Vakantie in Slovenie

Wat te doen in Slovenie? 10 outdoor activiteiten!

Sinds onze roadtrip in Slovenië zijn we ervan overtuigd: Slovenië is dé perfecte outdoor bestemming in Europa. Je kan er namelijk zo ontzettend veel doen! Denk aan iets simpel als hiken (al kun je dat hiken zo avontuurlijk maken als je wilt in Slovenië), maar ook aan het ontdekken van verlaten grotten, raften, paragliden of aan schaatsen, duiken en SUP’en. Lees gauw verder en ontdek de 10 gaafste outdoor activiteiten in Slovenië en ontdek precies wat te doen in Slovenie tijdens je eigen vakantie. Oh en ook fijn om te weten, vaak zijn deze activiteiten in Slovenië vaak veel goedkoper dan in andere Europese bestemmingen. Waardoor het ook perfect is voor budget reizigers en backpackers!

Wat te doen in Slovenie? 10 leuke outdoor activiteiten!

wat te doen in slovenie outdoor hiken

1. Je kan in Slovenië overal hiken, maar dan ook écht overal

Of je nu in Vipava bent of bij Lake Bled. Bij het nog wat onbekendere Kamnik of juist bij welbekend Lake Bohinj. Overal in Slovenië lijk je de meest waanzinnige hikes te kunnen maken. Dit komt onder andere doordat Slovenië zo’n bergachtig gebied is en er, ondanks dat het land wat klein oogt, nog veel ongerepte delen zijn.

2. Ontdek verlaten grotten en ondergrondse gangen stelsels

Tegenover het kasteel in Bovec vind je in de bergen een uitgehakte gang, hier kun je zelf op eigen risico naar binnen en na 100 meter weer naar buiten lopen aan de andere zijde van de gang. Ook in andere delen van Slovenië zijn grotten en ondergrondse paden of meren te vinden. In sommige grotten kun je zoals je ziet zelf op pad, bij andere heb je echt een gids nodig. Denk bijvoorbeeld aan de ondergrondse gangen bij het Predjama Kasteel of de gigantische kilometers lange Postonja Caves. Dieren kun je daar ook spotten, zo is er grote kans dat je een vleermuis spot.

3. Raften kun je meer dan goed in de blauwe Soca river

Niet alleen je bergschoenen moet je mee nemen naar Slovenië, ook een wetsuit kan in dit land meer dan goed van pas komen. Helemaal als je in Bovec besluit om te gaan raften op de Soca river. Dat raften doe je trouwens niet alleen voor de adrenaline kick die je ervan krijgt, maar ook voor het uitzicht. De fel blauwe Soca river is namelijk met haar grijze stenen en groene achtergrond waanzinnig om te zien. Een leuke plek om een rafting trip te organiseren is bij het Bovec Rafting Team.

Mountainbike wat te doen in slovenie outdoor

4. Mountainbiken of wielrennen op de verlaten wegen in Slovenië

Slovenië kent heel wat verlaten wegen die door natuurlijke gebieden gaan. Daarmee is het de perfecte plek om te mountainbiken of wielrennen. Rij gewoon lekker rond of fiets naar een van de watervallen die zoveel in Slovenië te vinden zijn. Oh en heb je geen zin om de bergen weer op te rijden dan kun je altijd nog naar een treinstation rijden en de trein terug pakken, tip van een gids in Bohinj!

Lake bled varen wat te doen in slovenie outdoor

5. Relaxt varen bij Lake Bled of Lake Bohinj

Natuurlijk kun je in zo’n raft stappen, maar gewoon relaxt peddelend een meer op is ook mogelijk. Bij Lake Bled en Lake Bohinj kun je namelijk gemakkelijk een bootje huren voor een paar uur. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld zelf naar het eilandje midden op Lake Bled. Check ook even waar wij sliepen bij Lake Bled, we gingen daar namelijk glampen!

6. Snowboard of ski-liefhebber? Ga wintersporten in Slovenië!

Ga naar het skigebied Vogel in Slovenië en haal je wintersporthart op bij alle skipistes die je daar vindt. Vogel is namelijk een skigebied van 22 kilometer piste en daarmee een van de beste plekken om te wintersporten in Slovenië. Is het zomer als je hier in de buurt bent? Dan kun je hier gave hikes maken of crossen met mountainbikes.

7. Zwemmen en duiken bij pittoreske kustplaatsjes als Piran

Het stadje Piran vind je bij de kust van Slovenië, het is een pittoresk plaatsje waar je ook een aantal stranden vindt. In de zomer kun je hier perfect een paar baantjes trekken en heb je genoeg van al dat zwemmen? Dan luier je er lekker op het strand! Krijg je juist geen genoeg van de onderwaterwereld? Dan kun je rondom Piran ook gaan duiken!

Skydiven slovenie outdoor

8. Daredevils gaan Paragliden in Slovenië

Echte durfallen gaan paragliden wanneer ze in Slovenië zijn. Het kan op diverse plekken, maar ons leek Lake Bohinj het mooist. Het meer wordt namelijk omringd door waanzinnige bergen en doordat het meer gigantisch groot is, is het bijzonder om te zien vanaf boven. Je kan een tandem paraglide doen en als het niet je eerste keer kun je natuurlijk ook alleen gaan. Voordeel van paragliden bij Lake Bohinj is dat je ook nog altijd in het meer kunt landen mocht je niet helemaal lekker uit dreigen te komen.

lake bled schaatsen slovenie outdoor

9. Schaatsen bij Lake Bled!

In de winter kan het meer Lake Bled bevriezen en dan is het mogelijk om er te schaatsen! Je moet er wel een beetje geluk voor hebben, want het ene jaar is het meer slechts een dag schaats klaar terwijl het andere jaren weken lang een perfecte schaatsspot is.

10. SUP’en in Ljubljana

Als je dacht dat je in Ljubljana geen outdoor activiteiten kon ondernemen, dan heb je het mis. In Ljubljana worden namelijk onwijs gave SUP tours aangeboden door Bananaway in verschillende delen van de stad. Je ontmoet elkaar ’s ochtends rond een uurtje of 11 bij het water, daar krijg je vervolgens een kort SUP lesje en binnen no time sta je peddelend in de stad.

Welke outdoor activiteit zou jij willen doen in Slovenië?

Na dit lijstje met 10 tips rondom wat te doen in Slovenie, zijn we heel benieuwd naar wat jouw favoriete outdoor activiteit is. Laat je het hieronder weten in een reactie?

→ Bekijk hier al onze Slovenië artikelen