Wat te doen in Cancun

Wat te doen in Cancun? 7 tips voor deze populaire spot in Mexico

Hoor je Cancun, denk je aan resorts, spring break en dat waanzinnige stand. Helemaal prima natuurlijk, want er zit een grote kern van waarheid in. Maar toch willen we in dit artikel ook even laten zien dat er meer te doen is in deze veelbezochte Mexicaanse kustplaats. Ontdek de twee delen van Cancun, het goedkopere Ciudad Cancun op het vasteland en het meer toeristische schiereiland Isla Cancun.

Wat te doen in Cancun? 7 tips!

backpacken mexico cancun

1. Zon, zee & strand

Ja, het is cliche. En ja, het is voor de hand liggend. Maar ook zo waar! In Cancun kun je gewoon heel goed genieten van zon, zee & strand. De kustlijn is het mooist bij de hotels die aan de Boulevard Kukulcan liggen, oftewel bij het schiereiland van Cancun ‘Isla Cancun’ dat 23 kilometer lang is. Dit gebied wordt ook wel Zona Hoteles genoemd en dit wordt doorsneden door de brede weg Avenida Kukulcan.

2. Schildpadden kijken

In de zee van Mexico leven heel wat schildpadden en die moeten natuurlijk ergens hun eieren leggen. Dit gebeurd nog steeds, ondanks het toerisme, af en toe bij de kust van Cancun. Wanneer je over het stand loopt, kun je ook de plekken zien waar schildpadden eieren hebben gelegd want deze worden door het personeel van resorts veelal afgezet zodat mensen er niet overheen lopen. Een keer baby schildpadden vrij laten? Ook dat kan soms in Cancun, informeer daarvoor even bij het hotel waar je slaapt. Wie weet ben je er net op het goede moment en wat we hebben gehoord van mensen die het hebben meegemaakt, is het een bijzondere ervaring om te zien hoe die kleine beestjes hun weg naar de zee proberen te vinden.

Hawaii

3. Overnachten in Cancun kan ook goedkoop

Aan al die resorts en gigantische hotels in Cancun hangt natuurlijk vaak een net zo groot prijskaartje. Als je als backpacker reist, is dat iets waar je je reisbudget niet graag aan uitgeeft. Omdat wij tijdens onze reis naar Mexico eerst een (lange) overstap in Philadelphia hadden, besloten we de uitdaging aan te gaan en op zoek te gaan naar een betaalbare kamer om zo te bewijzen dat Cancun ook met een beperkt budget mogelijk is. We vonden onder andere allerlei goedkope hotels in het centrum (en dus niet aan het strand) van Cancun, maar omdat we in Cancun wilde blijven voor die waanzinnige blauwe zee wilde we ook echt aan de kustlijn slapen. Uiteindelijk vonden we toen Hostal Mayapan, dat een soort ho(s)tel is en het uiterlijk heeft van een Maya tempel. Hier kun je slapen in gigantische dorms vanaf 12,- euro per nacht maar je vindt er ook double rooms waarbij je ongeveer 20,- euro per persoon per nacht betaald. Uiteindelijk boekte wij The Royal Caribbean Resort en dit koste 50,- euro per persoon per nacht. Waarom we toch wat meer voor dit hotel hebben neergelegd? Dit hotel ligt gunstiger t.o.v. de zee, namelijk aan de Boulevard Kukulcan en het zwembad is gigantisch groot! Goedkopere en minder luxe opties in het centrum zijn Grand Royal Lagoon, Ramadan Cancun City en Hostel Haina.

4. Tortilla’s en guacamole maken tijdens een kookcursus in Cancun

Houd jij ook zo van Mexicaans eten? De smaak van avocado in een verse guacamole, warme tortilla’s met spicy gehakt en verse groentes? In Cancun kun je het volop eten, maar er zijn ook plekken waar je het zelf kunt bereiden! Wij vonden op Tripadvisor de kookschool Can Cook waarbij je op pad gaat met Claudia en Lorenzo en Chikle Prehispanic Cooking Class, waarbij je in de keuken aan de slag gaat met Cheff Fabiola Ceballo.

Isla Mujeres Mexico Corona beach party

5. Surf’s up in Cancun!

De zee in Cancun is niet altijd rustig te noemen, met als gevolg dat je hier genoeg surflessen kunt pakken. Neem een standaard surfles, kies voor stand-up paddling of ga kite surfen. Voor elk type surfer is er wel iets te vinden.

6. Ontdek het onderwatermuseum van Cancun: MUSA

Duiken of snorkelen kun je in Mexico als geen ander, maar het hoogtepunt van de onderwaterwereld van Cancun is toch wel het onderwatermuseum MUSA. Voor een ticket van 45,- dollar kun je twee uur lang een duik in het diepe nemen en deze magische plek ontdekken. Je vindt er vervolgens meer dan 470 beelden die soms hun eigen leven lijken te zijn gaan leiden en af en toe zwem je een schildpad of andere kleurige vissen tegemoet.

7. De maya ruines rondom Cancun

Mexico staat natuurlijk bekend om haar maya ruines, maar welke kun je goed vanuit Cancun bezoeken? Eigenlijk mag je het welbekende Chitzen Itza sowieso niet overslaan. Maar andere mooie plekken zijn Ek Balam, El Rey of Coba. Coba doet zelfs een beetje aan Chitzen Itza denken, maar is wel stukken kleiner en in de buurt is ook een Cenote van Coba te vinden. Dit is een ondergrondse poel waarin je kunt zwemmen. Een andere plek om ondergrondse poelen te bekijken is bij het nationale park Aktun-Chen.

backpacken-mexico-chitzen-itza

Ooit in Cancun geweest?

Laat hieronder weten wat jij een niet te missen activiteit vond? Altijd leuk om te horen!

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen