Vipava slovenie

De Vipava valley, een verborgen parel in Slovenië

Ze maken er goddelijke wijn, genieten daar zelf ook volop van, de Slovenen eten er de beste kazen en worst, maar je kan hier ook volop mountainbiken of hiken en het stadscentrum moet je ook zeker even bezoeken, voor je het weet verdwaal je er in al die kronkelige straatjes. We hebben het over Vipava. Zo’n verborgen pareltje in Slovenië dat dichtbij de Italiaanse grens ligt en daardoor ook een tikkeltje op haar buurland lijkt. Vergeet dus even bekende hotspots in Slovenië zoals Lake Bled of Piran en lees gauw verder, ontdek wat je in de fantastische Vipava valley kunt doen.

Vipava valley in Slovenië

Vipava valley slovenie

Vipava wine!

Een must drink en do als je in Vipava bent: Naar het toeristenbureau gaan in het centrum. Hier worden namelijk gratis wijnproeverijen georganiseerd waarbij je niet alleen mag proeven, maar ook meer leert over de wijnen en verschillende wijngaarden in Vipava. Ook vertellen ze je graag over hoe belangrijk wijn is in Vipava, zo wordt er zelfs elk jaar een zogenoemde wine queen uitgeroepen in de regio en zijn er verschillende wijn evenementen. Zin om een hapje te eten na al die wijn? Ga dan naar Gostilna pod Farovz, dit restaurantje vind je aan het water waardoor het een leuk plekje is om even te relaxen!

Een glaasje meedrinken bij Tilia Wines

Wij bezochten in Vipava overigens niet alleen het toeristenbureau dat je in het centrum vindt voor een goed glas wijn. We gingen ook naar de wijngaard Tilia en spraken daar met de eigenaar Matjaz. Hij vertelde ons dat bij Tilia verschillende wijnen worden gemaakt en het leuke is… Die laten ze je graag proeven. Ook kun je er een rondleiding krijgen langs alle wijnvaten en buiten heb je een gaaf uitzicht over alle wijnranken waar Tilia onder andere haar druiven vandaan haalt. De naam Tilia komt trouwens van de Latijnse naam voor Linden boom af en is een traditionele boom in het Mendoza wijngebied. Wijnen die onder andere door Tilia gemaakt worden zijn Malbec, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon. Wij vonden vooral de rode wijnen ontzettend lekker!

Wandelen door het centrum van Vipava

Als je eenmaal bij het toeristencentrum van Vipava bent, moet je ook even rondlopen door het centrum. Je vindt er een handjevol restaurantjes, winkeltjes zijn er daarentegen niet echt, maar kronkelige straatjes en talloze bruggetjes des te meer. Neem er een klein uurtje de tijd voor, want ook het centrum van Vipava is leuk om even te ontdekken.

Hier moet je even stoppen tijdens je wandeling

Er zijn een paar gebouwen waar je zeker even moet stoppen wanneer je rondloopt, zoals het Lanthierijev Grad gebouw dat direct opvalt door haar statige uiterlijk en versieringen. Dit gebouw was lang een landhuis, maar wordt nu gebruikt als Universiteit. Ook de Baumkircher Tower, ook wel Grad Tabor genoemd, is een toren waar je even bij stil wilt staan. Je vindt het direct naast een brug en was vroeger een verdedigingstoren.

Vipava slovenie centrum

De verborgen Vipava cave

Tijdens onze wandeling door het centrum werd ons ook verteld dat er een Vipava cave te vinden is. Helaas hebben wij deze niet bezocht tijdens onze roadtrip door Slovenië omdat we te weinig tijd hadden, maar het verhaal gaat dat je in deze grotten een gigantische blauwe poel vindt. Verder is deze grot op een nog te ontdekken manier verbonden met de Predjama Castle, dingen die ooit bij dit kasteel in het water zijn gegooid zijn ooit terug gevonden bij Vipava en andersom ook. Wil je een keer een tocht in de Vipava cave maken? Dan kun je het beste even navraag doen bij het toeristenbureau.

Schuilen voor de Bora wind

Nog zoiets aparts: In Vipava kan het onwijs hard waaien. Deze wind wordt ook wel de Bora wind genoemd of Burja en op zo’n moment kunnen er windstoten plaatsvinden van zo’n 180km/u. Bizar toch?! Door deze windstoten zul je ook op veel daken stenen zien liggen in Vipava, om te voorkomen dat de dakpannen eraf vliegen. Vipava is dus zeker niet zomaar een valei en kent zowel geheimen als mooie verhalen, iets om even tijd voor te nemen.

Mountainbiken en hiken

Vipava is niet alleen een plek waar je lekker kunt eten, drinken of slenteren. Het is ook een perfecte spot om met een mountainbike op pad te gaan. Je fietst daarmee gemakkelijk door alle wijngaarden en als je een groep boeren ziet plukken, mag je wellicht zelfs even helpen. Al hebben we van sommige mensen wel gehoord dat daar soms wel een speciale techniek voor vereist is.

Hiken vanaf Camping Tura

Zoals gezegd: In Vipava kun je meer dan goed hiken. Van beginners tot gevorderden, voor ieder lijkt er wel wat wils. Tenzij dus de Bora wind waait, dan wordt het moeilijk. Een goede plek om je hike te starten is vanaf Camping Tura, ook wel Kamp Tura genoemd. Vanaf hier gaan verschillende trails de bergen in, bij de één wandel je gewoon omhoog en bij de ander moet je je klauterend via touwen een weg naar boven zien te banen. Ook worden vanuit Camping Tura verschillende runs georganiseerd die dwars door de Vipava Valley gaan, een bekende run wordt de “100 Ultra Trail Vipava Valley” of ‘100 UTVV’ genoemd. Je rent als het waren 360 graden rond Vipava Valley. In 2016 wordt dit van 13 tot 15 mei georganiseerd.

Zoek je nog een leuke slaapplek in Vipava?

Tot slot: Als je een bijzondere slaapplek in Vipava zoekt, dan is Majerija echt een aanrader! Het is een heel gaaf ingericht hotel, waarbij de kamers onder een moestuin zijn te vinden. Alle kamers op zich hebben vervolgens namen van verschillende kruiden gekregen en daarvan zijn ook schilderingen op de muren terug te zien.

Hipper dan hip, midden tussen de wijngaarden

Maderija is super stijlvol ingericht en eerlijk is eerlijk, dat is misschien iets dat je niet snel zou verwachten bij Vipava. Het hotel is al eens eerder genoemd door de New York Times en ook wat ons betreft is het echt een pareltje. Lees hier meer over Majerija, we hebben er een uitgebreidere review over geschreven!

Majerija slovenie hotel

En komt Vipava op jouw must do lijstje voor Slovenië?

We zijn benieuwd: Komt Vipava op jouw to do lijstje als je ooit naar Slovenië gaat? Laat het hieronder weten in een reactie! Wil je juist verder lezen? We hebben hier nog meer outdoor tips voor Slovenië op een rij gezet, maar check ook deze glamping tip voor Lake Bled of lees meer over roadtrippen in Slovenië.

→ Bekijk hier al onze Slovenië artikelen