Beijing zomerpaleis

Waarom Beijing (Peking) echt de moeite waard is om te bezoeken! (+ veel handige info)

China, not my first go to, om eerlijk te zijn. Ja, China staat toch niet altijd heel positief in het nieuws natuurlijk; Covid zit nog vers in ons geheugen, spanningen met Taiwan, Communisme en over de mensenrechten nog maar niet te spreken. Ik was dan ook erg verbaasd dat een van mijn beste vriendinnen besloot, om samen met haar man en kinderen, midden in de Covid-periode voor twee jaar naar Peking te verhuizen. Na veel foto’s en verhalen van mijn vriendin was ik toch wel erg nieuwsgierig geworden en wilde ik eigenlijk zo snel mogelijk het land bezoeken. Dus toen in maart 2023 de Chinese grens voor toeristen weer openging, heb ik alles op alles gezet, om nog voor haar terugkeer, 10 dagen in het expat leven van Beijing te duiken. En dit viel allesbehalve tegen! Lees hieronder mijn bevindingen, tips, ervaringen en belangrijkste go-to’s in Beijing.

Bezoek Beijing (Peking), een bijzondere ervaring

→ Handig: Vliegtickets naar Beijing
Bezoek Beijing tijdens een 21-daagse groepsrondreis door China

Beijing zomerpaleis Chinesemuur

Is dit Azië?

Mijn indruk van Beijing is dat het met geen ander Aziatische plek is te vergelijken: groot, georganiseerd, druk, schoon (ja vond het totaal niet vies, wel stoffig door woestijnzand of smog…), apart, indrukwekkend, mooi, modern, westers en vreemd. En dit alles door elkaar heen meerdere keren op een dag of zelfs binnen een uur. Ik heb geen palmboom gezien, wat ik toch als eerste associeer met een Aziatisch land, maar China is zo groot, met natuurlijk in het overgrote deel een landklimaat. In de periode mei, toen ik in Beijing was, is het er overwegend droog, blauwe hemel en rond de 25-30 graden. Omdat het zo droog is voelt het niet heel warm aan, mei en september zijn dan ook de beste maanden om Peking te bezoeken. In onze zomer kan de temperatuur in de stad erg hoog oplopen en dat wordt dan ook behoorlijk onaangenaam.

Druk, Groot en Veel

Beijing of Peking is de hoofdstad van China, er wonen bijna 22 miljoen mensen in de deze hoofdstad en is na Shanghai de grootste stad van China. Je merkt wel dat er veel mensen wonen met name door de files en drukte op straat. Maar omdat alles heel erg ruim is opgezet voelt de stad niet heel erg druk. De eerste ring is het historische gedeelde rond het “Forbidden City” (grootste paleizen complex in de wereld) en “Tian’anmen Square” (werelds grootste publieke plein). Vanuit daar is de stad opgebouwd in ringen. Mijn vriendin woonde in ring 7 en zo breiden ze de stad steeds verder uit. Er worden groepen met hoge flats gebouwd en dan weer groen daaromheen. Deze enorme flats met winkelcentra en voorzieningen zijn op zich losstaande steden rond de kern. De snelwegen rond deze ringen zijn druk in de spits en veroorzaken ook de smog, alhoewel je al heel veel elektrische auto’s ziet rijden en zijn de scooters al verplicht elektrisch. Autonummerplaten worden lastig afgegeven en zijn een schaars goed aan het worden in deze stad, dit om het verkeer terug te dringen. Alternatief is natuurlijk de metro. Alles in Beijing is groot en duurt lang, dus hou daar rekening mee met reizen, kies 1 of hoogstens 2 hoogtepunten per dag.

Uitzicht over Frobidden City Verboden stad, Beijing

Oude Cultuur

De historie van Beijing gaat 3000 jaar terug, toen was Peking de hoofdstad van de Mongolen. Over de tijd heen zijn er historische architectonische werken gebouwd door de Ming en Qing vorsten die hier regeerden. Veel van deze historische gebouwen liggen in Beijing en omgeving, er zijn wel zes Unesco World Heritage Sites! Met de omgeving doel ik op de Chinese Muur (werelds grootste iconische monument). Dit was voor mij wel de hoofdreden om Beijing te bezoeken, een bucketlist dingetje zal ik maar zeggen. Maar ook Het Zomer Paleis, de hierboven genoemde Forbidden City en Tian’amen Square, maar ook de Temple of Heaven en de Lama Tempel zijn iconische oude gebouwen in de stad.

→ Lees hier meer over wat te doen in Beijing

Temple of HeavenChinesemuur, BeijingZomerpaleis Beijing

Nieuw en Moderne Gebouwen

Naast de bovengenoemde oude architectonische gebouwen, kent China ook supermoderne imposante gebouwen. Het contrast tussen oud en nieuw is erg groot. De Olympische spelen in Peking in het jaartal 2008 en 2022 hebben daar ook aan bijgedragen. Het Nationale Stadion van Peking, oftewel het Vogelnest, herkennen veel mensen. Het hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisiemaatschappij (CCTV) is o.a. ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. De toren bestaat uit twee poten met een dwarsverbinding in de top, door zijn opmerkelijke vorm wordt de toren ook wel de grote onderbroek genoemd. In de wijk Sānlĭtún staan veel opmerkelijke en moderne gebouwen, ook het ultra westerse winkelcentrum oogt veel opzien (de Apple store heeft een dak als een Ipad!). Verder ben ik naar een voetbalwedstrijd geweest in deze wijk waarvan dit Workers’ stadium in april 2023 werd geopend. In Beijing bouwen ze zoveel en zo snel, wat ook gevolgen heeft voor de vastgoedmarkt in China.

Salitun The Pants Koolhaas Voetbalstadion Beijing Vogelnesje Olympisch stadion

Eten

Wij kennen hier natuurlijk in Nederland de Chinese keuken van de Foe Yong Hai en Babi Pangan. Maar die gerechten heb ik daar niet gezien! Ik herkende bijna niets op de kaart maar wilde natuurlijk wel de Peking Eend proberen en die was toch ook echt wel heel lekker. Het ziet er alleen wat zielig uit zo die hangende geroosterde eenden in het raam. Verder is een leuke aanrader om een Hutong Food Tour te doen. Ja, je moet er wel tegen kunnen maar na deze tour hoef je de rest van de dag niet meer te eten. In deze tour krijg je de echte Chinese eetcultuur mee en loop je ook nog eens door de smalle straatjes van deze traditionele woonwijken van Beijing, de Hutongs. De combinatie is super met een gids die alles vertelt en het eten koopt. Ze houden echt wel rekening dat ze je niet te gekke en vreemde gerechten voorschotelen, maar een beetje uit je comfort zone is wel leuk en ook lekker moet ik zeggen. Dus een echte aanrader! Verder heb ik hier ook echt heel lekker westerse gerechten gegeten, van Turks tot aan een sterrenrestaurant (Il Restorante by Niko Romito) in het Bulgari Hotel. Dus voor ieder wat wils in deze metropool.

Hier vind je meer informatie:

Eten in Beijing Hotong tour, Beijing Hutong food tour Hutong tour Peking eend

Taal en Schrift

De taal die in China wordt gesproken is Mandarijn. Het Mandarijn is aangewezen als de officiële taal van het vasteland van China en een belangrijke taal in Singapore en Taiwan. Het is grotendeels gebaseerd op het Beijing-dialect. Een ding was voor mij duidelijk er is werkelijk niets van te verstaan! De communicatie gaat daarom erg lastig in China, niet veel Chinezen spreken Engels waardoor het toch lastig is om je verstaanbaar te maken. Daarnaast is het Chinees een logo grafisch schrift bestaande uit karakters, dus lezen is ook geen optie. De WeChat vertaler zou ook nog wel kunnen werken maar het is sterk aan te raden om met een gids, vertaler of lokale kennis dit land en deze stad te bezoeken.

Chinese Schrift

Grote Buitenlandse Community

Een hele leuke ervaring was wel het stukje expat leven in Beijing. Dit was ook nieuw voor mij, omdat ik vaak alleen de wereld over reis en verblijf in B&B’s of Boetiek hotelletjes. Dus nu bij een vriendin op een compound in een van de buitenwijken van Peking, was toch heel wat anders. De compound was voorzien van een restaurant, koffietentje, beautysalon, sportschool en het door ons veel bezochte zwembad. Alles zag er prima uit, netjes en schoon, maar vooral praktisch maar niet luxe of heel gezellig aangekleed. Wat mij wel opviel hoe groot de buitenlandse community is in Beijing. Ik weet niet precies de aantallen (~100.000) maar er zijn wel 53 nationaliteiten op de internationale school; Western Academy of Beijing. Veel bedrijven van over de hele wereld zijn ook vertegenwoordigd in Beijing; van de bekende en grote automerken, maar ook Warner Bros, KLM en de ambassades natuurlijk. Mijn vriendin was ook lid van een “Ladies Expat Club”, die veel events en borrels organiseren om zo informatie uit te wisselen en vriendschappen te sluiten. Echt heel leuk en handig, bijv.: de yogales van een Duitse vrouw op de compound, of naar de voetvalwedstrijd van een Nederlands vriend. Een nadeel, veel expats zie je na twee of drie jaar niet meer, omdat iedereen weer naar een andere locatie wordt uitgezonden.

Expat Life

Shoppen

Nou dat was natuurlijk een Wahalla! De Pearl market oftewel Hongqiao market is tegenover de oost ingang van het Temple of Heaven Park. In dit gebouw zijn wel honderden winkels en stalletjes, met heel veel van werkelijk alles; sieraden, kleding, schoenen, elektronische apparatuur, name it! Door de tips en informatie van mijn vriendin wisten we waar we moesten zijn en hadden we de beste en mooiste spullen; anders was het toch niet heel erg makkelijk te vinden. Vooraf had ik al bestellingen doorgegeven van Nike schoenen en designer tassen. Op locatie nog de nieuwste Apple IPad besteld en alles werd binnen een paar dagen afgeleverd aan huis. De designer zonnebrillen met op maat gemaakte leesgedeelte waren binnen een dag klaar. Op een secret locatie in de Pearl market gingen we de designer tassen ophalen en tuurlijk nog een exemplaar bijgekocht; je wordt er toch hebberig van. De vraag of het nep of echt is ligt in het midden en het is in ieder geval niet van het echte te onderscheiden. Dat het goedkoper is zeker, dus die vlucht heb ik stiekem alweer terugverdiend en mijn Birkenstocks lopen echt heerlijk!

Zo plan jij je reis naar Beijing!

Helemaal overtuigd om toch Beijing eens te gaan bezoeken? Het regelen van je reis is even wat werk. Maar met deze informatie moet het lukken.

Visum Regelen

Het is best wel een klus om een visum voor China aan te vragen. Nu zit het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag waar ik toevallig woon, dus voor mij nog redelijk makkelijk te doen. Je moet online een hele vragenlijst invullen en dat gaat best ver. Daarnaast moest ik ook een werkgeversverklaring hebben en uitnodigingsbrief van mijn vriendin met kopie van haar paspoort. Ik sliep bij mijn vriendin anders zijn boekingen van hotels ook goed. Ook een kopie van je vliegticket (je koopt dus al een vliegticket en boekt hotels voordat je weet of je visum wordt goedgekeurd) en een pasfoto die aan strenge eisen moet voldoen, moet je aanleveren. Op de visumwebsite staat het best goed uitgelegd, maar als je het toch lastig vindt kan je ook de hulp inroepen van bureaus die je hierbij helpen (kosten zijn rond de 250 EUR). Ik betaalde 126.55 EUR en had na 5 werkdagen een mooie sticker in mijn paspoort. Ik ben twee keer bij het Service Center langs geweest, de eerste keer om de stapel prints af te geven en mijn vingerprints te laten afnemen en de tweede keer om het 30 dagen visum weer op te halen. Hou er wel rekening mee dat het best druk kan zijn in het Service Center, dus je bent best wat tijd kwijt.

Hier regel je alles zelf:

Vlucht en Health Form

Veel vliegtuigmaatschappijen vliegen weer volop naar Beijing en Shanghai na de lockdown periode, dus de prijzen zijn weer redelijk normaal. Wel is de vluchtroute met KLM iets langer omdat je niet over Rusland vliegt, dus let daar wel op als je een vlucht boekt. Bij mij werd er nog wel een Health Form gevraagd in te vullen bij vertrek, dit stelt niet heel veel voor maar de QR-code heb je wel nodig. Bij aankomst in Beijing moet je wel wat hoepels door voordat je buiten staat. Immigratie checkt je Visum en paspoort en ook scannen ze je gezicht. Verderop moet je een formuliertje printen dat je goed bent bevonden, dat ze je vingerprints hebben afgenomen en daarna moet je je health QR nog scannen. Als je alles goed hebt gedaan, ben je er zo door en kan je door naar de bagage!

WeChat, Betalen en VPN

Ik had de WeChat app al omdat dit het communicatiemiddel is met mijn vriendin in China. WeChat is een zeer uitgebreide WhatsApp. Met de WeChat doen de locals alles; taxi boeken, betalen, communiceren, health form enz.

Ik kon wel de Yuan/Renminbi, lokale valuta van China, pinnen in Beijing met mijn bankpas dus dat ging prima, maar het probleem is dat er niet overal cash wordt geaccepteerd. Heel veel gaat via de WeChat, waar mijn vriendin haar Chinese bankrekening aan was gekoppeld. Maar anders zal je zelf een AliPay account met Credit Card aan je WeChat moeten koppelen of los de app moeten downloaden om online te kunnen betalen. Verder worden ook niet overal Credit Cards geaccepteerd waardoor ik blij was dat ik een “lening” bij mijn vriendin kon nemen. Als je met een georganiseerde reis meegaat zal dit daar geregeld worden.

Verder is het internet natuurlijk beschermd in China, om dit te omzeilen kan je een VPN-abonnement afsluiten voor de periode van je reis. Op deze manier kan je de Wifi op en kan je zelfs je databundel gebruiken (let op dit is erg duur). Mijn vriendin had zelf een mobile router bij zich, waardoor ik continu Wifi had. Je kan natuurlijk ook een lokale SIM kaart kopen.

→ Lees meer: Met deze VPN tip kun je op Facebook in China en op Instagram in China

Dit bij elkaar is wel een moeilijk onderdeel van de reis, hierdoor is alleen naar China reizen best lastig en word je bijna verplicht om een georganiseerde reis te boeken of een lokaal iemand te kennen die je helpt.

Groepsreizen

Wil je graag naar Beijing en lijkt het je wel wat om met een groepsreis mee te gaan? Dit zijn een aantal toffe reisorganisaties om een reis mee te maken:

Hoewel China en Beijing niet hoog op mijn reislijstje stonden, heb ik dit toch als een hele leuke, mooie en aparte ervaring ervaren. Heel anders maar toch ook weer heel herkenbaar. Dus als je de kans hebt ga!! Je zal er geen spijt van krijgen. Laat maar weten of je wat hebt gehad aan mijn tips en ik hoop dat ik je een beetje heb geïnspireerd.

Meer lezen over Beijing?

→ Bekijk hier alle artikelen over China