CAMINO PORTUGUES

De beste tips voor de Camino Portugues: van Porto naar Santiago de Compostela

Een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje maken, is wellicht een activiteit die je eens in je leven gedaan wilt hebben. Om in Santiago de Compostela te komen, zijn er veel verschillende routes en opties. Naast de bekende Camino Frances, is er ook de Camino Portugues. Deze voert van Lissabon naar Porto en uiteindelijk naar Santiago. Veel wandelaars beginnen de tocht in Porto en wandelen vanaf daar zo’n 280 kilometer naar Spanje. Hoe bereid je je voor op de tocht? En hoe start je in Portugal? Met deze tips ga je goed voorbereid op reis.

Camino Portugues

Vind hier vliegtickets naar Porto
→ Wil je niet zelf je camino regelen? Boek je wandelingen via BookATrekking
→ Overnacht in Porto in Caldeira Guest House of Turista Da Trindade

camino portugues portugal_Camino Portugués, JacobsschelpCamino Portugués

Over de Camino Portugues

De Jacobsweg, zoals de Camino de Santiago in het Nederlands heet, is al eeuwenlang een manier voor pelgrims om het graf van apostel Jacobus in Santiago te bezoeken. Een paar weken of maanden uittrekken om te wandelen, dat brengt inzichten en veel mensen gaan daarom ook op pad. In deze blog gaat het over de Camino Portugues, die dus vanuit Portugal naar Spanje loopt. Vijfentwintig procent van alle wandelaars die in Santiago aankomen jaarlijks, komt vanaf de Camino Portugues.

→ Tip: Wil je niet alles zelf regelen? Hier boek je (delen van) de Camino de Santiago

CAMINO PORTUGUESCamino Portugués, kathedraal van Santiago

De voorbereidingen

Lees hieronder precies hoe je je het beste voorbereidt op deze wandeling:

Aantal dagen wandelen?

De Camino Portugues is ongeveer 280 kilometer lang, afhankelijk van welke route je precies neemt. Je kunt voor deze kilometers zolang uittrekken als je zelf wilt, maar gemiddeld genomen lopen mensen ‘m tussen de tien en vijftien dagen. Dit schema houdt twaalf dagen aan. Dat houdt in dat je gemiddeld per dag zo’n twintig kilometer wandelt. Onderweg zijn meer dan genoeg herbergen en hostels, dus je hoeft niet exact op de plek te stoppen waar je op het schema bent. Houd er wel rekening mee dat hostels niet van tevoren te reserveren zijn en je wel op tijd (rond 14 uur zeker) binnen moet zijn voor een kamer. Er zijn ook hotels langs te route, die vind je op Booking.com. In de app Buen Cammino heb je per plaats een fijn overzicht van alle hotels, restaurants en faciliteiten daar. Ook vind je de route in die app.

Wat neem je mee?

Wanneer je je eigen backpack draagt tijdens de camino, neem je zo min mogelijk mee. Belangrijk: het pelgrimspaspoort, waarin je je stempels verzamelt onderweg en uiteindelijk kunt laten zien dat je de camino hebt gelopen. Die kun je in de kathedraal in Porto kopen, maar ook online bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Je paspoort, telefoon, contant geld, oplader, powerbank, waterdichte zakken, wandelstokken, regenjas, wandelkleding-en sokken, goede wandelschoenen, een waterzak of -fles, energierepen, noten, gedroogd fruit, ehbo-setje, zwemkleding, zonnebril, zonnebrandcrème, tape, oordopjes, lakenzak en eventueel slaapzak, handwasmiddel, slippers of sandalen, zaklamp en toiletspullen zijn allemaal essentieel.

Een kaart of een boekje met de route is ook handig om mee te nemen. Maar neem vooral niet al te veel mee, je moet het ook allemaal dragen. Je kunt je spullen ook van het ene naar het ander hostel laten vervoeren. Dan moet je de route van tevoren al wel vastleggen. Dit kan bijvoorbeeld via Tuitrans of Sinmochila.es. of via de eigenaar van de herberg waar je overnacht.

Getraind?

De camino staat omschreven als een gemiddelde wandeltocht, waarbij je wel getraind moet zijn in lange afstanden wandelen en met een rugzak op wandelen. Je hoeft geen extreme bergbeklimmer te zijn, maar een aantal kilometers in je benen is wel heel fijn. En: loop je wandelschoen van tevoren goed in. Wil je de heuvels trainen? Ga dan naar Zuid-Limburg of loop de N70 route bij Nijmegen. Ook in de buurt van Wageningen zijn voldoende heuvels om te trainen.

→ Wil je niet zelf je camino regelen? Boek je wandelingen via BookATrekking

Pontevedra

Hoe kom je in Porto?

De snelste manier om in Porto te komen, is met het vliegtuig. Je kunt vanaf Schiphol of Eindhoven naar Porto vliegen. De vluchten gaan een paar keer per week.

Vergelijk en boek vliegtickets via Skyscanner

Hoe ga je van Santiago de Compostela terug naar Porto?

Vanuit Santiago kun je met de Flixbus terug naar Porto, die gaat een keer per dag. Je kunt ook via de busmaatschappij Alsa elke dag terug naar Porto vanuit Santiago. Een derde optie is een bus naar Vigo te nemen (MonBus) en van daaruit met de bus naar Porto of het vliegveld te reizen. Bij het vliegveld kun je bijvoorbeeld bij Hotel Singular Porto Airport overnachten.

Porto uitzicht Porto, Camino Portugués

Op weg op de Camino Portugues

Lees alles over de route opties van de Camino Portugues:

De Camino Central of Camino Costal?

Start je je tocht vanuit Porto, dan heb je twee opties (eigenlijk drie, ook de Senda Litoral een stukje). De Central of de Costal. Beide routes starten in het centrum van Porto, bij de Sé kathedraal. De Central is ongeveer 260 kilometer lang, de Costal 280. Deze twee routes gaan via de stad het binnenland in. De Senda Litoral loopt helemaal langs de kust, het is ook mogelijk om deze routes te combineren.

De Camino Central en Costal komen bij Redondola samen. Vanaf dit punt loop je een pad richting Santiago. De eerste kilometers van de Costal zijn minder inspirerend, omdat die over een industriegebied komen. Je kunt daarom de Senda Litoral volgen, die vanaf de kathedraal langs de rivier gaat. Hier is de route nog niet aangegeven, maar zolang je de rivier aan je linkerhand houdt, loop je goed. Bij Matosinhos op de boulevard vind je de eerste gele pijlen die de camino aangeven. Op deze website vind je een interactieve kaart met alle routes erop. De camino is onderweg overal goed aangegeven. Je volgt gele pijlen, bordjes met een Jakobsschelp in het geel en grotere informatieborden.

Je kunt bij Pontevedra nog kiezen of je direct naar Santiago loopt, of dat je de Variante Espiritual kiest. Hierbij ga je vanaf Pontevedra naar Padrón. Deze route is iets langer en een deel ervan leg je af met de boot. Dit schijnt een mooie aanvulling te zijn op je route. Vanaf Vilanova de Arousa neem je de boot naar Pontecesures. Daar pik je de Central route weer op richting Santiago.

Vila do Cond, Camino Portugués Vila do Conde

Overnachten onderweg en in Porto

Onderweg zijn er meer dan genoeg overnachtingsplekken. Veelal albergues, hostels en hotels. Gemiddeld genomen kost een hostel tussen de tien en twintig euro. Hotels ben je iets meer voor kwijt. Je kunt de route via de Buen Cammino app of het twaalf dagen schema alvast uitstippelen, maar houd vooral rekening met hoe je je op het moment van wandelen voelt. Soms wil je nog wat kilometers extra lopen en soms juist niet. De eerste etappe eindigt volgens de twaalfdaagse route in La Bruge, daar heb je bijvoorbeeld S. Tiago de Labruge Pilgrims Hostel en het Smiling Places Guest House. Per dag bekijk je welke plek het makkelijkst is om te stoppen en overnachten.

In Porto is een overnachting bij Caldeira Guest House een goede keuze. Dit hotel ligt centraal en niet ver van de Sé kathedraal. Ook Turista Da Trindade is een fijne overnachtingsplek.

Boek je overnachting direct:

Wanneer ga je de Camino Portugues wandelen?

De meeste populaire maanden om de camino te wandelen, zijn die in het voor- en het najaar. Het is dan niet té warm en druk. De laatste werken van september en oktober zijn niet zo druk en de wintermaanden zijn het meest rustig. Juli en augustus zijn heel warm, dus dan wil je graag op tijd starten om de grootste hitte te ontlopen.

Sluit je wandeling naar Santiago zeker af in Porto (terug met de bus). Een fijne stad voor een leuke stedentrip, om port te proeven en na te genieten van je prachtige wandeltocht.

→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen