Naar York

Waarom je naar York moet in plaats van Londen

Als je even lekker een paar daagjes ertussenuit wil, is Engeland eigenlijk ideaal. Lekker dichtbij. Je hoeft er niet over na te denken, want Londen is altijd goed, toch? Mwuah. Op z’n tijd is het leuk, maar het is wel een stad die overladen is met toeristen. Reuzegezellig, maar soms heb je daar net iets minder zin in. Wij stapten daarom op de boot van P&O Ferries richting Hull. Vanaf daar is het nog maar een uurtje rijden naar York, een idyllisch, historisch stadje. Althans, so I’ve heard. Van alle kanten kreeg ik te horen dat het écht de moeite waard was. Dat het een plek is om verliefd op te worden. En dat deed ik. De vlinders die bij Londen een beetje uit bleven, fladderden spontaan op. Skip Londen een keer, stap op de boot en ontdek het échte Engeland!

1. Het is nog écht Brits

Zorg dat je comfortabele schoenen draagt, want de kleine straatjes zijn betegeld met kinderkopjes en dus alles behalve waterpas. Maar de sfeer die het creëert is het waard. De kleine gebouwtjes kantelen een tikkie naar voren, terwijl ze per stuk van elkaar verschillen. Geen rijtjeshuizen, maar aan elkaar geplakte delen die allemaal uniek zijn. Mooie gekleurde etalages, ramen met veel details. Ja, hier is alles nog écht historisch Brits. Geen Scandinavisch design, kille muren en strak getrokken wegen. Voor je idee: de Shambles in York waren een inspiratiebron voor Diagon Alley in Harry Potter. Die gelijkenis zie ik wel!

York stedentrip

2. Je kunt er gewoon winkelen bij de bekende ketens

H&M, Primark, New Look, Marks & Spencer: ze komen allemaal voorbij. Je hoeft je dus niet druk te maken dat je niet terugkomt met een nieuwe garderobe die je in Londen gekocht zou hebben. Die shop je hier namelijk ook gewoon!

york winkelen shoppen

3. Maar de leukste plekjes zijn van locals

Natuurlijk heel leuk dat die grote ketens er zijn, maar stiekem zijn de lokale shops veel leuker. Die van de kleine ondernemers, die met passie hun verhaal en hun product met je delen. Waarbij veel met de hand gemaakt wordt en je iets koopt wat eigenlijk niemand heeft. Eigenlijk is dat echt wat Yorkshire kenmerkt; de ondernemerschap van locals. Van kleding tot aan handgemaakte fudges en scones: op de Shambles en daar omheen vind je alles.

york local shops

4. Drink thee in de leukste tea rooms

Oh wat heb ik veel gegeten. Om me voor te schamen. Ik sta bekend als een foodie en ben vaak bezig met gezond eten, maar dat kon ik hier gewoon niet volhouden. Zoveel lekkere dingen! Taartjes, brownies, ijsjes, scones, fudges: je kunt er niet omheen. En natuurlijk in de setting van een echte tea room, zoals bij Little Shambles Tea Room. Je zou hem bijna over het hoofd zien, maar kijk hoe leuk! De scones kun je hier natuurlijk niet weigeren.

York tea rooms

5. En bezoek de York Chocolate Story!

York is van oudsher een chocoladestad. KitKat en Smarties komen hier vandaan! In de York Chocolate Story krijg je in een interactieve tour (jaja, inclusief proeverijtjes) alles over de geschiedenis van York’s chocola te horen en leer je hoe de chocola wordt gemaakt. Do I need to say more? Chocola maakt iedere trip beter. Je kunt zelfs iets buiten de stad nog een bezoek brengen aan de oude fabriek van Terry’s Chocolate.

York's chocolate story

6. De mensen zijn bizar aardig

Dit verbaast me iedere keer weer als ik in Engeland ben. De gastvrijheid, de liefde, de beleefdheid van mensen. Daar kunnen we heel veel van leren in ons kikkerlandje. Anyway, in Londen vond ik dit heel veel minder doordat het zó toeristisch en druk is. Hier zijn de locals echt nog blij met je komst en voel je meteen de Britse liefde. Wij gingen met Andy en Cecil van York Cycling Tours op pad en de hele tour werd op onze wensen ‘aangepast’. Ze hadden snel door wat we leuk vonden en speelden erg in op onze reacties, tijd en alles daaromheen. Ze doen alles voor je! Deze mannen wil je tijdens je trip hier.

york fietstour

7. En je wordt niet omgeven door toeristen

Ook al is York al een bekendere plek onder de toeristen, het is nog lang geen volgelopen stad. De enige die ik Nederlands heb horen praten was mijn moeder. Soms wat Duits, een vleugje Iers, maar vooral veel Britten gaan hierheen voor een weekendje weg. Dat zorgt er ook voor dat je de stad gemakkelijk op de fiets kunt verkennen, waardoor je ook op mooie plekken net buiten het centrum komt. Op zaterdag kun je wel beter het centrum vermijden, want dan krioelt het van de mensen. Maar ach, in welke stad is dat niet zo? Op zo’n dag kun je lekker de omgeving in, bijvoorbeeld naar Howard Castle of naar het eetparadijs Malton.

Wil je naar York?

Gespot voor jou:

Met P&O Ferries naar Hull & York Ho(s)tel in York