wildkamperen noorwegen k-jak bram berkien

Voor op je bucketlist: Wildkamperen & een kanotocht maken in Noorwegen

Honderden bergen, meren waar je dagen op kan varen, bossen die je adem benemen – je vindt ze allemaal in Noorwegen. Het effect dat deze ruige, ongetemde natuur op je heeft is moeilijk te beschrijven, het is iets wat je moet meemaken. En er zijn genoeg manieren om dat te doen; je kan een cruise doen, de auto pakken of hiken. Maar je kan ook voor de échte wildlife experience gaan: kanoën en wildkamperen. En dat is precies wat ik heb gedaan.

Met K-Jak een kanotocht door Noorwegen

Ik ging mee met K-Jak, een organisatie die mensen de tofste reizen wil aanbieden op hun eigen unieke manier: K-Jak verzorgt kanotochten door de mooiste plekken van Scandinavië, en ik ging met ze mee naar Noorwegen. De organisatie is opgericht door Jos van Pareren en Bas Heres. Als twee goede vrienden maakten ze in 2011 een kanotocht in Zweden, waarna ze meteen verkocht waren: hier moeten meer mensen van weten. De ongerepte Scandinavische natuur had hun passie voor reizen aangewakkerd, waarna ze deze wilden delen met anderen, om de drempel voor dit soort avontuurlijke reizen te verlagen. En of ze dat doen: al vijf jaar lang organiseren ze de mooiste kanotochten door Scandinavië.

kanotocht noorwegen bram-berkien k-jak

kanotocht noorwegen bram-berkien via k-jak kanotocht noorwegen Ektor Tsolodimos kanotocht in noorwegen Ektor Tsolodimos k-jak

Een kanotocht over de meren Isteren en Sølensjøen in Noorwegen

De meren waar we op voeren tijdens onze kanotocht waren de Isteren en Sølensjøen, twee prachtige meren vlakbij de grens van Zweden. Zoals veel van jullie weten is reizen dé manier om erachter te komen wat voor moois onze planeet te bieden heeft. Je hoeft echt niet naar de andere kant van de wereld te reizen om hierachter te komen, in Europa is er ook zoveel moois te zien – je moet het gewoon goed aanpakken.

kanotocht door noorwegen k-jak Ektor Tsolodimos

Tijdens een K-Jak trip leer je je eigen kanotocht uit te stippelen en te wildkamperen

De eerste dag dat we aankwamen op het basecamp samen met alle andere reizigers, werd ons een uitleg gegeven over het kanoën en wat je moet doen in verschillende situaties. Terwijl Jos samen met reisbegeleiders Ektor en Tom rustig de groep uitleg geeft, hangt er een relaxte sfeer. Je kan aan ze zien dat ze er net zoveel zin in hebben als de rest; alsof zij het ook weer voor de eerste keer mogen doen. Met hier en daar een grapje is het ijs snel gebroken. Mensen hielpen elkaar met het uitstippelen van hun kano-route en langzaamaan werden de eerste groepjes klaargestoomd voor hun reis. Met een grote kaart uitgevouwen op tafel wordt er rustig uitgelegd welke route het best bij hen past en hoe ze deze moeten bevaren. Je krijgt informatie over de dieren die je kan zien, tips waar je het best je tent kan opzetten en welke bergen het mooist zijn om te beklimmen. Na een heldere uitleg kan er een begin komen aan de barbecue. Een mooi begin van de reis.

En dan begint het avontuur, de kanotocht, echt

De volgende dag worden de groepjes, die uit twee tot zes man kunnen bestaan, bij hun drop off afgezet, waarna iedereen zijn eigen weg gaat. Met een backpack die is uitgerust met een tent, slaapzak, matje en heel wat waterdichte kleren – stapt iedereen zijn kano in. Onzeker in het begin, maar vastberaden zodra de peddel in hun handen wordt gesloten. Stuk voor stuk zie je iedereen wegvaren, tot het kleine stipjes zijn. Het avontuur is nu echt begonnen.

Kanoën en wildkamperen in Noorwegen: Onvoorspelbaar en avontuurlijk

Kanoën ziet er altijd heel simpel uit, je gaat zitten, gooit je spullen in de kano, pakt je peddel en off you go! Ja, dat denk je dan. Maar het is ook hard werken. Je krijgt te maken met elke soort weeromstandigheden: regen, onweer, wind – maar ook de meest zonnige dagen waar er geen wolkje in de lucht hangt. Maar je kan plots tegen een steen aanvaren waarna je vast komt te zitten, en ja, dan kom je alleen los door zelf het water in te gaan en je kano los te trekken. En juist dat onvoorspelbare maakt het nog net iets spannender. Elke dag dat je wakker wordt is het maar de vraag wat je kan verwachten, hoever je gaat komen en welke bijzondere natuurfenomenen dit keer op je pad komen. Het is echt hard werken, maar het feit dat het hard werken is maakt deze reis nét ietsje specialer – het geeft je een gevoel van trots. Elke avond dat je aanmeert bij je nieuwe overnachtingsplekje, je je tent opzet en ein-de-lijk gaat zitten en uitrusten, word je overspoeld met een gevoel van voldoening. En hoe moe ik ook kon zijn aan het einde van de dag, ik had de volgende ochtend weer net zoveel zin om terug de kano in te springen.

wildkamperen in noorwegen bram berkien met k-jak wildkamperen noorwegen k-jak bram berkien wildkamperen noorwegen bram berkien k-jak

wildkamperen noorwegen Ektor Tsolodimos k-jak

Hiken tijdens je kanotocht

Natuurlijk is kanoën niet het enige wat we gedaan hebben. In zo een mooi land als Noorwegen moet je gebruik maken van alles wat het te bieden heeft – en met K-Jak krijg je daar ook zeker de kans voor. Zo meerden we aan bij bergen met zulke hoge pieken dat je je nek al bijna bezeert bij het omhoog kijken. En, natuurlijk, die ga je dan beklimmen! Mijn favoriet was de Solen, waar we na een hike van ongeveer 5 uur de top bereikten. En wat was dat voor een bizar mooi uitzicht. Op zulke momenten, dat je bovenop een berg staat en om je heen kijkt naar alle bergen en rivieren, de wolken die zich om je heen wikkelen terwijl je je best doet om er niet vanaf geblazen te worden – dat zijn momenten dat je merkt hoeveel geluk wij hebben om op deze mooie planeet te mogen leven. En dat is een gevoel dat je zo lang mogelijk vast wil houden. Maar dat is geen uitdaging: elke avond zaten we buiten onze tenten, dicht tegen elkaar aan om de kou tegen te gaan, nagenietend van alle mooie dingen die we die dag hebben gezien en meegemaakt. Met een paar slaapzakken om ons heen gewikkeld en de sterren boven ons om naar te kijken, dan vergeet je snel hoe moe je bent. De avonden leken nooit te eindigen.

noorwegen kanotocht Ektor Tsolodimos k-jak

Na 7 dagen komt iedereen terug naar het K-Jak basecamp

Na zeven intensieve dagen komt iedereen weer terug op het K-Jak basecamp. Dat was een bijzonder moment: je begint samen, nieuwsgierig naar wat deze reis te bieden heeft, en je eindigt ook samen, trots op alles wat je hebt bereikt. De grootsheid van de natuur brengt je op dit soort momenten echt dichter bij elkaar. Iedereen is moe, vies en enorm in het verlangen van een douche – maar bij iedereen was een gigantische glimlach terug te vinden op hun gezicht. Nadat iedereen veilig is aangekomen, komen we allen samen. Jos, Ektor en Tom spreken de groep tevreden toe, dat iedereen hard heeft gewerkt en hoe blij ze zijn om te zien dat iedereen heeft genoten. Ook aan de jongens is te zien dat ze gelukkig zijn, trots op de groep. De laatste avond wordt natuurlijk groots gevierd, met wederom weer een barbecue, die na een week lang adventure food als het beste ooit smaakt. Terwijl we rondom een enorm kampvuur zitten en naar elkaars verhalen luisteren, komt er langzaam een einde aan dit bijzondere avontuur. En dat was me er echt eentje.

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen
 

De foto’s in dit artikel zijn van Bram Berkien en Ektor Tsolodimos.