Mljet Kroatië

Mljet: Alles dat je wil weten over het groenste eiland van Kroatië:!

Naar mijn mening is Mljet eiland één van de mooiste eilanden van Kroatië! Met zijn ongerepte natuur, heldere blauw/groene water en talrijke bossen, knusse beach bars, toffe outdoor mogelijkheden, is dit echt een must-visit wanneer je in Kroatië bent. Het eiland bestaat namelijk voor 90% uit bos en is daarin uniek ten opzichte van de andere Kroatische eilanden.

Mljet: Nationaal park & heerlijk vakantie-eiland in één

Het westen van Mljet is uitgeroepen tot een nationaal park en behoort daarmee tot één van de acht nationaal parken die Kroatië rijk is. Het park is erg bijzonder, omdat het bestaat uit twee zoutwatermeren; Veliko Jezero en Malo Jezero. De entreeprijzen verschillen per seizoen en een ticket kan je hier kopen. Maar naast dit nationaal park is er nog veel meer te doen, dus lees gauw verder en ontdek het beste van Mljet!

Ontdek het heerlijke Mljet in Kroatië

Boek je ferry ticket naar Mljet hier
→ Accommodatie tip: Apartments More en Pine Tree Boutique Apartments

Mljet Kroatië

Wat te doen in het nationale park op Mljet?

1. Mountainbiken

Het park leent zich perfect om een rondje om beide meren te fietsen alhoewel de weg rondom het grote meer, Veliko Jezero, beter te fietsen is. Bij Malo Jezero kan je ook prima een rondje om het meer wandelen. Een fiets kan je bij de ingang huren, maar je kan er ook voor kiezen om een fiets bij Mali Most te huren. Hier kan je met de ferry naar toe.

Het pad rondom het grote meer is zo’n 8km lang en je bent in zo’n 45 minuten om het meer gefietst waarbij je je fiets op een gegeven moment ook over een kleine brug moet tillen. Tijdens je fietstocht is het leuk om een aantal keer te stoppen en een duik te nemen in het heldere blauw/groene water.

 Fietsen op Mljet  Fietsen op Mljet

2. Kajakken

Heb je geen zin om te fietsen? Dan kan je ook een kajak huren waarmee je heerlijk over het meer kan peddelen. Met de kajak kan je ook prima een bezoekje brengen aan het eilandje wat midden op het grote meer ligt; Saint Mary’s Island.

 Helderblauw water  Helderblauw water

3. Bezoek Saint Mary’s Island

Midden op het meer Veliko Jezero vind je Saint Mary’s Island. Het eiland is niet groot en je vindt er een klein klooster dat je kan bezoeken. Het eiland is te bereiken met de kajak, maar ook vanaf de entree van het park met een gratis ferry. Je kan er daarna voor kiezen om de ferry richting Mali Most te nemen. Het punt waar de twee meren samenkomen.

bootje varen Mljet Meren van Mljet

Wat te doen op de rest van het eiland Mljet?

4. Geniet van de gezellige restaurantjes

Op het eiland Mljet kun je meer doen dan enkel genieten van natuur. Naast toffe outdoor activiteiten, kun je er namelijk ook heerlijk bij hotspots hangen. Ga bijvoorbeeld naar Calypso op Mljet Island. Je kan hier de beste visgerechten eten, maar ook maximaal chillen. Andere aanraders zijn Konobo Ribar, Maeestral Okuklje en Konoba Herc.

5. Strandhangen & zwemmen in mooie meren

Mljet is een eiland en dat betekent dat je hier ook heerlijk naar het strand kunt! Wat dacht je bijvoorbeeld van Sutmiholjska Beach of Saplunara? Of geniet van prachtige baaien zoals Prožurska Luka! Niet echt fan van zout water? Je kan ook heerlijk zwemmen bij het meer Malo Jezero!

Hoe kom je op Mljet?

Uiteraard gaan er directe ferry’s vanuit Split, maar er vertrekt ook een ferry vanuit het nabijgelegen Korcula die aankomt in Pomena. Verder kan je ook boot pakken vanuit Dubrovnik die in Polace aankomt. Deze doet er echter wel twee uur over. Er gaan twee ferry maatschappijen naar Mljet: Kapetan Luka and TP Line. Kijk dus vooral wat handig is met de rest van je plannen in Kroatië. Maar dat dit eiland de moeite waard is, dat is zeker!

Boek je ferry ticket naar Mljet hier

Logeren op Mljet?

Wil je een nachtje of twee logeren op Mljet? Er zijn een paar toffe hotels op dit Kroatische eiland te vinden. Logeer bijvoorbeeld bij:

→ Bekijk hier alle artikelen over Kroatië