Valladolid in Mexico

Dit wil je doen in en rondom Valladolid, Mexico

Wie bij Yucatan alleen denkt aan feestjes en eindeloze stranden heeft het mis! Je vindt er namelijk ook zeker het authentieke Mexico, vooral in het stadje Valladolid. Dit koloniale stadje is de ideale basis om het binnenland van dit deel van Mexico te verkennen en ook van de stad zelf maakte mijn hart een sprongetje. Kleurrijke huisjes, koloniale kerken, authentieke restaurantjes én in de omgeving zijn veel cenotes te vinden. Ik vertel je er alles over! Natuurlijk deel ik ook informatie over hoe je vanaf hier Chichén Itzá bezoekt.

Valladolid: alles over de oudste stad in de Yucatan

Vliegtickets naar Mexico vergelijken
→ Overnachtingstip: Hotel Casa Bamboo of La Candelaria
→ Mega handig: boek deze16-daagse privérondreis in Mexico

Valladolid mexico kerk

Valladolid centrum mexico

Op pad in Valladolid

In vergelijking met Cancun en andere plekken in Yucatan is Valladolid volledig anders. De stad werd opgericht in 1545 op de plek van een oude Mayastad. Het was vroeger de op twee na belangrijkste stad in Yucatan, maar tijdens de oorlog tussen de Maya-troepen en het Mexicaanse leger zijn er veel belangrijke gebouwen verwoest. Gelukkig vind je er nu nog steeds veel pastelkleurige huisjes en zeker geen grote resorts en druk massa toerisme hier.

Calzada de los Frailes & Parque Francisco Cantó

Loop zeker even naar de Calzada de los Frailes, een van de meest kleurrijke en mooiste straten van Valladolid. Ga ook naar het centrum van de stad, daar vind je Parque Francisco Cantón, waaraan je ook de grote kerk vindt. Rondom dit park kun je heerlijk dwalen door de straatjes, winkelen in de vele souvenirwinkeltjes en super lekker Mexicaans eten. Vooral Pollo Pibil is een aanrader!

Tequila proeven in Valladolid

Ga ook zeker ergens Tequila proeven. In bijna elk souvenirwinkeltje rondom het Parque Francisco Cantón wordt het aangeboden. Loop ook even binnen bij restaurant Casona de Valladolid, je vindt dit restaurant bij Calle 41. Niet per se voor het eten, maar vooral om de grote mozaïekfontein die je vindt op het binnenplaatsje. Verder vind je bij sommige winkeltjes piñatas, typische Mexicaanse verjaardagsversiering, ook leuk om eens te zien!

Verken de omgeving van Valladolid

Gebruik de oudste stad van Yucatan verder als basis om ook meer van de omgeving te verkennen. Neem bijvoorbeeld een duik in een van de vele cenotes (hieronder tippen we je een paar cenotes die je zeker niet wilt missen als je in Valladolid verblijft) én bezoek natuurlijk vanaf hier Chichén Itzá. Yep, Valladolid is een ideale uitvalsbasis om Chitzen Itza te bezoeken!

→ Lees ook: Ontdek alles over de Maya tempels in Mexico

Ga zwemmen in een cenote dichtbij Valladolid

De eerste twee dagen hebben wij vooral rondgedwaald door de straten van Valladolid, maar we bezochten ook een cenote. Cenotes zijn een soort ingestorte grotten waarin bovengrondse poelen zijn ontstaan. Rondom Valladolid vind je er tientallen en stuk voor stuk zijn ze echt prachtig om te bezoeken. Ze lijken bijna uit een sprookje te komen, helemaal de cenotes waarbij er wortels van bomen en planten door het water heen groeien of de cenotes met kleine gaatjes waar het licht door binnen stroomt. Kies er een paar om te bezoeken en ga vroeg op de dag, later in de middag wordt het veel drukker en die rust maakt de cenotes juist zo magisch mooi. Wij vonden zelf deze cenotes echt prachtig!

1. Cenote Zaci

Via de Lonely Planet kwamen we er achter dat op zo’n 10 minuten lopen van ons hotel de cenote Zaci te vinden was. We hadden er online al wat foto’s van gezien (Google eens “Cenote Mexico”, indrukwekkende foto’s gegarandeerd!) en aangezien het nogal heet was, werden een handdoek en zwemspullen al snel in een tas gegooid. Qua uitzicht werden de verwachtingen zeker waar gemaakt, maar ik moet wel toegeven dat ik (maar misschien komt dat door een ongegronde angst voor algen en vervuild water) er niet in ben gesprongen. Jeroen trouwens wel, dus die staat ook op de foto!

2. Cenote Samula

Deze cenote bevindt zich ondergronds en helemaal aan de bovenkant van de grot zit een gat waar zonlicht door naar binnen valt. Dit zorgt voor een ongelofelijk mooie en unieke ervaring die je niet wilt missen. Probeer daarom op een zonnige dag te gaan voor het beste effect. Met je een kaartje voor Samula, heb je trouwens ook direct toegang hebt tot de X’kekén cenote!

3. Cenote Oxman

Cenote Oxman, een van de mooiste maar minder bekende cenotes in Valladolid! Door het gat bovenin zijn er veel wortels van bomen die naar het water toe groeien en dat ziet er echt prachtig uit. En dat niet alleen, je kunt hier het water van de cenote met een slingertouw inspringen. Super leuk, ook om naar anderen te kijken. Een tip: volg de aanwijzingen op Google Maps niet te letterlijk als je deze cenote bezoekt, dan mis je namelijk de afslag. Zorg dat je alleen de afslag neemt waar het bord met “Cenote Oxman” staat.

4. Cenote Suytún

Deze cenote doet het goed op foto’s door het plateau in het midden. Dat is namelijk dé perfecte plek om een mooie foto te maken. Als je op het juiste moment van de dag komt, valt er ook nog eens een prachtige lichtstraal naar binnen. Houd er wel rekening mee dat het hier vaak erg druk kan zijn en dat je soms in de rij moet staan om op het platform te komen. Wil je de drukte vermijden, dan is het slim om zo vroeg mogelijk te komen, maar dan mis je helaas wel de mooie lichtstraal.

→ Lees ook: Cenote Suytun: een trip naar de mooiste Mexicaanse ‘onderwereld’

valladolid cenotes

Valladolid oldtimers

Alles over je bezoekje aan de Maya tempel Chichén Itzá

Vanuit Valladolid kun je ook de Maya tempel Chichén Itzá bezoeken. Rond 6 uur ‘s ochtends ging de wekker, waarna we snel bij de Oxxo een yoghurt ontbijtje hebben gehaald. Daarna zijn we op goed geluk naar het busstation gegaan. Er waren een paar andere toeristen met hetzelfde idee, maar qua drukte viel het gelukkig mee. Na een busritje van 45 minuten en zo’n 200 pesos per persoon minder (buskaartje & entreeticket) stonden we voor hét beeldkenmerk van Yucatan: Chichén Itzá! Je vindt hier niet alleen de welbekende Piramide van Kukulcán, ook wel bekend als El Castillo, maar ook een aantal kleinere ruïnes. Leuk weetje: wanneer je in je handen klapt als je voor de Piramide van Kukulcán staat, weerkaatst een geluid terug dat lijkt op regendruppels! Magisch Maya geheim.

Chichén Itzá tips:

  • Wanneer je naar Chichén Itzá gaat is het aan te raden om vroeg te gaan, want rond 12 uur loop je al tussen de massa’s mensen. Elke dag komen er namelijk meerdere tours vanuit Cancun en ik kan je vertellen, die bussen zitten propvol! Ook zijn er ‘s ochtends vroeg minder souvenirverkopers, waardoor je rustiger naar alles kunt kijken. Het park is geopend van 8:00 uur tot 16:30.
  • Je kunt in Chichén Itzá gebruik maken van een gids, maar je kunt ook met een audioguide het park door. Deze koop je via een online app voor €5,-. Dat is veel goedkoper dan de lokale gidsen. Ook is de app heel uitgebreid en leidt hij je via een goede route door het complex.
  • Dichtbij Chichén Itzá vind je nog een cenote: Cenote Ik Kil. Dit is een van de bekendste in heel Mexico en is echt ontzettend mooi. Helaas is dat alom bekend en wordt deze cenote door vele tours bezocht. Wanneer je zo vroeg bij de Maya tempel bent geweest, kun je wel net voor de drukte een duik in het water nemen. Aanrader!
  • Chichén Itzá is mega populair en daardoor vaak heel druk, als alternatief kun je ook de Maya-tempel Ek Balam bezoeken. Deze tempel is wel wat kleiner dan Chichén Itzá, maar hij ligt dieper in de jungle en dat maakt hem minstens even mooi. Vanaf hier kun je naar de X’Canche cenote. Ook deze is een stuk rustiger.

backpacken-mexico-chitzen-itza

Valladolid in Mexico

Zo plan je je reis naar Valladolid

Zin gekregen om Valladolid met eigen ogen te bewonderen? Hieronder vind je tips om je reis te plannen!

Vliegtickets

Wanneer je zelf een reis naar Mexico wilt boeken, is het aan te raden om een aantal keer vliegtickets te vergelijken. Wij hebben veel tickets van boven de 1000,- gezien, maar uiteindelijk is het voor 775,- gelukt op de vliegticket vergelijk site Skyscanner.nl. Best trots op, aangezien het hoogseizoen was ;) ook helpt het om doordeweeks te kijken in plaats van in het weekend!

Dit geldt vooral wanneer je rechtstreeks naar Cancun vliegt. Er zijn natuurlijk veel meer manieren om de stad te bereiken. Zo ligt het voor veel mensen op de route van het noorden van Mexico naar Guatemala en/of Belize, of juist op de route van Midden-Amerika naar Mexico-Stad. Vanaf Mexico-Stad kun je voor veel minder geld vliegen als je bijvoorbeeld via Madrid gaat en je ziet dan nog veel meer echte authentieke Mexicaanse plekken. Kijk dus vooral naar wat bij je reisplannen past!

Verder met de bus

Tijdens ons backpack avontuur in Mexico verbleven we eerst in Cancun om even bij te komen van onze heenreis. Vanuit Cancun zijn wij doorgereisd naar Valladolid. Je kunt ook eerst door reizen naar Tulum, Isla Holbox, Isla Mujeres en dan via Valladolid je reis door Mexico vervolgen. Ben je al aan het reizen in Mexico? Dan kun je Valladolid ook goed bereiken vanaf Bacalar of Campeche. De bustickets kun je vooraf online boeken, maar omdat het om korte afstanden gaat, kun je ze ook gemakkelijk regelen op het lokale busstation.

Hostels en hotels

In Valladolid vind je vele hotels en hostels. Dit zijn een aantal mooie plekken om te slapen:

Hotel Casa Bamboo, Valladolid

Ben jij al eens in Valladolid geweest?

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen