hoe zwaar is de nijmeegse vierdaagse

Hoe zwaar is de Nijmeegse Vierdaagse? Tips, tricks en ervaringen

De Vierdaagse in Nijmegen is misschien wel de bekendste wandeltocht van Nederland. Elke derde dinsdag van juli begint deze wandelweek door Nijmegen en omgeving. Afhankelijk van je leeftijd en geslacht wandel je 30, 40 of 50 kilometer per dag. Een pittige, maar prachtige wandelervaring die je niet snel vergeet. Wandeljournalist Simone Vos liep de Nijmeegse Vierdaagse in 2023 en geeft je tips en tricks voor de 4Daagse. Ook geeft ze antwoord op de vraag: Hoe zwaar is de Nijmeegse vierdaagse? Want als je deze wandeling ook wilt doen, is het handig om wat tips & tricks toe te passen tijdens je voorbereiding en de tocht zelf!

Hoe zwaar is de Nijmeegse Vierdaagse

Check hieronder onze tips voor de Nijmeegse Vierdaagse!

→ Overnachten in Nijmegen doe je bij Boat ‘Opoe Sientje’ & Hotel Oranjestaete
→ Tip: Ga sowieso eens langs bij Bever voor wandelschoenen

Simone tijdens de 4Daagse

Wat is de Nijmeegse Vierdaagse

De 4Daagse is een begrip in Nijmegen, maar ook ver daarbuiten. Ieder jaar doen er meer dan zeventig verschillende nationaliteiten mee aan dit wandelevenement en ruim 45.000 deelnemers verschijnen aan de start. Voordat de 4Daagse begint, zijn de Vierdaagsefeesten al begonnen. De hele stad staat volledig op z’n kop door de feesten en de 4Daagse en de sfeer is er heel goed. De Vierdaagsefeesten starten de zaterdag voor de 4Daagse en vaak moedigen feestgangers die de kroeg uitrollen op dinsdagochtend, de eerste 4 Daagse-wandelaars ‘s ochtends vroeg aan.

De Nijmeegse Vierdaagse betekent vroeg opstaan

Wie de 4Daagse loopt, moet namelijk wel rekening houden met heel vroeg opstaan. Afhankelijk van de afstand die je loopt, start je om vier uur, vijf uur of zes uur ‘s ochtends. Zo loop je nog redelijk lang in een fijne temperatuur en heb je tijd genoeg om voor vijf uur weer terug te zijn bij de finish. Alle afstanden hebben een aparte starttijd, om te zorgen dat niet iedereen tegelijk loopt.

Nijmeegse vierdaagse skyline Nijmegen

Praktische informatie over de 4Daagse

Rond half januari laat de organisatie van de 4Daagse weten hoe je je kunt inschrijven en voor wanneer je dat moet doen. Voor de inschrijving betaal je ruim honderd euro, maar dat verschilt per jaar. Je kunt je inschrijven voor de 30,40 en 50 kilometer, individueel en als groep. Daarnaast zijn er inschrijvingen voor militairen, oorspronkelijk begon de 4Daagse namelijk in 1909 als wandelmars voor militairen. Wanneer je je hebt ingeschreven, haal je je bandje de zondag of maandag voor de start op. Je bandje scannen ze iedere dag bij de start en finish. Onderweg word je gecontroleerd met een knipkaartje.

Afstanden inschrijven

Voor vrouwen geldt: als je tussen 2009 en 2012 bent geboren, moet je de 30 kilometer lopen, maar mag je ook meer lopen. Ben je tussen 1965 en 2008 geboren, moet je de 40 kilometer lopen, maar mag je ook de 50 doen. Ben je in 1964 of eerder geboren, moet je de 30 kilometer doen, maar meer mag ook. Mannen die tussen 2009 en 2012 zijn geboren, doen de 30 kilometer, maar mogen meer. Mannen die tussen 2006 en 2008 zijn geboren, moeten 40 kilometer doen, maar mogen ook 50 lopen. Mannen die tussen 1975 en 2005 zijn geboren, moeten de 50 kilometer doen. Mannelijke deelnemers die tussen 1965 en 1974 zijn geboren, moeten de 40 kilometer lopen. Mannen die in 1964 of eerder zijn geboren, moeten minstens de 30 kilometer doen.

hoe zwaar is de nijmeegse vierdaagse

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse

Iedere ochtend start de 4Daagse op de Wedren, in het centrum van Nijmegen. Vanuit de start wandel je elke dag een andere route. Check hieronder meer info per dag:

Dag 1 loop je richting Elst, over de Waalbrug en in Elst staan heel veel mensen je aan te moedigen. Onderweg krijg je meer dan genoeg fruit, komkommers, snoepjes en zoute stengels van de mensen die aan de kant van de weg staan. Echt een feestje om zo te wandelen.

Dag 2 is ook wel Roze Woensdag. De hele stad kleurt roze en ook onderweg kom je veel roze tegen. Deze dag loop je via Wijchen en door het land van Maas en Waal. In het centrum van Nijmegen neem je zeker een biertje voor onderweg.

Dag 3 is de zwaarste dag. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar het is relatief gezien een pittige dag met wat heuvels en die kilometers van de dagen ervoor beginnen op te tellen. Op dag drie loop je naar Groesbeek en trotseer je de Zevenheuvelenweg. Ook hier staat veel feestend publiek aan de route, dus alleen dat maakt deze route al de moeite waard.

Dag 4 is de dag van de finish! Deze route voert door Cuijk en uiteindelijk over de Via Gladiola (de Sint Annastraat in Nijmegen) naar de finish. Traditiegetrouw krijgen de wandelaars gladiolen van hun familie en vrienden. Dus met een bos vol gladiolen over de finish om je kruisje op te halen is heel normaal. Dat kruisje is een medaille die laat zien dat je de 4 dagen hebt uitgelopen.

Wandelen tijdens de 4Daagse

Voorbereidingen voor de 4Daagse

Goed, je bent ingeschreven en ingeloot. Dan heb je nog zo’n half jaar de tijd om jezelf klaar te stomen voor de wandeltocht van het jaar. Het ligt er aan of je al regelmatig wandelt en dus een basisconditie hebt. Ik bouwde de training per week op; eerst vijf kilometer wandelen, dan tien, dan vijftien en zo verder. Ik liep een langere tocht in het weekend en nog minstens twee keer per week zo’n vijf kilometer. Maar ik houd ook erg van wandelen, dus dat was vooral onderdeel van mijn eigen routine.

Wil je graag een goed voorbereidingsprogramma met een fijn trainingsschema en verschillende coaches die je vragen kunt stellen? De Koninklijke Wandelbond Nederland organiseert ieder jaar de Via Vierdaagse. Hierbij heb je een startbewijs en het trainingsprogramma in een. Een aanrader voor wie goed voorbereid wil beginnen en zeker wil zijn van een plekje.

Op zoek naar mooie routes om te trainen? Check deze routes eens:

Wandelen in de Achterhoek: de leukste routes in de natuur
Wandelen in Brabant: Dit zijn de allermooiste routes
Wandelen in Zeeland: de mooiste routes!
5 x prachtig wandelen in Belgisch Limburg!

Onderweg Pieterpad, wandelen Achterhoek

Belangrijkste tips voor de 4Daagse

Goede schoenen en sokken zijn heel belangrijk. Zorg dat je je schoenen goed hebt ingelopen en laat ze aanmeten bij een goede sportwinkel. Echt zo essentieel, want blaren zijn zo ellendig om te krijgen. Wandelsokken vind ik ook heel belangrijk. Ik heb de wandelsokken van Falke, die lopen super fijn. Ik had tijdens de 4Daagse sportkleding aan en een klein rugzakje op. Ook had ik een pet op en altijd zonnebrandcrème bij de hand. Qua eten en drinken: ik had een waterzak van drie liter en mueslirepen, noten, gedroogd fruit, boterhammen en wat snoepjes.

→ Tip: Ga sowieso eens langs bij Bever voor wandelschoenen

Pauzeren

Je krijgt onderweg veel eten van de mensen die aanmoedigen en je kunt ook eten kopen op de route. Daarnaast zijn er op de route EHBO-posten, massage plekken en waterpunten, dus als je ergens last van hebt, kun je altijd ergens stoppen. Zorg er wel voor dat je niet te lang stopt, want je moet wel op tijd binnen zijn. Ik liep met vier andere meiden en we namen om de tien kilometer pauze. Dat werkte goed voor ons.

En dan tot slot: hoe zwaar is de Nijmeegse vierdaagse?

Is de 4Daagse zwaar? Ik vond het de eerste twee dagen heel goed te doen en ik had top getraind. De langste afstand die ik heb getraind, is 30 kilometer. Twee dagen achter elkaar lopen is ook een goede training. Zo weet je hoe je lichaam reageert op twee dagen flinke inspanning. Voor mij was de derde dag het zwaarst, toen had ik ook een flinke blaar. De laatste dag was zwaar, maar door de euforie van ‘we hebben het bijna gehaald’ loop je echt wel door. Biertje erbij, tanden op elkaar soms en vooral; genieten van alle feestjes en fijne mensen die je aanmoedigen. De 4Daagse is zeker een aanrader, toch wel om een keer in je leven eens te lopen.

Finish van de 4Daagsegladiolen na de 4daagse

Meteen een tripje plannen?

Handige links:

Trakteer jezelf na afloop op een nachtje in Sanadome Overnachten in Nijmegen: doe je bij Boat ‘Opoe Sientje’ & Hotel Oranjestaete



→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland