the shambles York binnenstad

The Shambles, vikingen & overheerlijke chocolade: Ontdek spookstad York met P&O Ferries

The Shambles, vikingen, geesten, architectuur en overheerlijke chocolade, dé elementen die de eeuwen oude stad York zo uniek maken. Met P&O Ferries hebben we na een overtocht van Rotterdam naar Hull, de stad uitvoerig bezocht. We zijn de oude stad van York ingegaan en hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, zodat ook jouw bezoek een succes wordt:

Alles over York

→ Handig: Boek hier je P&O Ferru naar Hull & York

Na de overtocht van Rotterdam naar Hull met de bus naar York

Onze trip naar York begon op vrijdagmiddag. Vanuit het hartje van Amsterdam namen we de P&O Ferries bus naar de Europoort in Rotterdam. Om 21:00 vertrokken we met de cruise ferry naar Engeland en vaarde we ‘s nachts naar Hull. Het toffe aan reizen met P&O Ferries is dat als je eenmaal aan boord stapt je citytrip eigenlijk al begint. Aan boord zijn er meerdere plekken waar je gezellig drankjes kan doen, er zijn verschillende keuzes in restaurants en winkels. Daarnaast kun je je vermaken in het casino of bioscoop of swingen tijdens optredens van muzikanten & bands.

Het fijne aan het reizen per ferry is dat je tijdens je reis al tot rust komt. In vergelijking met het vliegtuig (waar je weinig ruimte hebt) heb je bijvoorbeeld op een ferry veel meer bewegingsvrijheid waardoor je uitgerust aankomt op de plaats van bestemming. Op de ferry hadden we een prima cabin waar we konden slapen tijdens de overtocht en ‘s ochtends kwamen we rond 08:00 aan in Hull.

Vanuit Hull kun je naar het achterland van Engeland reizen, ter hoogte van Hull is Engeland ongeveer op z’n smalst. Naast dat je naar York kunt, heb je vanuit Hull ook toegang tot de westkust en steden als Liverpool, Manchester en Leeds. Wij kozen ervoor om een aantal dagen naar York te gaan en na de paspoortcontrole konden we de bus naar de stad zonder moeite vinden. Rond half 11 arriveerde we in het stadscentrum van York en kon onze stedentrip in York echt beginnen!

7 x doen in York: Van The Shambles tot aan het Yorkshire museum

1. De oude stad & The Shambles

York is een stad die veel historie kent en kenmerkt zich als één van de oudste steden van Engeland. Zo zijn er vroeger Vikingen geweest, was York in de middeleeuwen een van de belangrijkste plekken voor de export van cacao, zijn er Romeinse opgravingen gevonden en staat York bekend als dé spookstad van Engeland. Het fijne aan het stadscentrum is dat alles op loop afstand is en dat je het openbaar vervoer niet hoeft te nemen. Bijna alle highlights kun je te voet bereiken. Het centrum is verder gevuld met kleine boetiekjes met ouderwetse winkelpuien wat zorgt voor een mooi straatbeeld. Een goed voorbeeld hiervan is de straat The Shambles. The Shambles is een smalle straat met monumentale panden, doordat de huizen hier ongelijk gebouwd zijn krijgt de straat een sprookjesachtig effect. J.K. Rowling heeft haar inspiratie uit de Shambles gehaald voor een locatie in Harry Potter en de Steen der wijzen. Je kan tegenwoordig in deze straat ook meerdere Harry Potter winkels vinden. Verder wekt de architectuur van het stadscentrum de indruk dat het sinds de middeleeuwen niet meer verandert is.

the shambles York harry potter the shambles York binnenstad optreden

2. Ghostwalks door de oude stad

Wanneer de avond valt en het donker wordt kun je op verschillende plekken in York mee lopen met een Ghostwalk. Een gids verteld dan over de bovennatuurlijke verschijnselen die de bewoners hebben waargenomen in York. De gidsen die deze tours verzorgen vertellen de verhalen op een spannende manier en het is een mooie kans om de oude stad op een andere manier te ontdekken. Wanneer je niet zo’n fan bent van spookverhalen kun je er ook voor kiezen om mee te lopen met bijvoorbeeld The York Terrortrail. Tijdens deze tour loop je samen met een gids en wordt er verteld over alle gebeurtenissen in York die het daglicht niet kunnen verdragen.

the shambles York binnenstad

3. York Chocolate Story

Als je een echte liefhebber van chocolade bent dan kun je The York Chocolate story eigenlijk niet overslaan. The York Chocolate Story is een museum waar je alles kan leren over de chocolade geschiedenis van York en natuurlijk kun je er ook chocolade proeven. York is een van de belangrijkste handelssteden voor cacao geweest. Zo zijn er in York een hoop grote merken ontstaan als KitKat, Smarties en Aero en heeft York grote invloed gehad op hoe de chocoladeindustrie er nu uit ziet. Dit is ook een van de redenen waarom je zoveel patisseries ziet binnen de stad. Verder kun je in York een hoop chocolatiers, attracties, en restaurants vinden waar je kan genieten van de chocolade. Er is zelfs een chocolade festival dat jaarlijks terug komt in York, dit de heet de ‘York Chocolate festival’.

the shambles Ferry York taarten winkeltje

4. Jorvik Vicking Centre

In York kun je oneindig veel bezienswaardigheden, museums en attracties vinden. Zo vind je er ook het Jorvik Vicking Centre. Jorvik Vicking Centre ligt dichtbij de populaire straat the Shambles. Vroeger zijn er in York via de rivier die door de stad loopt veel Vikingen geweest. In het Jorvik Vicking Centre kun je op een bijzondere manier kennis maken met deze geschiedenis. Via een karretje wordt je door een ruimte geleid waar de stad is nagebouwd en hoe het er vroeger uit zag. Je kan Jorvik Vicking Centre vergelijken met de Efteling attractie de Droomvlucht. Alleen krijg je bij het Jorvik Vicking Centre wel informatie over het verleden van de Vikingen en word je niet enkel geëntertainded.

the shambles York viking museum

5. Stadsmuur en ‘The Tower’

In York heb je de mogelijkheid om een wandeling te maken over de stadsmuur. Vanaf de stadsmuur kun je de skyline bekijken en heb je een prachtig uitzicht over de stad. The Tower die aan de stadsmuur is gebouwd wordt ook wel Clifford’s Tower genoemd en is echt een aanrader om te bekijken. De Tower is oorspronkelijk in opdracht van William I gebouwd om York te beschermen tegen indringers. Later is The Tower compleet vernietigd door de Vikingen en na de invasie weer herbouwd. In de toren kun je veel lezen over de geschiedenis van de toren en wat er allemaal heeft afgespeeld.

Minicruise York Museum gardens ruines

Minicruise York Museum gardens

6. York Museum Garden

De York Museum Garden is een botanische tuin. Het is een heuvelachtig park aan het water waar je goed door heen kan wandelen. In het park kun je ook het Yorkshire museum vinden. Het bijzondere aan dit park is dat je naast het museum de overblijfselen terug kan vinden van de St. Mary’s Abbey church. De ruïne van de kerk is zeker de moeite waard om te bekijken en je kan er prachtige foto’s nemen. Wanneer je het park uitloopt kun je gemakkelijk the York Minister vinden. De York Minister is een enorme kerk gelegen naast de oude stad en is dé highlight van York.

Ferry naar York kerk

7. Yorkshire museum

Het Yorkshire museum heft een uitgebreide collectie archeologische vondsten uit het Romeinse tijdperk, de Middeleeuwen, Vikingen en zelfs een collectie van uitgestorven dieren.  Er is veel informatie te lezen over het leven in de oudheid en welke gebruiken mensen hadden in die tijd. Zo kunt je lezen over de invasie van de Romeinen in York en de tijd erna. Je vindt er sculpturen, gereedschap, wapens en oude geschriften op stenen. Binnen het museum is ook een fascinerend groot fossiel van een onderwater dinosaurus te zien en in elke hal staan er vrijwilligers die je maar al te graag te woord staan om kennis met je te delen. Het museum is gelokaliseerd in het York museum garden waar ook de prachtige oude muur van de afgebroken kathedraal te bewonderen is.

Ferry naar York viking museum

Ga aan het begin van je stedentrip naar het York’s Official Visitor Information Service

York heeft een eindeloos aanbod aan Musea, bezienswaardigheden en attracties. Aangezien je bijna alle bezienswaardigheden te voet kunt bereiken, kun je er tijdens je citytrip veel bezoeken. Voor alle bezienswaardigheden betaal je natuurlijk apart, De York Pass biedt hier de perfecte oplossing voor. Met de York Pass krijg je voor een vast bedrag (40 pond per kaart per volwassenen en 20 pond voor kinderen) de mogelijkheid om bijna alle bezienswaardigheden en musea bezoeken. Bij The Visitor Center Shop kun je deze kaart halen en kun je een goed advies krijgen voor je dag besteding.

Wil je naar York?

Gespot voor jou:

Met P&O Ferries naar Hull & York Ho(s)tel in York