backpacken-mexico-chitzen-itza

De mooiste Maya tempels in Mexico

Dat Mexico boordevol staat met Maya tempels is vrijwel niemand onbekend. Een van de meest bekende Maya ruïnes is Chitzen Itza en is bij veel mensen bekend omdat dit een van de zeven wereldwonderen is. Toch kent dit Midden Amerikaanse land nog tal van andere Maya tempels die het zeker waard zijn om te bezoeken. In dit artikel ontdek je de mooiste Maya tempels van de Yucatan en de rest van oost Mexico.

5 Maya tempels die je gezien wilt hebben

1. Maya stad Chitzen Itza

Dichtbij het koloniale stadje Valladolid in de Yucatan, vind je de meest bekende Maya ruïne van Mexico: Chitzen Itza. Hoogtepunt van deze eeuwen oude Maya stad is de grote piramide van Kukulcán. Rondom deze welbekende piramide vind je tal van kleinere ruines en samen vormen deze tempels de gehele Maya stad Chitzen Itza. Met name de piramide van Kukulcán (die in Mexico ook wel El Castillo wordt genoemd) is zo bijzonder, omdat deze tempel een bijzondere akoestiek heeft. Als je er bent moet je maar eens hard in je handen klappen en goed lusiteren naar het weerkaatsende geluid. De Maya stad Chitzen Itza is inmiddels onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst én uitgeroepen tot een van de zeven moderne wereldwonderen. Nog een tip voor als je deze Maya stad wilt bezoeken: Ga er vroeg naar toe! Na twaalf uur ‘s middags wordt de tempel namelijk overspoeld met bussen vol toeristen uit Cancun of andere omliggende stadjes.

2. Tulum: Maya ruïne aan de kust

Gelegen aan het strand en een fel blauwe zee vind je de Maya stad Tulum. Deze Maya tempel is op de rand van een klif gebouwd, omdat hier ooit een haven was. Een bijzondere ruïne dus, dankzij haar uiterlijk en bijzondere ligging in de staat Quintana Roo in de Yucatan. Ook bij deze Maya tempel geldt, dat het aan te raden is om de tempel vroeg te bezoeken. ‘s Middags is het sowieso te heet en ‘s ochtends kun je ook gemakkelijker een verfrissende duik nemen bij het strandje naast de tempel.

3. De grote Maya stad Coba

Coba was ooit een van de grootste Maya steden van Mexico. Een deel van deze Maya tempel is nu te bezoeken, maar het overgrootte gedeelte ligt nog verscholen in de jungle die je eromheen vindt. Ook hier vind je net als in Uxmal een hoge piramide, die het centrale punt vormt van de Maya stad. Coba ligt net als Chitzen Itza dichtbij Valladolid en is dan ook goed te combineren met dit koloniale stadje.

4. Maya tempel in de jungle: Palenque

Middenin de jungle van Chiapas vind je de Maya stad Palenque. Je vindt hier grote bouwwerken die je mag beklimmen en gedetailleerde afbeeldingen die je nog beter kunt bekijken in het bijbehorende museum. Met name de tempel Inscripties is in Palenque een opvallend beeldkenmerk en kan je misschien wel bekend voorkomen van de voorkant van één van de Lonely Planets over Mexico. Ook de Maya stad Palenque staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is door haar groene omgeving een bijzondere plek om te zijn. Vergeet ook niet om langs de watervallen te lopen als je Palenque bezoekt, deze zijn meer dan mooi.

5. Maya stad Uxmal en de piramide van de tovenaar

Ook Uxmal is een Maya stad die je niet wilt missen als je in Mexico bent. Deze Maya tempel vind je dichtbij het koloniale stadje Merida. Met name de piramide van de tovenaar is met haar hoogte van zo’n 40 meter erg bijzonder om te zien. Maar net als bij Chitzen Itza staan om dit bekende bouwwerk ook kleinere ruïnes die het waard zijn om even te bekijken.

Maya tempels op de kaart van Mexico

Benieuwd geworden naar de plekken waar je deze Maya tempels in Mexico kunt vinden? We hebben ze op onderstaande kaart aangegeven. Zo kun je je rondreis goed aanpassen op de Maya route die door oost Mexico loopt.

backpacken mexico route

In ons boek Backpack Bestemmingen staat een uitgebreide route voor een reis door Mexico, bestel het boek online via Bol.com

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen