Kamnik Slovenie

Living the local life in Kamnik en Velika Planina in Slovenië

Do as the locals do. Wanneer je een rondreis maakt door Slovenië en het echte Sloveense leven even wilt proeven, dan kan dat meer dan goed in het plaatsje Kamnik dat ook wel bekend staat als de Kamnik Alps. Je vindt deze gemeente in de buurt van Ljubljana (op ongeveer een half uurtje rijden met de auto) in het noorden van Slovenië. Het plaatsje staat bekend om haar traditionele klederdracht festival in de zomer, maar ook als typisch historische stad. Wie wel van geschiedenis houdt (en van hiken, maar daar komen we later op terug) kan hier dus zijn hart ophalen. In Kamnik zelf, in het centrum, vind je namelijk een aantal bijzondere bouwwerken. Denk bijvoorbeeld aan de prachtig middeleeuwse kerk in de straat Sutna die de onmogelijk uitspreekbare naam Župnijska cerkev Marijinega brezmadežnega Spočetja heeft. Maar ook aan de ruïne Mali Grad dat voorheen een kasteel was en nu nog steeds trots op een heuvel staat.

Kamnik & Velika Planina

Historische pracht en praal in Kamnik

Onderstaand een lijstje van bijzondere bouwwerken, kerken, kastelen of  ruïnes die je zeker even moet bewonderen wanneer je naar Kamnik gaat. Sommige zul je al per ongeluk zien wanneer je door het centrum loopt, voor andere moet je iets beter je best doen:

1. Župnijska cerkev Marijinega brezmadežnega Spočetja

Oftewel, in het Engels, ook wel Church of Mary’s annunciation genoemd. Een super mooie roze kerk, die in de welbekende straat Sutna staat. Het is een barok gebouw waarvan de toren nog afkomstig is van een middeleeuwse kerk. Je kunt hier gratis naar binnen en eventueel een rondleiding krijgen.

Church of Mary's annunciation Kamnik Slovenie

2. Mali Grad en legende van Kamnik

Niet ver van de Church of Mary’s annunciation vind je in Kamnik ook Mali Grad. Een kasteel ruïne op een berg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Kamnik en kun je net zo ver kijken totdat je de bergen ziet die Kamnik omhelzen. Toen wij er waren was er een kleine expositie in Mali Grad van kunstenaars uit de regio. Voorheen was het een strategisch geplaatst kasteel waarvan je goed overzicht over Kamnik had zodat je eventuele aanvallers goed kon zien aankomen. Er horen ook legendes bij deze ruïne. Zo woonde er ooit een vrouw genaamd Veronika. Toen er op een dag priesters aan haar deur kwamen voor een donatie voor de kerk, zei ze dat ze nog liever in een slang zou veranderen dan dat ze geld zou geven. Drie keer raden wat er toen gebeurde… Er sloeg een bliksemschicht in en ze veranderde in een slangenmens.

3. De leukste straat van Kamnik: Šutna

Eigenlijk is dit een straat gevuld met bijzondere bouwwerken. Overal waar je kijkt zie je mooie Middeleeuwse gebouwen en huizen die in lichte pasteltinten zijn geschilderd. Het is het hart van Kamnik, recht in het centrum en een leuke plek om doorheen te wandelen.

Vanaf Kamnik een dagje wandelen op Velika Planina

Niet alleen geschiedenisfanaten kunnen terecht in Kamnik, ook outdoor liefhebbers vinden hier vanalles. Zo kun je met de skilift naar het Velika Planina gaan en daar gave hikes maken. Je bevindt je hier op zo’n 1600 meter hoogte op een plateau waar verschillende torenachtige huisjes zijn te vinden. Dit zijn niet zomaar huizen. Nee, deze huizen worden bewoond door een select gezelschap en eigenlijk ook alleen maar in de zomer. De boeren die hier wonen houden koeien en leven op het plateau omdat het eigenlijk te veel moeite kostte om elke dag heen en weer te gaan naar het plaatsje Kamnik. De boeren die er nu leven, wonen hier nog steeds in traditionele stijl. Je gaat hier dus echt even terug in de tijd. Bijzonder om te zien en helemaal als je alle verhalen hoort die gidsen hier te vertellen hebben. Oh en interessant om te weten: Er leeft maar één vrouw op Velika Planina! Alle overige boeren zijn allemaal mannen.

Proef de harde kaas die vanaf Velika Planina komt, symbool van Kamnik

Een must do als je in Kamnik bent en naar Velika Planina gaat, is het proeven en zien van de harde Trnič kaas. Een speciaal type kaas dat zo wordt gemaakt dat je het niet in de koelkast hoeft te bewaren. Heel even denk je dat deze kaas in de vorm van een kroontje is gemaakt, maar niks is minder waar. Het puntje van de kaas deed vroeger namelijk denken aan een vrouwenborst. Het is een typisch symbool vanuit Kamnik en was vroeger een snackje voor de boeren van Velika Planina. Als ze dagenlang boven op het plateau onderweg waren met hun koeien, namen ze deze kaas (die dus gemakkelijk en lang houdbaar is) mee onderweg om zo nu en dan van te eten. Vroeger, maar ook nu, wordt de kaas ook uitgedeeld aan degene die je lief hebt. Een soort Valentijnscadeautje dus. Vroeger maakte de boeren op Velika Planina vaak twee sets van de harde Trnič kaas, waarvan ze dan één zelf hielde en een ander aanboden aan een vrouw. Accepteerde ze zijn kaas? Dan was dat het teken dat deze vrouw de boer ook lief had.

Traditionele klederdracht festival in Kamnik

In Kamnik worden vaak verschillende events georganiseerd gedurende het jaar. Een van die events woonde wij bij en dat was het Traditional National Costume and Clothing Heritage Festival. Er is dan een parade door de stad waarin allerlei soorten groepen in hun traditionele kleding meelopen, verder kun je overal biertjes kopen op straat, er is een markt en het hele stadje Kamnik los lijkt te gaan in dit weekend. Dit festival wordt veelal gevierd in het tweede weekend van september en omdat heel Kamnik in dit weekend zo levendig is, is het een leuk moment om er naartoe te gaan.

Speciaal biertjes in Kamnik bij Pod Skalo

Tot slot een laatste tip, want na al dat hiken en het bezoeken van bijzondere bouwwerken moet je jezelf ook zeker even trakteren op iets lekkers en wat is nou lekkerder dan een speciaal biertje? De beste plek hiervoor is de pub die je naast het hotel Pod Skalo vindt dat wordt gerund door een broer en zus. Hij vertelt je maar wat graag over alle speciaal biertjes die in de pub worden verkocht (waar ze vandaan komen (soms ook uit Slovenië) en wat bij jouw smaak past) en dat is onwijs leuk om te horen. Als het zomer is, is de kans groot dat je buiten op het terras plaats neemt. Maar loop ook zeker even naar binnen! Pod Skalo is met de meest unieke objecten ingericht. Qua biertjes raden we de Mali Grad aan. Dit is een biertje dat is gebaseerd op de legende van Veronika die in een half mens, half slang gedaante veranderde. Onderstaande foto komt ook vanaf de Facebookpagina van Pod Skalo, weet je meteen hoe Veronika er ongeveer uit heeft gezien:

Mali Grad beer kamnik

→ Bekijk hier al onze Slovenië artikelen