum is gevestigd en het valt ook meteen op dat alles best dicht bij elkaar ligt. Ondanks dat het niet super groot is, kun je je hier met gemak een tijdje vermaken. Niet alleen in het Poc-Na hostel, maar ook tijdens een leuke tour, op de mooie stranden of in het knusse centrum. Geef je vooral over aan de island-vibes en geniet!

1. Chillen op zonovergoten stranden en tussen wuivende palmbomen

Op Isla Mujeres kom je vooral om te relaxen, te chillen en te genieten. De mooiste stranden bezoeken is hier dan ook een must en de meeste fijne stukjes zandstrand vind je in het noorden van het eiland (daar zit ook het Poc-Na Hostel). Het strand dat het bekendst (en misschien ook wel het mooist) is, dat is Playa Norte. Verwacht hier fel turquoise water, zand dat zo wit is dat het pijn aan je ogen doet en tientallen palmbomen waar je vooral niet onder moet gaan zitten want je weet maar nooit wanneer een kokosnoot naar beneden dendert.

Isla Mujeres Playa Norte-3

Isla Mujeres Mexico stranden tips

2. Snorkelen of duiken

Rondom het eiland kun je hele leuke snorkeltours doen en bij sommige zul je zelfs walvishaaien spotten! Deze leven in het nationale park dat rondom het eiland ligt: het Garrafon Natural Reef Park. De beste tijd om deze indrukwekkende beesten te spotten is tussen de maand mei en de maand september. Een flink backpackers budget moet je er trouwens wel voor hebben, want je bent al gauw 100 euro per persoon kwijt voor deze tour!

Een andere toffe tour gaat naar het onderwater museum van Mexico, hierbij kun je een soort beeldentuin onderwater zien wat er onwijs surrealistisch uitziet. Je kunt via musamexico.org deze tour boeken (voor gecertificeerde en ongecertificeerde duikers) en dan kun je naar het onderwater museum bij Punta Sam, deze tours vertrekken namelijk zowel vanaf Isla Mujeres als vanaf Cancun.

Isla Mujeres Mexico

3. Geniet van een ijskoude Corona in het kleurrijke centrum

In het centrum vind je genoeg restaurantjes waar je kunt neerploffen en van een ijskoude Corona kunt genieten. Bestel er een portie goddelijk Mexicaans eten bij (taco’s, nacho’s, burrito’s, you name it) en je snapt dat je hier een ultieme zomeravond kunt beleven. In het centrum zitten trouwens ook genoeg leuke winkeltjes en er is een ijswinkel waar je je toetje kunt scoren: paradICE-CREAM!

Isla Mujeres Mexico centrum tips Isla Mujeres Mexico Corona beach party

4. Verdiep je in de geschiedenis van het eiland

Misschien leuk om te weten, dit eiland was een heilige plek voor de Maya’s en werd gewijd aan de godin Ixchel. Ook is het eialnd het meest oostelijke stukje Mexico dat je kunt vinden! Verdiep je in de geschiedenis en wie weet kom je nog wel meer te weten!

Poc Na hostel Isla Mujeres-3

5. Huur een fiets of golfkarretje en ga op ontdekking op Isla Mujeres

Zin om wat meer van het eiland te zien? Op sommige plekken worden golfkarretjes en fietsen verhuurd. Als je er een weet te huren heb je meteen het ideale vervoersmiddel te pakken om in de zinderende hitte het eiland te ontdekken. Rij bijvoorbeeld helemaal naar Punta Sur en bekijk daar de ruïnes van de heilige plek die voor de godin Ixchel werd gebouwd. Hier naartoe wandelen kan uiteraard ook, maar omdat er bijna geen schaduw is, is dat best pittig. Goede zonnebrandcreme meenemen is sowieso een must!

Isla Mujeres Poc-Na hostel-2

Hoe kom je op Isla Mujeres?

We zeiden net al even dat je super gemakkelijk vanuit Cancun naar het eiland kunt reizen. Neem eerst de taxi of bus vanaf je resort in Cancun, het vliegveld of het busstation naar de haven. Boek vanaf daar een overtocht en vervolgens sta je binnen een half uur aan de oever van Isla Mujeres. Je doet er dus helemaal niet zo lang over en overtochten vinden ook meerdere keren per dag plaats. Je vindt de haven vanwaar je naar het eiland kunt vertrekken bij Punta Sam, als je googled naar Catmania Punta Sam dan zul je de precieze locatie in Cancun al gauw vinden. De informatie die wij vonden is dat de ferry elk half uur gaat, tussen 6 uur ‘s ochtends en half 10 ‘s avonds. Om er zeker van te zijn wat de actuele tijden zijn, kun je het beste even navragen bij je hotel of ter plekke in de haven informeren. In een Lonely Planet van Mexico staan vaak ook de juiste gegevens. De prijs voor de ferry varieert een beetje qua waar je vandaan komt, maar ligt ongeveer tussen de 5 en 11 USD voor een enkele reis. Hou in ieder geval in je achterhoofd dat de prijzen vanaf de hotelzone in Cancun hoger liggen dan wanneer je zelf naar de haven gaat in Downtown Cancun (waar de haven dus is).

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen