goedkoop naar noorwegen natuur gletsjer jostedal

Goedkoop naar Noorwegen? 6 tips om geld te besparen!

Noorwegen stond al jaren op mijn bucketlist. Iedereen die er geweest is, zei hetzelfde: wat een prachtig land! Een van de mooiste die ze gezien hadden. De Fjorden, de gletsjers, de natuur…. En hoewel ik elke keer stond te popelen om te ook gaan, ging ik niet. Waarom? Omdat het simpelweg te duur was…

Noorwegen is duur, maar je kan er blijkbaar toch best goedkoop reizen

Afgelopen zomer zijn we (eindelijk!) wel gegaan. En ja, Noorwegen is niet goedkoop. Ongeveer anderhalf keer zo duur als Nederland. Maar ik kwam er ook achter dat er genoeg manieren zijn om geld te besparen, waardoor een vakantie-die-je-niet-meteen-financieel-ten-gronde-richt opeens wel mogelijk is!

goedkoop naar noorwegen natuur gletsjer jostedal

goedkoop-naar-noorwegen-bloemen

1. Alcohol, neem het mee

Drank is verschrikkelijk duur in Noorwegen! Wijn en sterke drank kan je sowieso alleen in staatswinkels kopen, Vinmonopolet heten die. Bier is her en der in de supermarkt nog wel verkrijgbaar, maar je slaat stijl achterover van de prijs. Neem dus van thuis mee wat je wilt drinken. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. Zoek voor je gaat wel even op wat je maximaal per persoon mee mag nemen. Wij werden niet gecontroleerd uiteindelijk, maar mocht dit wel gebeuren en je hebt te veel mee, dan ben je alsnog veel geld kwijt.

goedkoop-naar-noorwegen-zonsondergang-wandelen

tips-goedkoop-noorwegen-gletsjers-meren-1

2. Zo kun je goedkoop eten in Noorwegen

Het viel me in de supermarkt op dat vooral verse groenten en fruit aardig aan de prijs zijn in Noorwegen. Daarom is het handig om zelf al een en ander mee te nemen als je met de auto gaat: Laad die achterbak vol! Denk aan dingen als pasta en rijst, tomaten in blik, bouillonblokjes, olie, couscous, aardappels, soep, peper en zout, kaas. Noem het maar op! Qua groenten en fruit neem ik verse dingen mee die langer houdbaar zijn. En die tegen een stootje kunnen. Wortelen, uien, courgette, appels, paprika, mais in blik. Als je gaat kamperen, neem natuurlijk ook je kookstel mee. Ook koffie hebben we meegenomen. Evenals een goeie thermoskan. Zo kan je bij elk willekeurig uitzicht stoppen, en genieten van hete koffie. Vermijd uit eten gaan of tussen de middag ergens een broodje eten als je echt low budget wilt reizen. Juist dit soort uitgaven maken een vakantie uiteindelijk toch duur.

noorwegen-veerboot-stavanger-1 noorwegen-dorpje-hosanger-haven-water-1

3. Neem de veerpont naar Noorwegen

Je kan natuurlijk prima met het vliegtuig naar Noorwegen, en dan gebruik maken van openbaar vervoer. Het lastige is dat je dan niet overal komt waar je zou willen zijn. Zeker buiten de steden niet. En, eigen eten meenemen is ook lastig.

Eigen vervoer is verreweg het handigst en waarschijnlijk ook he tgoedkoopst. Met de veerpont kan je van Denemarken naar verschillende plekken in Noorwegen. Wij reden naar Hirtshals in Denemarken en gingen vanuit hier naar Stavanger, Noorwegen. Je rijdt overdag in 1 keer vanaf Nederland naar Denemarken en vaart vervolgens ’s nachts. De volgende ochtend vroeg kom je aan in Noorwegen en sta je meteen tussen de fjorden!

De route via Denemarken is niet direct de goedkoopste optie. Er zijn kortere routes die minder kosten, dus het loont om even rond te shoppen en verschillende bootmaatschappijen en verbindingen te vergelijken. Een slaapstoel nemen is sowieso goedkoper dan een hut. Houd er wel rekening mee dat je niet in je eigen auto kan slapen, het ruim gaat namelijk op slot.

noorwegen-dorpje-hosanger-haven-1 goedkoop-noorwegen-wandelen-donker-bos

4. Slapen

In Noorwegen bestaat er zoiets als ‘Allemansrecht’. Dit betekent dat je mag wandelen, fietsen, zwemmen of varen, bessen plukken of voor 1 nacht je tent opzetten in de natuur. Je moet hierbij voldoende afstand houden tot iemands land of eigendom en natuurlijk geen schade veroorzaken aan de plek waar je bent. Maar kamperen wordt wel erg goedkoop zo. Toegegeven: 3 weken lang alleen maar in de wildernis slapen is niet voor iedereen weggelegd. Op mijn favoriete camping in het Jostedal betaal je 25 euro voor 2 personen, een auto en een tent. Dat is dus ook een optie. Wil je het liefst in een huisje zitten? Dan zijn de huisjes op de camping niet duur. Voor 50 euro heb je een dak boven je hoofd. Voor toilet en douche loop je naar het toiletgebouw. Maar je kan wel binnen koken en zit goed droog als ’t regent. De kwaliteit van dit soort huisjes is over het algemeen erg goed. Lees hier meer over wild kamperen

goedkoop-naar-noorwegen-allemansrecht-wildkamperen

goedkoop-noorwegen-campinghuisje-jostedal-1

5. Auto

Ga je met de auto, dan zijn er 2 dingen die geld kosten: benzine en tol. Daar valt niet veel op te besparen. Tol hoef je niet ter plekke te betalen. Er is een systeem waarbij je nummerbord wordt gescand en je achteraf de rekening krijgt thuisgestuurd. Het is wel handig om je van tevoren in te schrijven via deze website. Een andere optie: Je zou tolwegen kunnen proberen te vermijden. Wij hebben dat niet gedaan. Ik kan je voorstellen dat je, zeker in de bergen, wel veel langer onderweg bent dan. En om je nog een idee te geven van benzinekosten: in 3 weken reden wij 4.000 kilometer in zuid Noorwegen. Dat kostte ons 400 euro. Dus 200 euro per persoon aan benzinekosten. Dat viel mij eigenlijk wel mee!

natuur-noorwegen-wandelen-1

natuur-noorwegen-wandelen-jostedal-1

6. Goedkoop iets leuks doen in Noorwegen?

En dan wil je doen waar je voor gekomen bent: het land ontdekken! Wat Noorwegen grotendeels prachtig maakt, is de natuur. En die is helemaal gratis. Ga hiken, neem een fiets mee en ga fietsen, relax op een stoeltje aan de waterkant of ga zwemmen in de fjorden. En neem een spelletje mee voor een regenachtige dag. Want Noorwegen is, net als Nederland, niet vrij van rotweer.

Voor sommige plekken betaal je entreegeld, of een kleine bijdrage om de auto te parkeren. Maar dit zijn vaak kleine bedragen. Zeker als je bedenkt dat een goede wandeling echt een dagactiviteit kan zijn.

En ook in de steden kan je geld besparen. Loop of fiets rond, ga naar de parken en rust even uit op de boulevards. Parkeren is vaak wel duur. Dus als je de auto buiten de stad kan laten en met de bus naar het centrum kan, doe dit zeker!

Uitzicht-noorwegen-zonsondergang-1

noorwegen-hike-uitrusten-uitzicht-1

Hoe goedkoop wordt Noorwegen dan echt?

Dat hangt uiteindelijk echt van jezelf af. Noorwegen blijft natuurlijk een van de duurste landen ter wereld. Waar ik zelf merkte dat wij financieel het meeste ‘de mist in gingen’ was aan het eind van de vakantie. Er ging iets mis met een goedkoop huisje dat we hadden geboekt, waardoor we besloten toch een hotel te nemen in plaats van te gaan kamperen. En daar gingen we dan weer eten in het restaurant van het hotel… Die kosten lopen echt snel hoog op. Als we gekozen hadden voor de tent, had ons dat wel honderden euro’s gescheeld.

De basis van hiken, eten koken wat je (gedeeltelijk) van hier hebt meegenomen en (wild)kamperen is echt goedkoop. En heel leuk! Auto en veerboot kosten kom je niet onderuit. Maar zodra je wilt gaan upgraden, naar een hotel of een restaurant, of duurdere activiteiten, dan gaat het in de papieren lopen.

Staat Noorwegen op je bucketlist, dan hoop ik dat je zeker eens gaat! Ook als je er even voor moet sparen. Je gaat er sowieso geen spijt van krijgen.

Wil je naar Noorwegen?

Handige links:

Vliegtickets naar Noorwegen Hotels in Noorwegen

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen