Backpacken Midden Amerika Antigua Guatemala

7 grappige dingen die je nog niet wist over Guatemala

Tijdens onze reis in Guatemala hebben we een hele leuke gids gehad die echt honderden dingen wist te vertellen over het land, de cultuur en gewoontes. Maar ook heeft hij ons een paar hele bizarre en grappige dingen wijs gemaakt. We hebben geen idee of het honderd procent waar is, ergens willen we hem wel geloven op z’n mooie bruine ogen, maar wie weet zijn sommige dingen ook gewoon sterke verhalen die de rondte gaan. Waar of niet waar, grote kans dat je deze 7 dingen nog niet wist over Guatemala!

Tikal Guatemala

1. Wist je dat de oorspronkelijke bewoners van Guatemala chocola hebben uitgevonden?

Maya’s zijn de uitvinders van chocola! Oke, veel andere sites ondersteunen deze bewering dus grote kans dat deze opmerking klopt, behalve dat er wel bij gezegd moet worden dat Maya’s niet alleen in Guatemala leefden maar verspreid over Midden-Amerika. En het bizarre is dat ze chocola al een paar honderd jaar na Chr. hadden! Met de bonen uit de cacaoboom werd uiteraard niet meteen chocola gemaakt zoals wij dat nu kennen, maar wel een bittere drank met daarin onder andere vanille, chilipeper en piment, deze drank werd xocoatl genoemd. Zie je de gelijkenis met het woord chocola? Xocoatl. Chocola. Hoe het vervolgens in Europa kwam? Via de Spanjaarden!

2. De Happy Meal van McDonalds is bedacht door een Guatemalaanse familie

We hebben wat fact-checking gedaan en Wikipedia kan dit beamen. In de jaren ’70 begon Yolanda Fernández de Cofiño samen met haar man een een franchise van McDonalds in Guatemala. Het gewone menu voldeed niet helemaal aan wat haar klanten wilden, dus creëerden ze het ‘Menu Ronald’ (je snapt het, een menu dat past bij Ronald McDonald, oftewel een menu dat past bij kinderen). Daarin zat een hamburger, frietjes en een kleine sundae. Het was een succes en het management in Amerika kreeg er ook te horen van, zij veranderde de naam een klein beetje en de Happy Meal was geboren!

3. BBQ’en een Amerikaanse gewoonte? Nee joh, dit komt van de Maya’s!

Als je dacht dat BBQ’en uit Amerika kwam, heb je het mis. Honderden jaren terug zagen Spanjaarden de Maya’s die in Guatemala leefden heerlijk koken. Dat deden ze niet op een fornuis of iets dergelijks, maar op iets dat we nu kennen als de BBQ. De Spanjaarden vroegen wat men precies aan het doen was en het antwoord was: barbequa / barbacoa. Dit werd vervolgens vrij vertaald naar BBQ’en!

4. Het Engelstalige woord ‘Hurricane’ is ontstaan door een Maya god

De Maya’s hebben een god die Huracan heet, oftewel de god van wind, storm en vuur. Toen honderden jaren terug mensen een woord voor het stormachtige weer wilden, omschreven de maya’s dat weer als Huracan. Die naam, dat woord, werd iets aangepast en uiteindelijk ontstond het woord ‘hurricane’ dat wij in het Nederlands vervolgens weer vertalen naar orkaan wat eigenlijk ook best een beetje lijkt op ‘Huracan’.

markt guatemala Chichicastenango chichi

5. In Guatemala wonen de kleinste vrouwen ter wereld!

Yep, naar de lengte van vrouwen is ooit echt onderzoek gedaan. En daaruit kwam volgens onze gids dat er een dorpje in Guatemala is, waar de allerkleinste vrouwen ter wereld wonen. Vrijwel alle vrouwen zijn er gemiddeld rond de 1.35 meter! Waar je deze plek vindt? Deze kleinste vrouwen ter wereld wonen in Solola, dit is de hoofdstad van de provincie Solola in Guatemala en ligt vlakbij Lake Atitlan. We moeten hier wel bij vermelden dat de allerkleinste vrouw ooit, niet hier vandaan komt, want als we even googlen blijkt dat dit Jyoti Amge is en zij is geboren in Nagpur in India.

6. De beste rum ter wereld komt uit Guatemala en heet Zacapa Centenario

Het ligt er misschien een beetje aan naar welke lijst je kijkt, maar volgens onze gids komt de allerbeste rum ter wereld uit zijn land. Deze rum heet Zacapa Centenario en deze rum wordt gemaakt van sugar cane en boven de wolken, hoog in de bergen bewaard en gemaakt. Als we Wikipedia even checken blijkt wel dat deze rum ook echt vaak bekroond is, zo wonnen ze 4 jaar achter elkaar de eerste plek op het International Rum Festival in 1998, 1999, 2000 en 2001. Toch moeten we toegeven dat wij bij Rum eerder aan Cuba (Havana Club) denken.

7. Elk jaar wordt de begraafplaats van Chichicastenango opnieuw geschilderd

Een gewoonte die wij in Nederland niet kennen, maar in Guatemala des te normaler is. Daar verven ze elk jaar de begraafplaats bij Chichicastenango in nieuwe kleuren tijdens Day of the Dead. Een beetje bizar, maar ergens ook wel mooi omdat iedereen tezamen komt op één specifieke dag en de begraafplaats is hierdoor een bijzondere kleurrijke plek om te zien en te zijn.

Heb jij grappige, gekke of bizarre weetjes over Guatemala? Laat ze hieronder achter in een comment!

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen