Reisblog Mexico Valladolid Chitzen Itza

Chillen bij de cenotes en bezienswaardigheden in Valladolid en een dagtrip naar Chitzen Itza

Tijdens ons backpack avontuur naar Mexico verbleven we als eerst in Cancun (om even bij te komen) en bezochten daarvoor tijdens onze overstap Philadelphia. Check deze blog anders even over Cancun & Philadelphia. Zolang je in Cancun bent heb je eigenlijk constant het gevoel dat je niet het échte Mexico ervaart, dus zodra we in Valladolid aankwamen maakte mijn hart een sprongetje. Kleurrijke huisjes, koloniale kerken, authentieke restaurantjes én in de omgeving zijn veel cenotes te vinden. Lees hier alles over de cenotes en bezienswaardigheden in Valladolid, maar ontdek ook hoe wij onze dagtrip naar de welbekende Maya tempel Chitzen Itza hebben gepland.

Valladolid: Oudste stad in de Yucatan

In vergelijking met Cancun is Valladolid volledig anders. Geen grote resorts, geen uitgestrekt strand, maar juist klein, gezellig en volgebouwd met pastel kleurige huisjes. Het middelpunt van Valladolid is het park Parque Francisco Cantón, waaraan je ook de grote kerk vindt. Maar daarnaast vind je in de oudste stad van de Yucatan ook cenotes, vele souvenirwinkeltjes, super lekker Mexicaans eten (vooral Pollo Pibil is een aanrader!) en oneindig veel kleurrijke straatjes waarin je kunt verdwalen.

Zwemmen in een cenote in Valladolid

De eerste twee dagen hebben wij vooral rondgedwaald door Valladolid en een cenote bezocht (voor de duidelijkheid, cenotes zijn een soort ingestorte grotten waarin bovengrondse poelen zijn ontstaan). Via de Lonely Planet kwamen we er achter dat op zo’n 10 minuten lopen van ons hotel de cenote Zaci te vinden was. We hadden er online al wat foto’s van gezien (Google eens “Cenote Mexico”, indrukwekkende foto’s gegarandeerd!) en aangezien het nogal heet was, werden een handdoek en zwemspullen al snel in een tas gegooid. Qua uitzicht werden de verwachtingen zeker waard gemaakt, maar ik moet wel toegeven dat ik (maar misschien komt dat door een ongegronde angst voor algen en vervuild water) er niet in ben gesprongen. Jeroen trouwens wel, dus die staat ook op de foto!

backpacken-mexico-chitzen-itza

Maya tempel Chitzen Itza

De dag erna stond Chitzen Itza op de planning. Rond 6u ‘s ochtends stonden we op, hebben toen even snel bij de Oxxo een yoghurt ontbijtje gehaald en vervolgens zijn we op goed geluk naar het busstation gegaan. Daar waren een paar andere toeristen met hetzelfde idee, maar qua drukte viel het gelukkig mee. Na een busritje van 45 minuten en zo’n 200 pesos per persoon minder (buskaartje & entree ticket) stonden we voor hét beeldkenmerk van de Yucatan: Chitzen Itza! Je vindt hier niet alleen de welbekende Piramide van Kukulcán, ook wel bekend als El Castillo, maar ook een aantal kleinere ruines. Wat ook leuk is om te weten, als je in je handen klapt als je voor de Piramide van Kukulcán staat weerkaatst een geluid terug dat lijkt op regendruppels! Magisch maya geheim.

Chitzen Itza tip

Wanneer je naar Chitzen Itza gaat is het aan te raden om vroeg te gaan, want rond 12 uur loop je al tussen de massa’s mensen. Elke dag komen er namelijk meerdere tours vanuit Cancun en ik kan je vertellen, die bussen zitten propvol! Ook zijn er ‘s ochtends vroeg minder souvenir-verkopers, waardoor je rustiger naar alles kunt kijken.

Voorbereiden

Wanneer je zelf een reis naar Mexico wilt boeken, is het aan te raden om een aantal keer vliegtickets te vergelijken. Wij hebben veel tickets van boven de 1000,- gezien, maar uiteindelijk is het voor 775,- gelukt op de vliegticket vergelijk site Skyscanner.nl. Best trots op, aangezien het hoogseizoen was ;) ook helpt het om doordeweeks te kijken in plaats van in het weekend!

Tequila & Casona de Valladolid

Wanneer je weer terug bent in het centrum van Valladolid moet je ook zeker ergens Tequila proeven. In bijna elk souvenirwinkeltje rondom het Parque Francisco Cantón wordt het aangeboden. Ook is het leuk om even bij het restaurant Casona de Valladolid binnen te lopen, je vindt dit restaurant bij Calle 41. Niet per se voor het eten, maar vooral om de grote mozaiek fontein die je vindt op het binnenplaatsje (zie ook bovenstaande foto). Verder vind je bij sommige winkeltjes piñatas, typische Mexicaanse verjaardagsversiering, ook leuk om eens te zien!

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen