Huttentocht Noorwegen

De beste manier om Noorwegen te ontdekken? Met een huttentocht!

Als je echt iets van Noorwegen wilt zien dan kan je dit het beste doen door je wandelschoenen aan te trekken, rugzak te vullen en de natuur in de lopen. Als je een auto hebt kun je prachtige roadtrips maken, maar voor de mooiste plekken moet je toch echt de weg af. Een meerdaagse tocht waarbij je in hutten slaapt is een ideale manier om al het moois te zien van Noorwegen. Hieronder lees je alles over het maken van een huttentocht in Noorwegen.

Huttentocht

Huttentocht Noorwegen Huttentocht Noorwegen tips

huttentocht noorwegen bewegwijzering

Er zijn meer dan 500 hutten in Noorwegen

Noorwegen beschikt over een uitstekende organisatie waar alle hutten staan geregistreerd, routes zijn aangegeven en trails worden onderhouden. In het land staan namelijk meer dan 500 hutten waar je kan slapen, bemand en onbemand. In sommige hutten kun je dus een luxe 3-gangen diner krijgen en andere hutten moet je zelf openen met de DNT sleutel en daar kun je je eigen prakje warm maken. Indien je lid wordt van DNT (Den Norske Turistforening) krijg je korting in bepaalde hutten en kun je een DNT sleutel krijgen indien nodig. Als je een langere tijd in Noorwegen bent en van plan bent om van hut naar hut te lopen dan kan dit al snel makkelijk uit. Regel dit overigens wel van te voren want het duurt even voordat je je pasje krijgt.

Huttentocht

Huttentocht noorwegen slecht weer Huttentocht noorwegen wandelen

huttentocht noorwegen landschap

Hoe is het om een huttentocht te maken in Noorwegen?

Na een lange dag wandelen waarbij je waarschijnlijk alle weertypes hebt gehad, kun je aankloppen bij een hut. Je vieze schoenen doe je netjes uit bij de deur en je meldt je bij de receptie. Een van de regels van een hut is dat ze geen mensen weigeren, er is altijd plek in de herberg! Als je laat aankomt en je hebt niet gereserveerd dan heb je een kleine kans dat je op een matje in de eetkamer ligt. Als je wat eerder bent dan kun je kiezen tussen een warme slaapzaal met snurkende mensen of een dure tweepersoonskamer. Je krijgt vaak een stevige maaltijd van aardappels, groente en vlees waarna je je bed in kan duiken. De bedden liggen overigens prima na een stevige tocht en een gevulde maag. Neem wel genoeg geld mee want de hutten zijn prijzig!

Zo bepaal je jouw wandelroute

Door heel het land kun je prachtige routes lopen die te vinden zijn op de website van DNT en de officiële website van Noorwegen. De een wat meer toeristischer, makkelijker, hoger, langer of gevaarlijker dan de ander. Kijk daarom ook goed wat je graag wilt zien, wat je zelf kan en wat de dichtstbijzijnde faciliteiten zijn. Er zijn veel dagwandelingen (vanaf een parkeerplek) die voor iedereen goed te doen zijn. Maar ook zijn er meerdaagse wandelingen waar je je ver weg bevindt van de bewoonde wereld.

Bepakking, wat neem je mee voor een huttentocht in Noorwegen?

Als je gaat wandelen in Noorwegen, of eigenlijk overal, moet je natuurlijk de juiste kleding mee nemen. Hou er rekening mee dat je alle weertypes kan krijgen op een dag. Gebruik daarom het laagjes systeem zodat je je kleding makkelijk uit en aan kan trekken. Want zo sta je in een korte broek en aan de andere kant van de berg loop je door de regen en kun je nauwelijks de weg vinden. Een kaart en kompas, water en eten zijn overigens ook een van de belangrijke dingen die je mee moet nemen voor onderweg. Kortom: bereidt je goed voor, heb genoeg geld en geniet van de natuur! Wil jij nou ook zo’n avontuurlijke reis maken in Noorwegen maar liever niet in je uppie? Dan kan je in de zomer ook mee met een groepsreis.

Wil je naar Noorwegen?

Handige links:

Vliegtickets naar Noorwegen Hotels in Noorwegen

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen