leukste escape rooms nederland

Dit zijn de aller LEUKSTE escape rooms in Nederland

Nog even volhouden! Bijna mogen we weer leuke dingen doen. Nu we ruim een jaar thuis opgesloten zitten, is er door het vaccineren gelukkig een eind in zicht. Waar verheug jij je enorm op? Een reisje naar het buitenland of eerst maar eens beginnen met een bezoek aan een fijn restaurant? Dat wil ik ook allemaal doen, maar één ding staat bovenaan mijn lijst. De ironie is hoog – maar ik wil me laten opsluiten in een kamer! Ik heb het over mijn favoriete uitje, een escape room spelen. Tot die tijd weer komt, blik ik nog eens terug op de leukste escape rooms die ik in de laatste jaren heb mogen spelen.

Escape rooms zijn populair in Nederland

Escape rooms. Ze zijn al jarenlang wereldwijd reuze populair, en in 2013 sloeg de trend ook over bij ons in Nederland. We waren zo fanatiek aan het escapen dat er overal wel één opdook. Vandaar dat Nederland inmiddels de meeste escape rooms per m2 heeft in de wereld!

Hoe kies je de leukste escape rooms?

Omdat we hier zo veel kamers hebben, wordt de grote vraag: Welke moet je nou kiezen? Ik heb er redelijk wat gedaan en ben van mening dat ze vrijwel allemaal een leuke dag garanderen. Maar na een aantal ontsnappingen wordt je wel wat kritischer. Bijvoorbeeld, was het een origineel thema? Waren er te veel cijfersloten? Hoe waren de puzzels? Hoe was de opmaak van de kamer(s)? De 10 leukste escape rooms in Nederland in dit artikel scoren goed op al deze punten. Ontdek hieronder welke de lijst hebben gehaald.

De 10 leukste escape rooms in Nederland

10. The Queen

In de prachtige kelder van bordspellenwinkel Subcultures, gelegen aan de mooie Oudegracht, tref je de kamer The Queen. Gekleed in gele chemicus jassen, zullen jij en je teamgenoten de zaak omtrent de briljante chemicus Beatrice Taylor oplossen. Deze escape room is is gebaseerd op een kort verhaal van Roald Dahl, genaamd Royal Jelly.

In dit verhaal krijgen Albert en Mabel een dochter. Zij wilt echter niet drinken, en Albert – een imker – bedenkt hiervoor een oplossing. Hij doet royal jelly (koninginnengelei) in de melk van de baby, met het gewenste effect! De baby drinkt gulzig en wordt steeds dikker. Ook Albert raakt hooked aan het spul, ditmaal om zijn vruchtbaarheid te verhogen. Opnieuw met het gewenste resultaat want het stel krijgt een tweede dochter. Op het eind van het verhaal komt Mabel geschrokken tot de realisatie dat haar man op een enorme bij lijkt en hun eerste dochter op een larve!

 • Eng/ Spannend? Nee
 • (Tijdelijk) Online variant? Nee
 • Locatie: Bordspellenwinkel Subcultures in Utrecht

9. Flight 815

Rookmonsters, ijsberen en knappe mannen op een onbewoond eiland! Ik heb het over de verwarrende en onvergetelijke serie ‘Lost’. Ik was positief verrast toen ik ontdekte dat een escape room zijn inspiratie uit deze serie heeft gehaald. Net als in Lost, pakken jij en je vrienden het vliegtuig vanuit Australië en krijgen plotseling te maken met turbulentie. En oh nee … jullie storten neer! Gelukkig overleven jullie de crash, maar de vraag is nu: ‘hoe komen jullie weer thuis’?

Voordat jullie al enthousiast de cijferreeks 4,8,15,16,23,42 (iets wat vaak terugkomt in de tv-serie) uit jullie hoofd gaan leren … voor het spelen van deze kamer hoef je geen aflevering van Lost te hebben gezien!

 • Eng/ Spannend? Nee
 • (Tijdelijk) Online variant? Nee
 • Locatie: Down the Hatch in Voorburg

8. The Girl’s Room

Een angstaanjagende kamer waar je lang zoet mee bent! Het is misschien wel de engste escape room van Nederland. Het verhaal gaat over een jong weesmeisje die geadopteerd wordt door een alleenstaande man. Het meisje krijgt eindelijk een eigen, prachtige kamer tot haar beschikking. Wat ze dacht dat haar grootste droom zou worden blijkt haar grootste nachtmerrie. Jij en je teamgenoten zullen ontdekken wat er met het meisje gebeurd is.

 • Eng/ Spannend? Ja
 • (Tijdelijk) Online variant? Nee
 • Locatie: Escape Room Nederland in Bunschoten

De leukste escape rooms, the girl's room

7. The End

“Uw bestelling ligt klaar.” Na dit telefoonbericht, belanden jullie voor de deur van een oude grafkistenwinkel. Jullie starten vervolgens met jullie missie naast een grote grafkist. In deze kamer wordt ingespeeld op al je zintuigen. Een verrassende en atypische escape room, waar de nadruk wordt gelegd op de ervaring in plaats van de puzzels. Een geweldige belevenis waar ik niet te veel over kan verklappen en die je gewoon zelf moet ervaren.

 • Eng/ Spannend? Ja
 • (Tijdelijk) Online variant? Nee, maar Darkpark heeft wel andere Home Adventures ontwikkeld om thuis te spelen.
 • Locatie: Darkpark vestiging in Zoetermeer

6. Wake Up!

Een popperige kamer vol met roze en paars. Zo ziet de slaapkamer van Matilda eruit. Dat wil zeggen, je bevindt je niet alleen in Matilda’s kamer maar ook in haar droom. In het dagelijkse leven is het meisje lief en schattig, maar in haar dromen ho maar. Matilda’s dromen proberen je te misleiden en te voorkomen dat je ontsnapt. Maar gelukkig kan je weer terug naar de normale wereld door het oplossen van puzzels.

 • Lees hier meer informatie over de Wake Up room van Questomatica.
 • Eng/ Spannend? Nee
 • (Tijdelijk) Online variant? Nee
 • Locatie: Questomatica in Amsterdam

5. Honeymoon Hotel

In dit haunted hotel voel je je net alsof je in een Stephen King boek bent beland. Jullie starten in de – prachtig ingerichte – lobby van het hotel. Hier zien jullie een gouden bagagetrolley met koffers, een kapotte piano en een lift. Dan valt plotseling het licht uit! Maar als jullie goed opletten merken jullie de hints op van iemand uit het hiernamaals. Ontdek samen met je teamgenoten wat voor nare dingen zich in dit creepy hotel hebben afgespeeld.

 • Eng/ Spannend? Ja
 • (Tijdelijk) Online variant? Nee, maar Darkpark heeft wel andere Home Adventures ontwikkeld om thuis te spelen.
 • Locatie: Darkpark vestiging in Zoetermeer

4. The Vault

Tijdens een escape room moeten jij en je team binnen een bepaalde tijd ontsnappen, toch? Dit keer niet! In the Vault is het juist de bedoeling dat jij en je vrienden ergens inbreken, namelijk in een kluiscomplex. Dit schijnt een mission impossible te zijn en jullie krijgen dan ook 90 minuten de tijd in plaats van de gebruikelijke 60. De missie: het bemachtigen van de inhoud van de kluis, een object om oneindig energie op te wekken – gemaakt door Nikola Tesla.

 • Eng/ Spannend? Nee
 • (Tijdelijk) Online variant? Ja, klik hier voor meer informatie over de online escape room
 • Locatie: Sherlocked Mystery Experience in Amsterdam

3. The Freakshow

The Freakshow speelt zich af op een prachtige setting, namelijk in een circustent uit de vorige eeuw. Maar niet vergeten, jullie zitten hier niet voor jullie plezier! Een groepje circusfreaks heeft jullie hier namelijk opgesloten. Gelukkig is er een way out: een groepje ontvoerde kinderen heeft raadsels achtergelaten om jullie te helpen ontsnappen. Een echte originele escape room met mooie lichteffecten, special effects en een prachtige soundtrack!

 • Eng/ Spannend? Ja
 • (Tijdelijk) Online variant? Nee, maar Darkpark heeft wel andere Home Adventures ontwikkeld om thuis te spelen.
 • Locatie: Darkpark vestiging in Delft.

2. The Architect

Wat blijkt, men heeft een oude kamer ontdekt dat functioneerde als de oude werkplek van H.P. Berlage – de architect van het gebouw (oude Beurs van Berlage). Dat is niet alles! Ook gingen er geruchten rond dat Berlage een sleutelfiguur was in de geheime sociëteit ‘SOCK’. De leden van SOCK beschikten over antwoorden betreft de meest belangrijke geheimen uit de geschiedenis. Maar nadat Berlage stierf in 1934 heeft niemand nog iets vernomen van SOCK. Jullie missie is om de grootste geheimen aller tijde te ontrafelen. En dat binnen een uur! Dit doen jullie in de meest prachtige, historische kamer in jaren ’30/’40 stijl.

 • Eng/ Spannend? Nee
 • (Tijdelijk) Online variant? Nee
 • Locatie: Sherlocked Mystery Experience in Amsterdam

1. Amsterdam Catacombs

En nu, mijn favoriete kamer! Het verhaal: via een krantenartikel worden jij en je teamgenoten opgeroepen om enkele verdachte gebeurtenissen in de catacomben van de Posthoornkerk te onderzoeken. Deze catacomben zijn pas recentelijk weer heropend door een priester, nadat ze lang gesloten waren voor het publiek – om onduidelijke redenen. In deze escape room ligt de nadruk op interactief theater en is er een heel bijzonder en griezelig decor! Je zal deze ervaring niet snel vergeten!

 • Eng/ Spannend? Ja
 • (Tijdelijk) Online variant? Ja, klik hier voor meer informatie over de online escape room.
 • Locatie: Posthoornkerk in Amsterdam

Escape room, the Amsterdam catacombs

Wat waren jouw leukste escape rooms in Nederland? En al zin gekregen om er een te doen? Wij in ieder geval wel!

Escape rooms in het buitenland

Originele escape room in Londen

Niet alleen in Nederland, maar ook bij een tripje naar het buitenland hoort een escape room op je to do lijstje. Op sommige plekken kom je de meest hilarische thema’s tegen. Weleens gehoord van Trapped in a Room in Londen? Deze kamer deel je niet alleen met je vrienden, maar ook met een angstaanjagende zombie aan een ketting! Deze ondode krijgt vervolgens steeds meer bewegingsruimte, totdat hij na een uur eindelijk zijn maaltijd mag verorberen. Jullie ribbetjes!

Mijn aparte escape ervaring in Vietnam

Zelf heb ik nog maar één escape room in het buitenland mogen spelen: namelijk Escape Hunt in Ho Chi Minh, Vietnam (inmiddels gesloten). Ik moet zeggen, het was een heel andere ervaring dan hier! Toen we op een bepaald moment niet verder kwamen en vroegen om een hint, gingen we er vanuit dat een briefje onder de deur geschoven zou worden. Tot onze grote verbazing kwam de spelleider gewoon de kamer binnen lopen om ons verder op weg te helpen. De illusie dat we waren opgesloten ging wel in rook op, met de deur zo wagenwijd open!

Laat weten wat jij de leukste escape room in Nederland vindt?

Al een keus kunnen maken uit deze 10 opties? Wij zijn trouwens ook benieuwd naar jouw leukste escape rooms. Heb jij nog tips voor leuke kamers om dit jaar te spelen? Laat het ons weten!→ Bekijk hier alle artikelen over uitjes in Nederland