cenote suytun valladolid

Cenote Suytun: Een trip naar de mooiste Mexicaanse ‘onderwereld’

Een cenote is een ondergrondse watergrot, vaak gevuld met felblauw water. In Mexico zijn ruim 3000 cenotes te vinden. Bizar veel dus! De Maya’s zagen deze plekken als een poort naar de onderwereld, een soort heilige plek. Ze gebruikten deze plekken om offers te brengen aan hun Goden. Ja, dat lees je goed, menselijke offers…! Inmiddels wordt dit al lang niet meer gedaan, maar zijn de cenotes een van de vele redenen om een reis naar Mexico te maken. Mooie natuurverschijnselen die je simpelweg gezien wilt hebben. Uit de vele cenotes die wij hebben bezocht is onze favoriet de Cenote van Suytun. Deze betoverd en maakt je stil op hetzelfde moment. Hieronder geven wij je enkele tips voor je bezoek aan deze cenote!

Cenote suytun mexico

Cenote Suytyun

De Cenote Suytun kwam ik toevallig tegen op Instagram, enkele dagen voor onze reis naar Mexico. En het eerste wat ik dacht: Dit ziet er zo gaaf uit! Een bezoek aan deze cenote werd dus een must tijdens onze reis. De cenote bleek een ondergrondse grot, waar het muisstil is en je meteen het gevoel krijgt alsof je de ‘onderwereld’ betreden hebt. Het water in deze cenote is ondiep, je mag er dus niet in duiken, maar snorkelen of afkoelen gaat prima.

In het midden van de cenote vind je een platform, dit is er door de eigenaars bijgebouwd en hoorde dus niet oorspronkelijk bij de cenote. De naam Suytun betekent ‘centrale steen’ dit is een verwijzing naar het platform in de cenote. En gelukkig hebben ze dat gebouwd, want dankzij het platform kan je er super gave foto’s maken!

cenote suytun entree bord

cenote suytun trap

cenote suytun grot

Hoe kom je bij Cenote Suytun tijdens je Mexico reis

De Cenote Suytun ligt op een kleine afstand van Valladolid en het wereldbekende Chichen Itza. Hierdoor is het leuk om onderweg naar deze locatie even de cenote aan je planning toe te voegen en erbij te stoppen. Gek genoeg bezoeken veel toeristen al de populaire en druk bezochte Cenote Ik Kil, maar de Cenote Suytun is een prachtig en minder druk alternatief!

Met een huurauto rij je het makkelijkst naar Cenote Cuytun

Je bereikt de cenote het best met een huurauto, er zijn ook bustours die er stoppen, maar hierdoor gaat het mysterieuze element van alleen aanwezig zijn op deze locatie wel een beetje verloren. Een huurauto huren kun je trouwens makkelijk doen via Sunny Cars, mocht je die nog niet geboekt hebben.

  • Afstand van Chichen Itza – 50 minuten rijden – 55km
  • Afstand van Valladolid – 13 minuten – 8 km
  • Afstand van Tulum – 1 uur 19 minuten – 94 km

Zo vind je de weg

Navigatie tip! Wanneer je reist door Mexico en geen Mexicaanse SIM hebt, kan je het best de app Maps.me downloaden. Deze app geeft de exacte reisroute weer zonder dat je internet nodig hebt. Je moet enkel op hotel even de kaart van Mexico downloaden en dan ‘Chan Suytun’ als navigatiepunt ingeven (20°41’54.03”N  88°07’34.96”W).

Wat kan je verwachten op de locatie

In de Suytun Ranch vind je twee cenotes, de belangrijkste en mooiste is natuurlijk de Suytun Cenote. Hij staat bekend om zijn licht ingang in het midden van de cenote. Hierdoor kan er daglicht binnendringen dat prachtig weerkaatst op het water en je zo naar boven lijkt te kunnen kijken.

De cenote is toegankelijk via een stijle trap (die voorzien is van stenen en een touw), mensen die minder goed te been zijn, slaan een bezoek aan deze cenote dus het best wel over. De stenen in de cenote zijn ook vaak vochtig waardoor ze slipperig zijn en het gevaarlijk kan worden. Goede schoenen kan dus handig zijn!

cenote suytun valladolid mexico cenote suytun

Entreeprijs

Wanneer je op de locatie komt betaal je een entreeprijs van 120MXN pesos – 6,50 dollar – 5,80€, voor de reddingsvesten (die verplicht zijn om te mogen zwemmen in de cenote) betaal je 30 MXN pesos – 1,6 dollar – 1,45€ per persoon. Je kan de cenote bezoeken van 09u00 ’s morgens tot 18u00 ’s avonds. Er zijn verder lockers, kleedkamers en douches aanwezig op de locatie, dus nadat je hebt gezwommen of er voor kun je die makkelijk geburiken. Wil je de cenote bezoeken zonder al te veel toeristen? Zorg dan dat je rond 09u00 ’s morgens aanwezig bent. Rond 10u00 arriveren namelijk de eerste tourbussen!

Wat is handig om mee te nemen?

  • Snorkelmateriaal: Wil je gaan snorkelen in de cenote, zorg dan dat je je eigen snorkelmateriaal bij je hebt. Niks zo hygiënisch als je eigen snorkelspullen. Daarnaast mag je zeker je zwembroek of bikini niet vergeten en een handdoek om je af te drogen.
  • Biologische zonnemelk: Het water in cenotes is fragiel. Hierdoor kan het ‘wildlife’ in de cenotes worden aangetast door vervuilende zonnemelk. Daarnaast zijn niet-natuurlijke zonnefilters niet enkel schadelijk voor de natuur, maar ook voor je eigen huid. Het is wetenschappelijk bewezen dat de chemische filters een directe oorzaak zijn van het wereldwijd afsterven van de koraalriffen. Behandel de natuur en omgeving dus met respect en ga voor een biologisch gecertificeerde zonnebrandcreme.
  • Een zaklamp en fotocamera: Een cenote is een donkere plaats, je bevindt je namelijk onder de grond. Indien je graag wat meer licht wenst voor het nemen van je foto’s kan je gebruik maken van een zaklamp om je foto’s en de ruimte extra te belichten.

Wil je de cenote zien met dé lichtstraal? Dit is het beste moment

Wanneer je voor de ultieme foto, met de lichtstraal die door de opening van de grot valt, wilt gaan, dan moet je vooral heel veel geluk hebben. Je hebt ten eerste een zonnige dag nodig met weinig wolken. Maar daarnaast is er het nodige stof in de lucht voor nodig om de prachtige ‘beam’ te krijgen. Indien deze twee voorwaarden zijn voldaan en je in de vroege namiddag op de locatie bent, dan kan je kans hebben om de perfecte lichtstraal te zien en kun je de ultieme foto maken. Wij konden een glimps opvangen van een ochtend ‘beam’ (deze valt nog niet volledig door de opening) en dat was ook al super mooi om te zien!

Hier vind je al onze Mexico artikelen →