Skuleskogen National Park

Natuurliefhebber: Waarom Skuleskogen National Park niet op je bucketlist mag ontbreken!

Skuleskogen National Park is dé plek om te wandelen in Zweden. Het Skuleskogen National Park vind je aan de Hoge Kust aan de oostkust in het midden van het land. Nergens anders in de Botnische Golf is de zee zo diep en zijn de eilanden zo hoog als langs de Hoge Kust. Lees snel verder en ontdek waarom deze bestemming absoluut niet van jouw bucketlist mag ontbreken!

Skuleskogen National Park

→ Overnachtingstip in de omgeving: Lilly’s house & Villa Skuleskogen

wandelen door Skuleskogen national parkSkuleskogen National Park

Het Höga Kusten gebied

Het Höga Kusten gebied is een van de meest bijzondere stukjes natuur in Zweden. Het gebied is gelegen aan de Botanische golf en heeft de hoogste kustlijn ter wereld, op zo’n 285 meter boven de zeespiegel. Sinds de laatste ijstijd blijft het gebied met zo’n 8 millimeter per jaar stijgen. Dat heeft alles te maken met het smelten van de gletsjers die hier ooit het land naar beneden drukten. Het gebied strekt zich uit van Hornöberget tot Örnsköldsvik en wordt gekenmerkt door een unieke combinatie van steile rotswanden, bergachtige landschappen en eilandjes. Het Höga Kusten gebied is dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst te vinden.

Zo kom je in Skuleskogen National Park

Skuleskogen National Park is het enige nationale park direct aan de Hoge Kustlijn. Met een oppervlakte van 23,6 km² biedt het een unieke plek om te wandelen in Zweden. Vanuit Stockholm is het een kleine zes uur rijden, waarbij je verschillende highlights passeert zoals de steden Uppsala en Sundsvall.

Kaart van Skuleskogen National Park

Benieuwd welke routes er allemaal in het park te vinden zijn? Op onderstaande kaart kun je alles bekijken. Het park heeft drie ingangen: Noord, Zuid en West. Vanuit elke ingang starten verschillende wandelroutes die samen een afstand van 30 kilometer vormen. Het is verstandig om van te voren te bepalen welke highlights je wilt aan doen, afhankelijk van je startpunt kan het je namelijk een paar uur wandelen schelen. Vanuit de West ingang start er een wandelroute die je via een vlonder naar een uitkijkplatform brengt. Deze route wordt in de winter sneeuwvrij gemaakt en is hiermee het hele jaar voor iedereen toegankelijk. Je hebt hier zowel in de zomer als in de winter een prachtig uitzicht over het Höga Kusten gebied en de rest van het nationale park. De wandelpaden vanuit de Noord en Zuid ingang zijn iets uitdagender en hebben een langere afstand voordat je een van de highlights bereikt.

wandelroutes skuleskogen kaart van skuleskogen national park

Bezienswaardigheden in Skuleskogen National Park

Hoewel Skuleskogen National Park op zichzelf al een bezoekje waard is, zijn er enkele highlights die je tijdens jouw wandeling in het park niet mag overslaan.

Slåttdalsberget

In het zuidwesten van Skuleskogen National Park is het meest bijzondere uitzicht van het Höga Kusten gebied te vinden. Slåttdalsberget is een berg die sinds de laatste ijstijd is blijven stijgen. Er loopt een trail van 1.5 over de top van Slåttdalsberget waarbij je een adembenemend uitzicht over de kustlijn van de Höga Kusten. Een echte aanrader! Slåttdalsberget ligt in het midden van Skuleskogen National Park en is hiermee vanuit elke ingang goed te bereiken.

Slattdalsberget uitzicht

Slåttdalskrevan

Een van de meest opmerkelijke kenmerken, en redenen voor een bezoekje voor veel mensen, van Skuleskogen National Park is de Slåttdalsskrevan. Dit is een diepe kloof die de berg Slåttdalsberget in tweeën splijt. De kloof is 1200 miljoen jaar geleden ontstaan. Gesmolten magma werd uit de kern van de aarde omhoog geperst en afgekoeld tot gesteente. Omdat het magma veel zachter was dan het graniet van de berg, is het graniet langzaam  verdwenen. De rotswanden strekken zich uit over een lengte van 200 meter en bereiken hoogtes van zo’n 7 meter. Wanneer je tussen de rotswanden loopt ervaar je de grootsheid van de natuur. Slåttdalsskrevan ligt in het midden van Skuleskogen National Park en is hiermee vanuit elke ingang goed te bereiken.

Slåttdalsskrevan skuleskogen Slåttdalskrevan

Isles of Tärnättholmarna

Tärnättholmarna is een verzamelnaam voor een aantal kleine schiereilanden voor de Höga Kusten. Door een aantal smalle zand bruggen zijn de eilanden tegenwoordig met het vasteland verbonden. Hieromheen zijn veel “gladde” rotsen te vinden die het een ideale locatie maken om te zonnen, zwemmen of voor een picknick. Tärnättholmarna is het gemakkelijkste te bereiken vanuit de noord ingang van het park, op zo’n 3.5 kilometer.

Tärnättholmarna, Skuleskogen

Kamperen in Skuleskogen National Park

In Skuleskogen National Park kun je gebruikmaken van diverse “overnight cabins”. Dit zijn blokhutten die verspreid liggen in het park en waar je mag overnachten. Deze blokhutten zijn voorzien van een of meerdere slaapkamers met een matras, een eettafel en een houtkachel. Ook is er bij elke hut een barbecueplek aanwezig, vaak met een adembenemend uitzicht midden in de natuur. En dat helemaal gratis! De hutten kunnen niet geboekt worden en zijn het hele jaar door voor iedereen toegankelijk.

Je vraagt je wellicht af of deze locaties niet enorm populair zijn. Het valt mee met de drukte, want er geldt één belangrijke regel: iedereen is welkom. Wie als eerste arriveert bij een blokhut heeft recht op een slaapplaats, maar moet altijd anderen toelaten die later aankomen. Wil je meerdere nachten in een blokhut verblijven, dan moet je de bedden vrijmaken als er nieuw gasten arriveren. Kies je er toch voor om je eigen tent mee te nemen? Dan zijn er een aantal aangewezen plekken in Skuleskogen National Park waar je deze mag opzetten.

Overnachten in een huisje in Skuleskogen

In de buurt van het park overnachten in een echt Zweeds huisje? Deze twee zijn prachtig:

mensen bij kampvuurplaats in Skuleskogen

Wanneer bezoek je Skuleskogen National Park?

Skuleskogen National Park is het hele jaar geopend. In de zomerperiode kan het er erg druk zijn en zijn met name de blokhutten en kampeerplekken snel vol. Voor een authentiekere ervaring raden ze aan om op een ander moment in het jaar het park te bezoeken. Net als in Umeå kan het hier in de winter behoorlijk koud worden (lees -20 graden Celsius). Toch is een bezoekje aan Skuleskogen National Park in de winter het zeker waard. Houd er wel rekening mee dat de lichturen beperkt zijn en er veel sneeuw kan vallen. Wil je er nu zeker van zijn dat de trails begaanbaar zijn, check dan de facebook groep “Läget i Skuleskogen”. Hier worden dagelijkse updates geplaatst over de drukte en weersomstandigheden.


→ Bekijk hier alle artikelen over Zweden