Pisa Kathedraal vanaf toren van Pisa

Pisa is meer dan de Toren van Pisa, dit wil je er ook doen!

Denk je aan Pisa, dan denk je aan de scheve toren. Hoe kan het ook anders, want de toren is de grootste toeristische trekpleister van de stad. In 1173 is ie gebouwd en vrijwel meteen verzakte de grond onder het bouwwerk. Ieder jaar gaat de toren een millimeter schever staan, waardoor hij inmiddels meer dan vier meter uit het lood staat. Wanneer je in Pisa bent, beklim de toren dan zeker, want het uitzicht is goed en traplopen in een scheve toren is een belevenis op zich. Maar: Pisa is meer dan alleen de scheve toren, dit wil je er nog meer doen!

Zo kom je in Pisa

Vanaf het vliegveld (je kan soms al naar Pisa vliegen vanaf 20 euro, check Skyscanner.nl) van Pisa ben je met de shuttletrein zo op het station van Pisa. Vanaf daar loop je gemakkelijk het centrum in: je steekt rivier de Arno over en dan ben je in het hart van Pisa. Blijf je een paar dagen in de stad en zoek je een rustig, maar wel centraal hotel, dan is A Casa Doina Tower Hotel Pisa een fijne plek om te overnachten.

Dit wil je allemaal doen in en rondom Pisa!

Pisa Kathedraal vanaf toren van Pisa

Rivier de Arno in Pisa dichtbij toren van pisa

De Toren van Pisa en Piazza dei Miracoli

Het bekendste plein van Pisa is Piazza dei Miracoli. Op dit plein huist niet alleen de Toren van Pisa, maar onder meer ook de kathedraal en het baptisterium. De kathedraal (ook wel Duomo di Santa Maria Assunta) is in de elfde eeuw in Romaans, Pisaanse stijl gebouwd. Kenmerkend voor deze stijl zijn de verschillende kleuren marmer en vele bogen.

Toren van Pisa

Baptisterium in Pisa

Het baptisterium is in de twaalfde eeuw gebouwd en is de grootste doopkapel van Italië. De kapel is in Romaanse stijl gebouwd en in dertiende eeuw afgemaakt in de Gotische stijl. Aan de rand van het plein vind je de Camposanto begraafplaats. Wil je deze plekken allemaal bezoeken? Dan koop je een combiticket voor alle drie de bezienswaardigheden. De Toren van Pisa valt niet onder deze combi, daarvoor heb je een los kaartje nodig. Via Tiqets koop je gemakkelijk een combiticket voor het Baptisterium, Sinopie Museum, Begraafplaats & Kathedraal

Keith Haring in Pisa

In Pisa vind je niet alleen historische kunstwerken en gebouwen, maar ook moderne kunst. Keith Haring maakte in 1989 een kleurrijke muurschildering in Pisa: Tuttomondo (de hele wereld). Elk figuurtje in het werk staat voor een ander aspect van vrede. De muurschildering is een groot contrast met de rest van de klassieke stad en daarom zeker even gaan kijken bij dit veelkleurige werk. Je vindt de schildering op een van de muren van Via Zandoni, een zijstraat van Piazza Victor Emanuelle II.

Pasta eten in Pisa

Wil je lekker eten in Pisa, maar de toeristische tentjes vermijden? Loop dan net iets verder bij Piazza dei Miracoli vandaan en stap bij Osteria I Santi binnen. Hier staan typische Toscaanse gerechten op de menukaart en dus zijn er veel soorten pasta’s om uit te kiezen. Het grote voordeel van Italië: twee keer op een dag pasta eten is heel normaal, dus leef je uit.

Wil je na het eten nog ergens een cocktail drinken en lekker op het terras zitten? Dan is Eleven Cafè Pisa een mooie plek om naar toe te gaan. Het is de eerste gin-bar in Pisa en staat bekend om de creatieve cocktails die ze serveren.

Lunchen rondom de toren van Pisa con vino

Marktjes en winkels in Pisa

Pisa is niet dé stad om te winkelen, maar je kunt er zeker wel slagen in de Via del Corso en Borgo Stretto. Hier vind je alle grote ketens en her en der wat boetiekjes. Wil je graag naar een marktje? Bij Piazza delle Vettovaglie is iedere ochtend van maandag tot en met zaterdag een markt waar je veel streekproducten vindt.

Op stap in de omgeving van Pisa

In een rustig tempo heb je Pisa en haar hoogtepunten in twee dagen zeker gezien, dus mocht je nog tijd hebben, dan is een uitstapje naar Lucca of Livorno aan te raden. Beide steden zijn gemakkelijk te bereiken met de trein. Lucca in een half uurtje en Livorno in twintig minuten. Op de website van Trenitalia plan je je reis en een kaartje koop je op het station van Pisa in één van de automaten. Gemiddeld kost een enkeltje drie euro.

Terrazzo Mascagni omgeving toren van pisa

Livorno

Livorno ligt ten zuidwesten van Pisa en het is een echte havenstad. Hoogtepunten zijn twee grote forten die je zeker wilt bezoeken: Fortezza Nueva en Fortezza Vecchia. De haven is nog steeds in gebruik en grote schepen gaan vanaf hier naar onder meer Barcelona.

Het stadje kenmerkt zich door de vele smalle straatjes, schattige bruggetjes over het water en uiteraard door de pleinen met kerken. Op Piazza del Luogo Pio staan diverse kerkjes en aan Via Borra vind je verschillende Palazzo’s (paleizen) waar je zeker langs wilt lopen.

Iets buiten het centrum is de boulevard Terrazza Mascagni te vinden. Een opvallend terras met zwart-witte tegels van waaruit je uitkijkt over de zee. Haal een ijsje bij Grattachecca Livorno (of een van de vele andere ijssalons in de buurt van het terras) en geniet van het uitzicht. Honger gekregen na al die wandelingen? Bij I’m Burger heb je keuze uit veel hamburgers en lekker wijntjes. Misschien niet zo typisch Italiaans, maar wel lekker.

Lucca

Ten noordoosten van Pisa ligt het stadje Lucca. Verborgen achter monumentale muren uit de Renaissance, ligt het historische centrum van Lucca. De meeste gebouwen in de stad zijn nog in originele staat en dateren uit de twaalfde eeuw. Je kunt over de verdedigingsmuren wandelen, want er is een pad aangelegd over de muren.

Doorkijkje Lucca Italie

Slenteren in het centrum van Lucca

Eén van de bezienswaardigheden is de Cattedrale di San Martino die, net als de kathedraal in Pisa, in de elfde eeuw is gebouwd. In deze kathedraal is Het Laatste Avondmaal te zien dat Tintoretto schilderde. Voor het origineel moet je naar Milaan, maar deze versie mag er ook zijn.

Lucca is de perfecte plek om rond te slenteren door de steegjes en straten en regelmatig te stoppen voor een goede pizza of pasta en een ijsje. De sfeer van de stad vangt je meteen en zorgt ervoor dat je het liefst pas ’s avonds laat teruggaat of nog een dagje langer wilt blijven.

Toren van pisa-2

Is Pisa meer dan alleen de toren van Pisa? Si!

Vanuit Nederland vlieg je vanaf Eindhoven of Amsterdam in ongeveer twee uur naar Pisa, vliegen kan soms al vanaf 20 euro, check daarvoor Skyscanner.nl. Daarnaast kun je op Milaan (Bergamo) vliegen en vanaf daar met de trein richting Pisa door Toscane reizen. Zo zie je meer van het land en het is een relatief goedkope manier van reizen. Trek dan wel een paar dagen langer uit, zodat je ook in Verona, Bologna en Florence kunt stoppen. Pisa is de perfecte stad om je reis af te sluiten, of om een stedentrip van een paar dagen te doen. Want één ding is zeker: Pisa is meer dan alleen de scheve toren!

→ Bekijk hier al onze Italië artikelen