Día de Muertos Mexico

Dit wil je een keer meemaken: Día de Muertos in Oaxaca

Día de Muertos in Mexico is iets dat je als reiziger eigenlijk een keer meegemaakt moet hebben. De beste plekken om dit mee te maken zijn in Oaxaca of Michoacan. Zelf was ik dit jaar in Oaxaca, een heel bijzondere ervaring!

Vliegtickets naar Mexico
De mooiste hotels in Oaxaca

Día de Muertos in Mexico

Día de Muertos in Mexico is een moment waarop de doden worden geëerd. Het is ontstaan ​​uit een combinatie van katholieke vieringen als Allerzielen en Allerheiligen en verschillende gebruiken van de inheemse bevolking van Mexico. Omdat het een beetje samenvalt met Halloween wordt er vaak gedacht dat het met elkaar te maken heeft. Dat is in principe niet zo, al zie je in Oaxaca toch wel dat de vieringen een beetje door elkaar heen lopen. Día de Muertos is zo’n bijzondere viering dat het door UNESCO tot immaterieel cultureel erfgoed is benoemd.

Wat gebeurt er tijdens Día de Muertos in Mexico?

Er wordt in Mexico vooral gelooft dat in de periode van Día de Muertos de zielen van overledenen weer terugkeren naar de aarde. Er bestaan wat verschillende ideeën over op welke data dat precies gebeurt. In ieder geval wordt er gelooft dat de zielen van mensen die zijn omgekomen door geweld eerst terugkomen. Daarna is er een dag voor de kinderen. Als laatste komen alle zielen weer terug. Op deze dagen brengen de families veel tijd door bij de graven van de overledenen of ze maken thuis altaren om daar de doden te eren. De graven en altaren zijn versierd met schedels en een bloemenzee aan oranje bloemen. Het eren van de doden doen ze met borden met eten – het lievelingseten van de overledenen, pan de muertos, glazen water, mezcal of tequila, snoepjes, cola, koffie de favoriete sigaretten van de overledene en nog veel meer. Ook branden overal heel veel kaarsen en wierook.

Día de Muertos in Oaxaca

Om het meest van de viering mee te maken, kun je je dagen het beste zo indelen:

Día de Muertos Mexico Skeletten in Oaxaca Versiering in Oaxaca

31 oktober: bezoek begraafplaats Xoxo

Families komen op deze dag samen op de begraafplaats om hun overleden familieleden te herdenken. De families doen dit door samen te eten en te drinken bij het graf en de offers te brengen. Je kunt in de stad eventueel een tour boeken zodat je wat meer over de gebruiken te weten komt. Je kunt ook op eigen houtje gaan. Neem dan een taxi want het is te ver om te lopen. Een dag later is het ook erg bijzonder om hier te zijn. De families zijn er dan niet meer, maar het is alsnog indrukwekkend om te zien dat echt alle graven versierd zijn en je kunt iets beter zien wat er allemaal wordt geofferd. Ook is het er dan een stuk rustiger.

Offers op de gravenKerkhof Xoxo

1 november: dé dag van Día de Muertos

Overdag kun je lekker rustig aan doen, want het feest barst pas aan het eind van de middag en in de avond los. Wat er op deze dag natuurlijk wel bij hoort is om je te laten schminken. Zorg dat je niet te laat in de rij gaat staan bij een van de vele stalletjes op straat, dan kun je wat langer van je schmink genieten. Voor de vrouwen: zorg ook voor een haarbandje met bloemen. Die zijn overal op straat te koop.

In de avond is er een parade door de straten van het stadje. Wij hebben hier net als vele anderen een heel stuk in meegelopen. Ook zijn er op verschillende pleintjes podia met optredens. Die hebben wij even gemist omdat we ook graag uit wilden. Door alle drukte besloten we niet te laat te gaan om de lange rijen te vermijden. We bleven tot in de late – of eigenlijk de vroege – uurtjes in Txalaparte en karaokebar La cucaracha.

Schmink Día de Muertos

2 november: optocht door calle de Manuel García Vigil

Op 2 november zijn overdag de straten van Oaxaca een stuk rustiger dan op 1 november. Gelukkig waren we per ongeluk op de goede plek om het begin van de optocht die op 2 november plaatsvindt te zien. Deze begint rond 5 uur in de middag bij calle de Manuel García Vigil. We hebben ons door een local laten vertellen dat het beter is om hier te zijn dan verderop in het centrum te staan. Niet alleen is het donker als de optocht daar aankomt en zie je een stuk minder, het is er ook een heel stuk drukker.

Optocht in OaxacaOptocht Día de MuertosOptocht Oaxaca

Waar slapen in Oaxaca?

Een van de belangrijkste tips voor je bezoekje aan Oaxaca tijdens Día de Muertos: boek je hostel op tijd! Alles zit namelijk al vroeg helemaal vol. Wij boekten ons hostel ruim drie maanden van te voren en zelfs toen was er nog amper plek te vinden. Wij boekten een paar nachten bij Hierba de Conejo hostel. Een gezellig hostel op een goede locatie, alleen de wc’s en douches waren niet al te schoon. Bij het hostel kun je een tour boeken waarmee je op 31 oktober naar het kerkhof gaat. Deze is wel heel erg duur.

Boek hier je overnachting bij Hierba de Conejo hostel

Ben je er echt op tijd bij? Boek dan je overnachting in Hostel Casa Angel. Dit hostel is wel wat duurder, maar de badkamers zijn er in ieder geval schoon. Ook hebben ze fijne kamers en een rooftop terras. Blijf je na Día de Muertos hangen? Er is twee keer in de week yoga op donatie basis. Het hostel organiseert ook een free walking tour gedaan. Tijdens deze tour proef je een boel lokale gerechten.

Wat wil je nog meer doen in Oaxaca?

Buiten Día de Muertos om is Oaxaca ook een heel leuke stad om te bezoeken. Blijf dus zeker een paar dagen langer zodat je ook dit kunt meemaken.

1. Eten in Oaxaca

Oaxaca is de culinaire hoofdstad van Mexico. Nu kun je overal in Mexico VET lekker eten, dus moet je nagaan hoe goed het hier is. Een aantal van de beste plekken om te eten zijn:

  • La Popular: veel lokale gerecht. Probeer zeker de Tlayuda met mole, een heel typisch gerecht uit Oaxaca
  • Boulenc: voor als je echt even zin hebt in goed brood. Ze hebben echt de lekkerste sandwiches voor bij de lunch en in de avond eet je hier onder andere heel lekkere pizza, maar ook andere Italiaanse gerechten als Melanzane alla parmigiana. Naast het restaurant zit de Boulenc Bakery voor lekker brood om mee te nemen.
  • A.m. cafe: lekker voor lunch
  • Mundo ceiba
  • Nuevo mundo: lekker ontbijtje
  • Los danzantes: is wat luxer en dus wat duurder maar echt heel lekker
  • Sakura Shokudou: voor je cravings naar japans
  • María Bonita: vooral leuk voor drankjes op het dakterras
  • Mezzaluna: vooral leuk voor drankjes op het dakterras

Eten bij boulenc

2. Hierve el Agua

Vanaf Oaxaca kun je naar Hierve el Agua. Dit zijn waterbronnen en een opgedroogde waterval in de bergen. Hier kun je zelf met het openbaar vervoer via Mitla naar toe. Die busreis duurt ongeveer 2,5 uur, dus ga zeker niet te laat weg. Op die manier kun je wat langer van de waterbronnen genieten!

3. Carnaval in Oaxaca

Ben je in februari in Oaxaca? Dan heb je geluk! Het is misschien geen Día de Muertos, maar op 22 februari vieren ze wel carnaval. Ook dan is er een grote optocht door het centrum van het stadje. Elke inheemse gemeente had daarin een eigen thema en eigenlijk lijkt het ook net een beetje op Halloween!

Heb jij al eens Día de Muertos in Mexico meegemaakt? Laat het ons weten!


→ Bekijk hier alle artikelen over Mexico