Palenque in Mexico

Ontdek Mayastad Palenque in het hart van Mexico

Je kan er wandelen en klimmen in een oude mayastad. Er zijn waanzinnig mooie watervallen verstopt in de omliggende jungle. En omdat het er zo mooi is, heeft Palenque ooit de voorkant van de Mexico Lonely Planet gedomineerd. Lees gauw verder en ontdek waarom Palenque op je rondreis door Mexico niet mag ontbreken.

Tempel van de Inscripties in Palenque

Palenque mexico

Mayastad Palenque

Palenque ligt niet in de Yucatan, maar in de deelstaat Chiapas in Mexico, net iets meer naar het zuiden van het land als je vanaf Cancun kijkt. Je hebt een ‘gewoon’ centrum in Palenque, maar de reden dat je hier naartoe gaat is de oude Mayastad die je in Palenque vindt. Deze stad bestaat uit een aantal mooi gerestaureerde bouwwerken en het gerucht gaat dat een groot deel van de mayastad nog niet eens is blootgelegd. Onze favoriet in de Mayastad? De Tempel van de Inscripties. Tevens de tempel die ook ooit op de voorkant van de Mexico Lonely Planet stond. Toch zijn ook de omliggende bouwwerken het bekijken waard en het toffe is, dat je op sommige ook mag klimmen en gewoon naar boven kunt lopen. Betreed bijvoorbeeld de treden van de Tempel van de Zon (Templo de la Sol) of de Tempel van het Kruis (Templo de la Cruz). Op verschillende tempels zijn ook mooie tekeningen terug te vinden en een aantal andere kun je bekijken in een van de nabijgelegen musea: Palenque Archaeological Site Museum.

Tempel van de Zon & Tempel van het Kruis in Palenque

Het paleis in Palenque

Palenque paleis Mexico mayastad Paleis Palenque mayastad tempelMexico palenque jungle

Wil je de Mayastad in Palenque ontdekken?

Je kan in Palenque overnachten en wanneer je dit doet, is het aan te raden (net als bij Chitzen Itza dat je goed kunt bereiken vanuit Valladolid) om vroeg op pad te gaan. Ben je de meeste toeristenbussen voor en kun je de stad een beetje zelf ontdekken. Niet zo’n vroege vogel of juist fan van zonsondergangen? Dan is het ook aan te raden om juist aan het einde van de dag te gaan en de zon te zien zakken bij de Mayastad. De tempels veranderen en komen tot leven als je ze ziet in de ondergaande zonnestralen. Anderzijds, als je vroeg gaat, zijn er ook nog niet zoveel souvenirverkopers. Net zoals bij Chitzen Itza kunnen die ook in Palenque aardig aanwezig zijn langs de verschillende wandelpaden.

Tempel van de Graaf, oftewel Templo del Conde

Bezoek ook de jungle van Palenque

De ruines van de Mayastad van Palenque worden omringd door een prachtige jungle. Wanneer je bent uitgekeken, vergeet niet om hier ook even in te duiken. Er zijn verschillende paden die je mee nemen naar watervallen of andere mooie plekken in de natuur. Wij kwamen zo bij een hangbrug een van de mooiste watervallen tegen!

Palenque jungle waterval mexico

Overnachten in Palenque?

Wij wilde 1 nacht overnachten in Palenque. Op het zien van de tempels na is er namelijk niet heel veel te doen in het stadje. Uiteindelijk hebben wij er niet eens overnacht, we kwamen namelijk ‘s ochtends vroeg aan (rond 7 uur) en zijn toen in een hotel ingecheckt. Daar hebben we onze spullen neergelegd en zijn vervolgens al vrij snel naar de Mayastad gegaan. Daarna zijn we terug gegaan naar het busstation om te kijken of er de volgende ochtend vroeg weer een bus zou vertrekken, maar die bleek alleen ‘s nachts te rijden. Toen hebben we besloten diezelfde nacht nog een bus te nemen naar een volgende bestemming. Iets om rekening mee te houden dus, als kunnen de bustijden uiteraard ook aan verandering onderhevig zijn. Overnachten kan overigens wel prima in het centrum, al hoorde we dat ho(s)tels tussen het stadscentrum en de Mayastad nog leuker zijn dan die in het centrum. Deze hebben we echter niet zelf getest.

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen